PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Oppman, Elias, 1709 - 19.4.1765 Kurikka


Jorma I K
22.10.07, 20:43
Elias Oppman syntyi Kurikassa v. 1709 ja kuoli Kurikassa 19.4.1765. Hän on ollut sotilas, ilmeisesti Ilmajoen komppaniassa. Komppania lähti v. 1757 Pommerin sotaan. Tietääkö kukaan, oliko Elias mahdollisesti mukana sotaretkellä? Olen kiitollinen myös hänen vanhempiensa tiedoista.

MikkoL
09.09.08, 16:23
Vaikka kysymys on jo aika vanha, vastaan kuitenkin. Uudenmaan jalkaväkirykmentistä on arkistossa vuoden 1757 katselmusluettelo, johon on selkeästi merkitty osasto laivatuksi Pommeriin, ja laivan nimikin mainitaan (Beata... jotakin). Koska Eliakselta löytyy lapsia sekä ennen että jälkeen sodan niin, että hänen ammatikseen on merkitty sotilas, pidän varmana että hän on siellä ollut... edellyttäen, että Pohjanmaan rykmentti on ollut sillä reissulla mukana. Vapautuksen täydellä eläkkeellä sai 30 vuoden palveluksesta ja ainakin yhteen sotaan osallistumisesta, joten tietämättä värväytymisvuotta ei se kaukana ole ollut. Oma esi-isäni nimittäin (s. 1706) vapautettiin tuossa mainitsemassani katselmuksessa. Rullista voisi myös varmistella syntymävuotta. Tätä valitettavasti en nyt pysty tarkastamaan. Koko armeijan vahvuus oli Pommerissa muistaakseni 20000, joten kyllä siihen helposti mahtui myös nuokin sininutut, vaikken voi olla varma. Lisäksi, Uudenmaan väestä ainakin tuli selvä enemmistö takaisin.

Tapani Kovalaine
09.09.08, 19:45
OPPMAN ELIAS 1709 - 1765 ja OPPMAN HENRIK 1681-1737

Kun pitäisi löytää vanhemmat kurikkalaiselle henkilölle ELIAS OPPMAN s. 1709, k. 1765, on olemassa Hiski ja monia muita hyviä tietolähteitä, joista voi lähteä etsimään.

Hiskistä löytyy nimi Oppman, joka on sukututkijapiireissä tullut usein esille, sillä rantasalmelainen ratsumestari Henrik Oppman (1681-1737) oli aviossa Katarina Posa'n (1716-1770) kanssa ja heillä oli paljon lapsia ja lastenlapsia, joista pojat olivat Suomen sodassa isolla joukolla sotimassa. Poikia oli ainakin Niels Oppman ja Martin Oppman ja heistä polveutuu jälkeläisiä moniin suomalaisiin sukuihin.

Niels Oppman, s. 1709, oli aviossa Suku Forumin meneillään olevassa viestiketjussa (Kolme sotilas Peter Gaddea) mainitun Maria Christina Gadde'n (1716-1776) kanssa ja Martin Oppman, s. 1712, oli aviossa Maria Frisk'in, s. 1719, kanssa. Molemmat perheet asuivat Rantasalmen Rantasalon kylän Kurkisalossa. Martin Oppman'in perheessä oli ainakin viisi poikaa, joista Henrik Cornelius Oppman avioitui mikkeliläisen Maria Kristina Saxbeckin kanssa.

Oppman-suku on Rantasalmella niin pieni, että ikänsä puolesta vain ratsumestari Henrik voisi olla Eliaksen isä, mutta tuskin mitenkään, kun juuri vuonna 1709 hänen perheeseensä kaukana Kurikasta syntyi Niels-poika. Mutta on hyvinkin mahdollista, että tämä Henrik Oppman on ollut kurikkalaisen sotilas Eliaan saaman sotilasnimen takana. Henrik on ollut hyvin tunnettu niiden katselmuskirjureiden joukossa, joiden asiana on ollut loihtia sopivia nimiä esimerkiksi Ilmajoelta, Jalasjärveltä ja Kurikasta tulleille sotaurhoille. Kaikissa noissa pitäjissä oli Opas-niminen talo tai torppa yhteisenä nimittäjänä.

Sotilas Matti Valentininpoika Köykkä, s. 1709 Jalasjärvellä, sai nimen Oppman (löytyy googlaamalla sukutaulutiedot). Hänen perheensä esikoinen syntyi Opas-nimisessä torpassa vuonna 1740. Kurikassa oli viittä vuotta aikaisemmin syntynyt Israel Oppman'ille poika Simon. Israelista ei Hiski tiedä kertoa, oliko hän sotilas. Sotilas Elias Oppman'in perheeseen syntyi Kurikassa seitsemän lasta vuosina 1749-1765. Sotilas Jöran Oppman ja puolisonsa Maria Antintytär saivat Ilmajoella Matti-pojan vuonna 1741.

Vanhimpien syntyneiden luetteloiden puuttuessaon lupa arvella, että Matti, Jöran ja Elias (ehkä Israel myös) ovat saaneet sotilasnimeksi nimen Oppman toisaalta Henrik Oppmanin sotilasmaineen takia ja toisaalta Opas-talonnimen (sukunimen) perusteella.

Päätän tämän mutu-tuntumalla tehdyn raporttini mainokseen: Onnistuin saamaan tänään kirjastosta lainaksi uunituoreen sukututkimusteoksen, nimeltään Nevalaisten suku I. Kirjassa on 208 sivua täyttä asiaa ja lukijoita taatusti kiinnostavaa tausta-aineistoa. Kirjan on toimittanut Raili Vihavainen nelihenkisen käsikirjoittajaryhmän työn pohjalta. Kirjaan sisältyy myös yksi selvä ylilyönti, kun sananparsien joukkoon on uskallettu ottaa pielisjärveläinen sutkaus: Asia on tosi, viimeinen valehtelija on elossa...!

Tapani Kovalaine
09.09.08, 20:11
Kuten digikuva 319 Rantasalmelta osoittaa, niin oikaisu on tarpeen: Katarina Posa on syntynyt jo ennen poikiansa, siis jo vuonna 1686. (ei 1716!)
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rantasalmi/rippikirja_1761-1772_uk886/319.htm
Katarina Posan sukulaisuus viipurilaiseen Knut Posseen jäi aikanaan varmistamatta, sillä hänen esivanhemmillaan ei ollut tarpeeksi asiakirjanäyttöä, kun he Tukholmassa tuon asian takia ja tiettyjä etuja saadakseen vierailivat.