PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tasa-arvo 1800 luvulla


Jokkel
27.11.10, 21:12
Kaksi rikosluettelon kirjausta:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7441180 No 178
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7441182 No 221
Ensimmäisessä on annettu joku tuomio. Mitähän toisessa on tehty? Samat henkilöt kyseessä.
Päiväysmerkintä on myös vähän outo W.T.1860.

eeva häkkinen
28.11.10, 00:27
Komennettu menemään naimisiin (ålagd ingå äktenskap) perässä maintun henkilön kanssa. Luultavasti ainakin kuulutettu kolmesti, ehkä on jo yhteinen lapsikin. W.T. 1860 on Winter Ting 1860. Tuomiokirjasta voi katsoa juttua tarkemmin.

Jokkel
28.11.10, 12:22
Tällaisena harrastelija hutkijana pitää kysyä lisää.
Mistähän ryhdyn etsimään ko.tuomiokirjaa? Varmaankin Turun maakunta-arkistosta, koska kysymys on Alastarosta.

eeva häkkinen
28.11.10, 13:16
Sullahan on tiedossa mielenkiintoisia aikoja, jos alat tutustua tuomiokirjoihin. Niiden hyödyntäminen on oma taiteenlajinsa, mutta koska lakikieli oli hyvin kliseistä ja käytäntö vakiintunutta, sen oppii aika nopeasti. Katsopa ensin
perusteet oikeushallinnon lähteistä vaikka täältä:
http://www.sukuhistoria.fi/wiki/index.php/Fraaseja
Sieltä löytyy mm. linkit lakiteksteihin ja pitäjien jakautumisesta tuomiokuntiin. Sitten voit tarkistaa VAKKA-tietokannasta, mikä maakunta-arkisto säilyttää kaipaamaasi tuomiokirjaa. KA:ssa on renovoidut kopiot, jos sinne on helpompi mennä, tosin ne eivät ole täydellisiä.
Jutun etsiminen tuomiokirjasta saattaa olla suurempi urakka. Tuon ajan tuomiokirjassa saattaa jo olla hakemisto, mutta koska siinä on mainittu vain jutun kantaja, on siitä apua vain asianomistajajutuissa, kaikki muut on listattu nimismiehen tai muun yleisen syyttäjän nimelle. Jollei tässä jutussa ole kantajana toinen osapuoli, joutuu kahlaamaan koko kirjan läpi. Siihenkin harjaantuu, kun saa tuntumaa lakikieleen. Kantaja ja vastaaja on mainittu jutun alussa, usein muodossa "mål emellan XX, K[äran]de och YY, S[varan]de"
Lycka till!