PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lehdestä voitiin lukea 150v sitten


admin
04.01.11, 09:11
http://suku.genealogia.fi/ohje/04.01.1861_Abo_Tidningar_no_1.png
Luettavissa tässä (http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=1&id=480628&pageFrame_currPage=1)


Mielenkiintoista että Xeres viiniä myytiin lehtiilmoituksella 1861. Xeres, eli Jeres viiniä - kaiken järjen mukaan sherryä. (Björneborgs Tidning)

http://suku.genealogia.fi/ohje/04_01_1861_Bjorneborgs_Tidning_no_1.jpg
Luettavissa tässä (http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=1&id=359979&pageFrame_currPage=1)

Olarra
04.01.11, 12:03
Hei, hieno ja ajankohtainen löytö Hasselta, grattis ja kiitos!

Tarkkaa tilastointia jo tuolloin. Syntyneet ikäluokat näyttävät olleen samankokoisia kuin nykyisin, vaikka väkiluku noihin aikoihin oli muistaakseni noin puolet nykyisestä (miljoona 1800-luvun alkupuolella ja kolme 1900-luvun alkupuolella). Huoltosuhde ja siis myös synnytysikäisten naisten määrä toki oli edullisempi tähän päivään verrattuna. Synkkää tietoa on se, että lähes viisitoistatuhatta kuoli tarkasteluvuonna alle 15-vuoden ikäisenä, melkoinen lapsikuolleisuus.


Tilastointikohteet ovat osin samoja ja osin erilaisia kuin nykyisin. Jaottelu erilaisiin seurakuntiin taisi olla tärkeäkin tieto, kun on linnoitusseurakunnatkin erikseen mainittu. Lapsivuoteeseen kuoli lähes prosentti synnyttäjistä eli kuutisensataa/joka sadas. Avioliiton ulkopuolella synnytettiin kaupungeissa kaksi kertaa useammin kuin maalla, mikä ei ole yllättävää.


Murhia tehtiin tarkasteluvuonna 37, lähes kuusisataa hukkui ja kaksi kuoli nälkään (kymmenen vuotta myöhemmin olisivat viime mainitut luvut hirmuisia). Hukkuneiden määrä on puolittunut, vaikka väkiluku on kaksinkertaistunut. Mikä mahtaa olla murhattujen määrä nykyisin? Liikenneonnettomuuksissa surmansa saaneita ei tuolloin tilastoitu, luultavasti kehitys ei ole kaluston muuttuessa mennyt parempaan suuntaan.



Muistelen tällä sivustolla joskus keskustellun synnyttävien naisten iästä. Itselleni aika yllättävä luku tuossa on, että yli 50-vuotiaita synnyttäjiä oli peräti 44 – merkittävästi enemmän kuin nykyisin. Toisaalta lapsia varmaan tuli luonnollisella tavalla ilman ehkäisyä niin kauan kuin oli tullakseen.
t. Olavi A.