Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Fil. Adopt" -merkintä rkr:ssa, Mynämäki, Lanckis Seppälä, 1727-35
Viittaako merkintä mahdollisesti adoptiolapseen nimeltään And. Erici?
Poika on 3. rivi ylhäältä, 1.-2. rivillä on vht: Henr. Mattsson ja Brijta Matsdr, joten patronyymi ei täsmää.
Rkr on vuosilta 1727-35 - oliko käsite adoptio silloin jo virallisesti käytössä? Kts. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5433230
Hannu Numminen
01.01.11, 23:05
Viittaako merkintä mahdollisesti adoptiolapseen nimeltään And. Erici?
Käsittääkseni tuo merkintä ei voi viitata kehenkään muuhunkaan kuin tähän Antti Eerikinpoikaan. Antin sukujuuriahan tämä ei mitenkään valaise.
Pilkunviilauksena: nähdäkseni vaimon nimi on kirjoitettu Brijta Matz dr, mutta tuohan ei vaikuta patronyymiin käytännössä mitenkään.
...Pilkunviilauksena: nähdäkseni vaimon nimi on kirjoitettu Brijta Matz dr, mutta tuohan ei vaikuta patronyymiin käytännössä mitenkään.
Hiskistä löytyy sitten versioita rouvan nimestä lisää ...:), mutta tuo käsite ADOPTIO askarruttaa. Jospa joku tietäisi vuoren varmasti, oliko silloin jos adoptiolapsia ja jos oli, niin minkälaisilla "ehdoilla"? Tositarinoitahan liikkuu suvuissa paljon esim. 1800-luvulta, jolloin jonkun talon lapset "otettiin" esim. sukulaisten taloon perhettä kohdanneiden menetysten tms. asioiden vuoksi.
Onko merkintä harvinainen?
Leo Suomaa
02.01.11, 10:38
En pysty pitkälle auttamaan, mutta vähän kuitenkin.
Ottolapsesta otettiin säännökset 5/6 1925 annettuun lakiin. Arvelisin että tuon lain voimaantulopykälästä löytyy tieto, onko sillä kumottu jokin aikaisempi laki. Ainakin sitä koskevassa hallituksen esityksessä lienee selostus aikaisemmin sovelletuista säännöksistä. Vuoden 1925 lakia selostavassa kommentaarissa on pidetty tärkeänä tähdentää mm. että ottolapseksi ottaminen on eri asia kuin aviottoman lapsen tunnustaminen ja samoin siinä on avattu ottolapsisuhteen käsitettä ja ottolapsisuhteen merkitystä esimerkiksi uskonnon, sukunimen ja perimisen kannalta.
Avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista annettiin laki 27/7 1922. Sen voimaantulosäännös ja sitä koskeva hallituksen esitys saattavat olla hyödyllistä luettavaa.
Lisäksi saattaisi olla apua perintökaaren katsomisesta. Perintökaaressa määriteltiin descendentit eli rintaperilliset, ascendentit eli selkäperilliset ja kollateraalit eli sivuperilliset. Perimysjärjestyksestä oli säädetty vuoden 1734 laissa mihin tuli muutos ainakin 27.6.1878 annetulla asetuksella.
Tuo lyhenne sinänsä on nähdäkseni yksiselitteinen: Fil. Adopt. = Filius Adoptus eli ottopoika (lapseksi otettu poika).
Ville Lehtinen
Lisäyksenä edelliseen, että myös termiä Filius Adoptivus on käytetty. Merkitys on sama.
Ville Lehtinen
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.