PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Porin syntyneet 1795


Tiina Lietzén
04.12.10, 23:39
Otsikon pitäisi olla jotain muuta... onnistuin sotkemaan viestit keskenään. No, kysymys koskee kuitenkin otsikon osoittamaa syntyneiden, kuolleiden ja vihittyjen luetteloa, eli tätä: http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15164&pnum=272

Mitäköhän lukee 26.7. vihittyjen Johanin ja Maija Stinan päiväyksen edessä? Entä onko Johanin ammatti "Dgen" renki vai rakuuna? Joskus saamani vanhan tutkimuksen mukaan hän oli rakuuna, mutta aloinpa epäillä.

Tiina

Juha
05.12.10, 00:24
Jos siitä on iloa, niin HisKiin Johan on merkitty renkinä

Perheen ensimmäisen lapsen syntyessä Johan Forsberg on sitten palvelija - siis saman vuoden syksyllä

Juha

jtolvi
05.12.10, 08:07
Näyttäisi olevan Roosnäs kuten Hiskissäkin on tulkittu. Vertaa samalla aukeamalla olevaa merkintää päiväyksessä 30.6. Sulhasen ammatti on selvästi Dgen eli renki; Hiskissä on kaikki vastaavat lyhennykset kirjoitettu muotoon Drg:

t. Jussi Tolvi

Tiina Lietzén
05.12.10, 18:53
Kiitos vastauksista. Katselin itsekin tuota Hiskistä, että siellä on myös tuo renki. Mistäköhän aikaisempi tutkija olisi saanut tuohon ammatiksi rakuunan? Vai onko vain olettanut "dgen"-lyhenteen tarkoittaneen rakuunaa... Sitähän emme kai saa mistään selville, mitä joku on mahdollisesti olettanut, ellei jostain tule selvää todistetta, joka viittaisi rakuunaan.

Tiina

JaskaS
05.12.10, 19:40
Toisaalta renkinä vihitty voi myöhemmässä elämässään olla talollinen, torppari, muonamies, käsityöläinen tai vaikkapa rakuuna. Aika harva perheellinen kierteli renkinä paikasta toiseen. Paikkakuntakohtaisesti talollisen poikaakin on saatettu kutsua vihittäessä rengiksi, vaikkei olisi kotoaan poistunutkaan.

:) Jaska

Tiina Lietzén
05.12.10, 19:41
Tottapa tuokin. En nyt muista sanatarkasti sitä vanhaa tutkimusta. Ehkäpä siinä on jotain selvennystä asiaan. Pitänee kaivaa paperit esiin.

Tiina