PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Somero, Sylvänän ja Ollilan isäntäluettelot


eruppa
05.01.11, 19:55
Arvoisat Someron alueen tutkijat!

Totesin yllätyksekseni, että minun eräs sukuhaarani menee Lounais-Suomeen, tarkemmin sanottuna Somerolle, Ypäjälle ja Tammelaan. Sain viimeinkin selvitetyksi, että minun ääääi Nikodemus Yrjönpoika (1782-1855) oli kotoisin Someron Sylvänästä ja muutti Somerolta Pieksämäelle vuonna 1802. Aikaisemmin luulin, ettei minulla ole mitään sukujuuria 300 km lähempänä Poria.
Olen toki itsekin tutkiskellut Suomea Asutuksen Yleisluetteloa Suur-Rautalammin ja Suur-Jämsän osalta. Kuitenkin on turha tehdä työtä, jonka joku jo on tehnyt. Tämän takia kysyisin, onko jollakulla jo valmiita isäntä (+emäntä)-luetteloita Someron Sylvänän ja Ollilan kylien taloista ennen vuotta 1800. Someron pitäjähistoriasta näitä luetteloita ei näy löytyvän.

Kyseleepi Hyvän Uuden Vuoden toivotuksin Erkki Porista

Juha
05.01.11, 23:09
Forumilta ulkopuolelta tulee pientä vinkkiä;

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/somero/rippikirja_1782-1790_jk229/229.htm

Ei siis ainakaan aluksi ole hyötyä talollisista, joita löytyy pieni osa
täältä:

http://users.utu.fi/isoi/talot/all.htm

eruppa
06.01.11, 11:18
Kiitos infosta!

Tuo ensimmäinen rippikirjan sivu on minulle tuttu, koska sieltä löytyivät tuon Nikodemukseni vanhemmat ja sisarukset.

Someron rippikirjat alkavat vasta 1700-luvun puolivälistä ja kuten tunnettua, on perin arveluttavaa tehdä esipolvitauluja pelkästään historiakirjojen, eli kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloiden avulla. Ilman rippikirjojen antamaa sukulaisuuksien selvitystä menee usein "pöpelikköön", kun samanikäisiä "Matti Matinpoikia" on usein monta.

Itse haeskelin tuota Nikodemusta Somerolta SSS:n historiakirjajäljennösten (niiden, joista Hiskiä tehdään) avulla jo noin 25 vuotta sitten. Joko olin huolimaton hakija, enkä löytänyt syntymämerkintää tai sitten historiakirjajäljennösten tekijöiltä oli Nikodemukseni syntymä jäänyt epähuomiossa kopioimatta (sellaistakin olen joskus havainnut).Kun sitten rupesin katselemaan SSHY:n digitoimia alkuperäisiä Someron syntyneiden luetteloita, niin "kadoksissa ollut esi-isä" löytyi ja vain vuoden syntymäaikavirheellä Pieksämäen rippikirjoihin verrattuna.

Kiitos noista isäntäluetteloista, SAY ei toki korvaa rippikirjoja, mutta on tyhjää parempi.

yst. terv. Erkki Poristahttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif