PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Jungfru Greta Cajana


Janne Asplund
03.01.11, 20:28
En tiedä onko tästä kenellekään iloa, mutta laitan oheen tiedot eräästä henkilöstä, johon törmäsin Ruotsin Dingtunan (Västmanland) rippikirjassa:

Jungfru Greta Cajana, f. 2.1.1756 Sotkamo i Finland, ankom 1779 Köping, bortflyttadt 1780 Odensvie.

Tämä Jungfru Cajana asusteli hetken Dingtunan Stockumlassa Öfverst. Lieutnant Edward Plaanin ja Fru FriHer: Eva Lejonsköldin luona. Ohessa vielä lähdeviite Arkiv Digitalin sivuille, jos jotakin asia sattuu enemmän kiinnostamaan:

Dingtuna AI:10b (1775-1784) Bild 37 / sid 270 (AID: v71953.b37.s270, NAD: SE/ULA/10177)

Terveisin Janne Asplund

olanyk
04.01.11, 08:24
Hei!

Kyseessä lienee Paltamon nuorena kuolleen nimismiehen Daniel Alexandersdr Cajanus k.1757 tytär. Äiti oli Susanna Larsdr Backman joka kuoli 1776 oltuaan uudestaan naimisissa Samuel Bohmin kanssa joka oli Sotkamossa kappalaisena ja sittemin Siikajoen kirkkoherrana.

Margareta ilmeisesti palasi Suomeen ja avioitui Gustaf Gustafsson Costianderin kanssa, joka oli komissiomaanmittari ja isä oli Paltamon nimismies asui Paltaniemen Sivolaa, joka oli ollut ehkä Margaretan isän "nimismiehentalo". Costianderit (Gustafin veljet) jatkoivat Cajanusten viiden sukupolven jälkeen Paltamon nimismiehinä. Gustafin veli Henrik avioitui Margaretan sisaren Katarinan kanssa ja osti kolmannen veljen Caroluksen kanssa Paltaniemeltä Cajanus-suvun aiemmin omistaman Sutelan tilan jonka sittemmin jakoivat Sutelaksi ja Sutelanperäksi, myyden Sutelan sotilasvirkataloksi, mihin Cajanuksia vielä vuokraajina palasi 1800-luvulla. Katarina näin palasi Cajanus suvun Paltaniemen vanhoihin taloihin.

Myös Gustaf Costianderin äidin Helena Weckmanin syntyperä kiinnostaa minua, jos joku tietää?

Minulla Margaretan syntymäaika on 2.1.1756 mutta onkohan otettu tuon ajan kirjoitustavasta "väärinpäin".

Tästä voi päästä sekä Bohm että Granroth suvun jäljille Ruotsissa sillä Samuelin vanhemmat olivat Anders Pehrsson Bohm Oulun lukkari sekä Maria Gustafsdr Granroth jonka isä oli Pietarsaareen ? Ruotsista tullut räätäli Gustaf Jönsson. Tietääkö joku Bohm ja Granroth suvulle enemmän esipolvia?

Olavi