Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä tarkoittaa rengin ja piian vihkiminen kodissaan?
tellervoranta
02.12.10, 15:46
Jäljittäessäni 21.6.1820 syntynyttä Matti Heikinpka Sutelaa, päädyin Sutela No45, Haukipudas, asuviin kanssa-asukkaisiin Heikki Juhonpka Hätälään ( isä Juho Pekanpka Luukila) ja vaimo Kaarina Matintr Niskalaan.
Nämä oli vihitty Kiimingissä 15.1.1804 seuraavasti: dr Henrik Johanson Hätälä med pigan Carin Matsdr Niskala, hemma utan skrud.
Perhe Kiimingissä ennen Sutelaan muuttoa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kiiminki/rippikirja_1803-1809_mko9-11/53.htm
Nyt tässä ihmettelen mitä tarkoittaa Kiimingin koti, koska Henrik oli Kellosta (Haukipudas), jonne perhe oli Haukiputaalta muuttanut ja Niskala on kyllä merkitty Haukiputaaseen, minne, en tiedä. Ehkä Onkamon-Jokikylän paikkeille.
Pietari Jörönpoika
02.12.10, 17:55
Olen myös törmännyt vihittyjen luetteloita tutkiessani aika usein "hemma"-merkintään ja päätynyt tulkintaan, että sillä viitataan pappilaan - muita vaihtoehtoja on sitten "kyrkan" tai joku nimeltä mainittu talo.
Juuret ohjelman sanasto sanoo "Hemman med Skrud" olisi "kotona juhla-asussa" eli tässä tapauksessa "kotona ilman juhla-asua"
Olavi
jukkaukkola
02.12.10, 19:13
Onpa vihitty myös "Hemman med full skrud",tarkoittanee: kotona morsian täydessä juhla-asussa(morsian päästä varpaisiin puettu täysin mustiin).
SSHY - Kuvatietokanta (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=4697&pnum=64)
tellervoranta
02.12.10, 19:52
Muotoilin kysymykseni huonosti. Kun sekä renki että piika ovat kotoisin Haukiputaalta, miksi merkitään Kiimingin vihittyihin hemma. Mikä on Kiimingin koti. Siis jos molemmat ovat Haukiputaalta ja kodit siellä, eikö olisi merkitty Haukiputaalla vihittyihin.
Olen aiemminkin törmännyt pariskuntaan, jossa mies Kiimingistä (renki) ja vaimo muualta ja vihitään Kiimingissä hemma. Sitten en ole yhdestäkään talosta löytänyt ko renkiä. Jatkokin on ollut tosi tukalaa.
Ja olen sentään tehnyt kiiminkiläisistä ja lähipitäjäläisistä lukemattomia esipolvistoja, toisinaan yhdessä toisen tai kolmannankin henkilön kanssa. Ja lisäksi koko Lapin ja Oulun lääni ja muu sukuhutkinta :rolleyes:
Siis oletteko törmänneet vastaavaan?
Pietari Jörönpoika
02.12.10, 21:38
Elikkä pariskunta on vihitty Kiimingin pappilassa (= papin hemma), luultavasti ko. pappilan vakituisen asukkaan toimesta (olisko merkitty luetteloon?). Oman kokemukseni mukaan vihkiminen on yleensä tapahtunut jomman kumman osapuolen kotipitäjässä, mutta poikkeuksiakin on tullut vastaan. Syytä moiseen voi vain arvailla, ehkä on ollut jokin erityinen syy vihkipaikan tai vihkijän valintaan? Joskus on tiettävästi haluttu hengenheimolainen pappi (lahkolaisuus) palveluksia toimittamaan. Syitä voi olle tietysti muitakin - pelkkää arvailua. Renkejä ei ole hetikään aina merkitty talojen kohdalle, usein heidät löytää kylän loppulaisista.
tellervoranta
03.12.10, 11:46
Kiitos vastauksesta. Miksihän ei ole aiemmin mieleen tullut tuo pappilan koti. Kappalaisena tähän aikaan oli Gustaf Bohm, vuosina 1794-1822.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.