Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimi takaisin
Tietääkö joku miten menetellä kun iso-isäni vaihtoi paikkakuntaa 1915 ja siitä lähtien on sukumme sukunimestä kadonnut pari kirjainta pois eli ulkomaalaista nimeä on yksinkertaistettu. Virhettä ei kukaan välittänyt korjata vaan käytettiin edelleen alkuperäistä pitempää sukunimeä. Haittana on ollut se että virkatodistus on saatavana vain sillä lyhemmällä nimellä mikä on tullut monesti vastaan kun on tehty perunkirjoituksia tai menty naimisiin. Silloin on laitettu ylimääräinen selitys nimen ulkomaalaisuudesta ja se on kelvannut. Muuten asia on toiminut hyvin, on käyty koulut ja saatu työtodistukset alkuperäisellä nimellä. Kun avioliittoon on menty niin naispuoliset saivat automaattisesti miehen nimen. Nyt haluttais ottaa käyttöön myöskin entinen sukunimi ja kysyisn pitääkö silloin näyttää virkatodistus vai mistä maistraatti ottaa tiedot kun tekee ilmoituksen nimenvaihdosta. Jos virkatodistus ja takaisinhaluttu nimi eivät täsmää niin mitä tapahtuu.
terv. maipa
Hei,
mitään pahaa tuskin tapahtuu, jos kysyt asiaa suoraan maistraatista. Vanhan sukunimen saa ottaa takaisin, joten varmaankin myös vanhan kirjoitusasun.
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/maist_vrk_1_40a/index.html
Hei !
Meidän sukuhaarassamme sukunimemme on perinteisesti kirjoitettu kaksoisveellä "ammoisista ajoista". Kun serkkuni muutti 1970-luvulla paikkakuntaa, oli sukunimi uuden kirkkoherranviraston papereissa muuttunutkin yksinkertaisella veellä kirjoitetuksi. Hän ei saanut sitä muuten korjattua, kuin että hänen piti hankkia nimenmuutosanomuksensa tueksi isoisän syntymätodistus, josta näkyi, että nimi oli tuolloin kirjoitettu kaksoisveellä. Hän joutui siis virallisesti "muuttamaan nimensä" saadakseen alkuperäisen takaisin ja ihmetteli sitä kovin, kuinka minulla ja sisaruksillani kaksoisvee oli säilynyt virallisissa papereissa kaikista muutoista huolimatta.
No, pahempiakin virheitä voi tapahtua... http://yle.fi/alueet/satakunta/2010/12/anteeksi_ruksasimme_sinut_kuolleeksi_2202924.html? origin=rss
Arvelin että tällaisessa tapauksessa varmaan vaaditaan näyttöä. Tällaisia tapauksia on varmaan paljon. Minulla on koulu, rippi ja työtodistukset oikeassa kirjoitusmuodossa, tuntuisi pahalta menettää oma identtiteettinsä jos saa kieltävän vastauksen. Minulta löytyy näyttöä erilaisten asiakirjojen muodossa että perhe on aina käyttänyt sukunimenään vanhaa nimimuotoa.
Kiitos vastauksista, kysyn asiaa maistraatilta.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.