PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kivi | Aleksis Kiven isän suku


Heikki Koskela
25.10.07, 11:47
Kouluajoista lähtien minua on kiinnostanut tarina Aleksis Stenvallin isän syntyperästä sen vuoksi, että siitä on tehty kummallisia päätelmiä. Eerik Juhana Stenvall (1798-1866) oli pitäjänräätälinä Nurmijoella Aleksin syntyessä. Kirjallisuudesta löytyy eriskummallisia viittauksia siihen suuntaan, että hänen sukunsa olisi kytköksissä Adlercreutzin sukuun.

Onko tämän sukulaisuuden tiimoilta uusia (varmennettuja) tietoja, jotka kumoavat tai vahvistavat asian?

Juha
25.10.07, 11:58
Eiköhän tämä esitys ole melkoisen riittävä

http://www.genealogia.org/genos/71/71_79.htm



Artikkelista löytyvät myös viitteet asian tiimoilta esitteihin aiempiin tulkintoihin.

_eOw_
25.10.07, 14:08
Nurmijärven sivuillakin on piitkään asiasta kerrottu.
Asiaa sivuten. Kiven veljeksillä lienee ollut jonkinlaisia esikuvia. Veijarikuvauksessaan Kivi mainitsee joitakin "ihan oikeita" ihmisiä (esim lautamies Mäkelä). Onko vastaan tullut muita - itseäni kiinnostaa ajatus siitä, että Kivi käytti, niinkuin joku on joskus sanonut, jossain määrin esikuvina 1820-luvulla paikkakunnalla liikkuneita "rosvoja" (joihin allekirjoittaneella on sukusiteitä useampaakin kautta :D:
_eOw_

Heikki Koskela
25.10.07, 15:24
Juhan mainitsema linkki ja eräät muutkin vastaavat tekstit mm. internetissä ovat tuttuja. Mutta se olennainen asia, mitä minä ajan takaa, ei käy niistä selville. Joku kummallinen tekijä on saanut aiemmin muutamat Kivi-tutkijat epäilemään hänen isänsä syntyperää ja tuo epäily on jäänyt kummittelemaan aina tähän päivään saakka.

Yleinen käsitys tänä päivänä on varmaan se, ettei tällaista sukukytkentää voi olla olemassa. Julkaistuissa teksteissä on aavisteltu asian olevan totta. Kun taas mm. uudemmat tutkimukset ovat aivan varmoja siitä, että kytkentää ei ole.

Tämän asian tiimoilta ei kannata kovin pitkiä "turpakäräjiä" käydä, ellei jollakin kirjoittajalla ole "varmaa tietoa" asiasta. Kiven tuotantoon jo hänen aikanaan esitetty arvelu ei kuitenkaan ole vaikuttanut. Hän oli mielestäni ensimmäinen oikea suomenkielinen kirjailija, vaikka August Ahlqvist ei pitänytkään hänen teksteistään.