PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Juva, Toiviainen-Taipalinen-Teittinen


Movitz
28.11.10, 17:30
Eri ketjuissa sivutaan silloin tällöin Juvan Taipaleen Teittisten juuria. On tunnettua, että kautta 1600-luvun suku esiintyi nimellä Taipalinen kotikylän mukaan ja 1700-luvulla kuin taikaiskusta nimellä Teittinen, jolla se kulkee tänäkin päivänä.

Taipaleen Taipaliset olivat perineet Kettusilta: tila oli näet Jääsken kirkkoherraksi päätyneet Antti Antinpoika Kettusen perintötila. Kettusen tytär lienee ollut sen ratsumies Antti Olavinpojan vaimo, joka mainitaan tilalla vuodesta 1606 lankonsa kanssa. Pirinen pitää todennäköisenä, että Antti Olavinpoika oli Juvan kirkkoherran Olavi Antinpojan poika.

Karjalan rakuunoiden 1653 katselmuksessa von Nandelstadtin komppaniasta löytyykin muitten juvalaisten joukosta korpraali Lauri Antinpoika Toivonen, eli sukunimi on vielä tuolloin ollut käytössä. Tämä henkilö on erittäin todennäköisesti Olavi Antinpojan veli ja siten ratsumies Antti Olavinpojan poika.

Onko kukaan muuten koskaan nähnyt nimeä alkuperäislähteissä Toiviaisena? Kirkkoherra Olavi kuittasi saataviaan nähtävästi vain nimellä Olaus Andreae (onko joku nähnyt muuta?). Hänen oletettu isäpappansa, viipurilainen raatimies, kantoi verokirjoissa nimeä Toiffuan, siis Toivanen, ja olen itse merkannut jostain sotilasasiakirjasta 1600-luvun puolivälistä ylös nimimuodon Toiffva. Olisiko siis parempi puhua kirkkoherra Olavi Toivasesta kuin Toiviaisesta, niin samaa juurta kuin nimet onkin. Mielestäni nämä havainnot joka tapauksessa vahvistavat Pirisen teorian siitä, että Taipaleen Teittiset polveutuvat patrilineaarisesti kirkkoherra Toiv(i)aisesta, jonka Teet-sukuisen vaimon nimi olisi jotenkin jäänyt elämään ja antanut juuren myöhemmälle Teittis-nimelle. Näin ollen Teittisten sukukirjan sukujuonto johonkin 1500-luvun puolivälin juvalaiseen Antti-voutiin olisi hylättävä perusteettomana.

tuumailee Jens

ritva laiho
28.11.10, 19:21
Hei
Tässä alkuperäislähteen kirjoitusmuoto:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3170522
Sukututkimuspäivien esitelmissä 1982-1986 Veijo Saloheimo mainitsee artikkelissaan savolaisten liikkuvuudesta 1600-luvulla, Narvassa 1644 kuolleen, Juvalta lähtöisin olleen Matti Toivasen, jonka vaimo Margareta oli Juvan kirkkoherra Ericus Henrikin tytär. Hän arveli Matti Toivasen olleen Olaus Andre Toiviaisen poika.
Ritva

ritva laiho
28.11.10, 21:14
Olisi kai tuosta linkistä pitänyt kirjoittaa että yksi alkuperäinen kirjoitusmuoto, nimiähän kirjoitettiin monella tavalla.Tämä näyttää samalta kuin kuvassa Savon historiassa.
Selatessani 1600-luvun alun tilejä vuodelta 1604 löytyi Ollikkalan kymmenyksestä Elin Andersdr, 10 veromarkan frihem .Olisiko toinen Antti Kettusen tyttäristä.
Ritva

ritva laiho
29.11.10, 13:52
Koska olen täysin tumpelo tietokoneeni kanssa eikä paikalla ole jälkipolviani avustamassa, en pysty kirjoittamaan linkkiä . Vilkaisepa SSHY:n Viipurin ja Savonlinnan läänin läänintileissä v1637-1637 kuvaa 194. Toivon, etten näe Toivoisia siellä missä toivoisin.
Terv. Ritva

ritva laiho
11.12.10, 16:14
Hei
Innostuneena Jensin löydöstä olen selaillessani voudintilejä katsellut myös Juvan tietoja ja silmiini osui myös tämä:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1683878

Terv. Ritva

Kimmo Kemppainen
11.12.10, 17:27
Vaikka en Teittisiä tutkikaan, tuo prästson on hieno löytö, kiitos sen jakamisesta!
Kimmo Kemppainen

Movitz
11.12.10, 18:45
samaa piti sanomani: tuo vahvistaa Pirisen ja Åströmin hypoteesin mielestäni aukottomasti: Taipaliset ja Teittiset ovat Olavi Toiviaisen mieslinjaisia jälkeläisiä ja saavat Teittinen-nimen jotenkin herra Olavin Teet-sukuiselta vaimolta! Upeita asiakirjoja!

Jens

Kataja
12.12.10, 13:51
Oliko Taipalisen sukuja useita, vai ovatko Ristiinan ja Mikkelin puolelta löytyneet Taipaliset samaa sukua, josta edellä puhutaan?
Marjatta

ritva laiho
12.12.10, 19:19
Mikkelissä ja Ristiinassa eli Taipalisia jo paljon ennen kuin Juvan Taipaleen asukkaita alettiin kutsua kylän nimellä. En ole Teittisiä tutkinut kuin omia esipolviani mutta ainakaan varhaisiin yhteyksiin en ole törmännyt.
Terv. Ritva

Kataja
13.12.10, 11:13
Mikkelissä ja Ristiinassa eli Taipalisia jo paljon ennen kuin Juvan Taipaleen asukkaita alettiin kutsua kylän nimellä. En ole Teittisiä tutkinut kuin omia esipolviani mutta ainakaan varhaisiin yhteyksiin en ole törmännyt.
Terv. Ritva

No niin, katselin Kansalaisen karttapaikkaa ja huomasin, että Taipale-nimisiä kyliä onkin monessa pitäjässä. Monesti kylä on saanut nimensä ensimmäisen asukkaan mukaan. Taipale on kumminkin sellainen yleisnimi, että varmaankin Taipalinen-nimiset asukkaat ovat saaneet nimensä kylän mukaan ja voivat olla ihan eri sukuja.
Marjatta

ritva laiho
13.12.10, 12:18
Kyllähän Savossa kylät ja talot saivat useimmiten nimensä asukkaan mukaan. Siltä ajalta kun on olemassa maakirjatietoja ei Taipaleen kylässä kuitenkaan aiemmin elänyt Taipalisia. Uskon, että tässä tapauksessa nimi on tullut kylän sijainnin mukaan. Taipalehan on Juka-ja Salajärven välissä kapealla kannaksella ja järvistä pääsi jotain kautta vesitse Saimaalle. Taipalehan merkitsi myös kahden vesistön välistä kannasta.
Ritva

Kimmo Kemppainen
13.12.10, 21:22
On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka muidenkin savolaissukujen kuin Teittisten taustalta löytyy aatelisia anoppeja. Olihan Kuopion Paavo Paavonpoika Partaisen Halos-sukuisen vaimon äiti Anna Persdotter Juusten, piispan pojantytär.
Kimmo Kemppainen