PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Apua Turun alueella?


Sari
24.11.10, 11:56
Tarvitsin turkulaista apua, tai edes sellaista joka tuntee alueen.
Eli tarkoituksena olisi aloittaa mieheni suvun tutkiminen, perusteet minulla on kyllä hallussa, kun olen omaa sukuani tutkinut, mutta se on ollut helpompaa kun on ollut tuttu savolaisalue.
Turku lähikuntineen on kuitenkin minulle melko hepreaa, ainakin kirkonkirjojen ja kuntarajojen suhteen, joten tässä tarvisisin apua.

Mieheni isoisä on syntynyt ilmeisesti Vahdolla, mutta asunut Ruskolla, eli aloitan tietenkin Ruskon kirkkoherran virastosta. Syntymäaika on tiedossa, joten tämä ok. Mistä alkaen kirjat ovat maakunta-arkistossa? Näitä ei ilmeisesti löydy ainakaan SSHYn tallenteista, Hiskissä näyttää olevan vuodesta 1850 (1866) alkaen? Isoisä on vielä ollut hankala ja vaihtanut sukunimeäänkin välillä :)

Entäpä sitten Paattinen? Isoäiti on syntyisin joko Paattisilta tai sitten Nousiaisista.. Onko noilla oma seurakunta tai mistä kyselen asiasta, kun eikös Paattinen kuulu Turkuun ja Nousiainen Ruskoon? Missä kirkonkirjat ovat? Nousiaisten kirjoja on Hiskissä vuodesta 1889 alkaen, näitäkään ei ole SSHYn rekisterissä.

Ja sitten joskus, kun olen viimein päässyt maakunta-arkistotasolle, onko joku halukas lähtemään mukaani? En ole koskaan aiemmin käynyt yhdessäkään maakunta-arkistossa, joten olisi mukava saada sinne mukaan joku, jolla homma on hallussa.

Kiitos, jos joku jaksaisi näitä minulle selventää.

papelo
24.11.10, 12:20
Hei !

Tervetuloa Turun Maakunta-arkistoon "kädestä pitäen" opastukseen
http://www.turkusuku.fi/4
Useimpien Turun seudun seurakuntien kirkonkirjoihin voit tutustua arkistossa 1950-1960 luvuilta asti.

Sari
24.11.10, 13:01
Hei, tuohan on hienoa. Mitä tuollainen avustus maksaa, onko heti alkuun jo liityttävä yhdistyksen jäseneksi?

Onko kirjat tosiaan jo 1950-luvulta, silloinhan tämä "homma" meni ihan helpoksi..

papelo
24.11.10, 13:22
Opastus on kaikille ilmainen eikä vaadi liittymistä yhdistykseen. Tarkoitus on auttaa alkuun ja opastaa tutustumaan arkiston saloihin.
Kaikissa kohdissa missä tässä listassa lukee tallennus, niin tarkoittaa sitä, että materiaalin 1900-luvulle saa virkailijalta. Ensimmäisellä kerralla pitää kertaluontoisesti täyttää "vaitiololomake" ja jatkossa sellainen pikkulappunen, kun tarvitsee 100 vuotta nuorempaa materiaalia.
http://www.arkisto.fi/fi/aineistot/kirkonarkistojen-mikrofilmit-turun-maakunta-arkistossa/

piipa
26.11.10, 20:16
Hei Sari ja tervetuloa Turkuun.

Noloa myöntää, mutta vaikka asunut täällä iät ja ajat, niin en koskaan ole käynyt kyseisessä laitoksessa, vaikka matkaa vain vajaat 2 km.

Voisin tulla kanssasi tutustumaan ja oppia hyödyntämään kaupunkini palveluja tältäkin saralta, vaikka omat sukujuureni pääosin löytyvätkin maan toisesta päästä.

piipa
26.11.10, 20:21
Niin, ja tunnen kyllä alueet Rusko ja Vahto ja joskus käynyt Nousiaisissakin, mutta rajat ovat tänä päivänä erilaiset kuin esim 1700-luvulla, tai 1800-luvulla.

Ovat tällä hetkellä kuitenkin kaikki ihan omia kuntiaan. Rusko ja Vahto kylläkin ihan naapureita keskenään.

jyrkienator
26.11.10, 21:20
Paattinen:
Perustettiin 1580 Maarian kappeliksi. Vuonna 1893 Paattinen lakkautettiin ja liitettiin Vahdon uuteen seurakuntaan. Sai luvan oman kirkkoherrakunnan muodostamiseksi 1901, toteutui 1937. Paattisten kunta liitettiin 1973 Turkuun.

Nousiainen: Suomen vanhimpia seurakuntia. Mainitaan jo 1232. Itsenäinen kunta

Rusko:

Vanha seurakunta mikä on mainittu jo 1340. Kuului Turun tuomiorovastin anneksana vuosina 1340-1540 Raision, Liedon ja Nousiaisen tavoin. Sittemmin Rusko oli ajoittain Raision ja vuodesta 1577 Maskun anneksana tai kappelina. Vahto erotettiin Ruskosta Maskun saarnahuonekunnaksi 1638 ja kappeliksi 1866. Kun Vahto erotettiin itsenäiseksi seurakunnaksi 1893, Rusko määrättiin lakkautettavaksi ja yhdistettäväksi emäseurakuntaansa. Mutta ennen kuin lopettamishanke tuli voimaan, määrättiinkin (1900) kappeli erotettavaksi itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi, mikä toteutui 1907.

Vahto:Vahto erotettiin Ruskosta ja liitettiin Maskun saarnahuonekunnaksi vuonna 1638, kappeliksi 1866 ja erotettiin itsenäiseksi seurakunnaksi 1893. Vahtoon yhdistettiin myös Maarian seurakuntaan kuulunut Paattisten kappeli, mikä erosikin omaksi kirkkohuonekunnaksi 1901, toteutui 1937.

Vahdon ja Ruskon kuntaliitos 2009 vuoden alussa.


(SSS Historiakirjat)

Sari
26.11.10, 21:45
Kiitos Piipa tarjouksesta, pitänee varmaan tosiaan lähteä käymään ao. laitoksessa ja olisin mukava saada seuraa, ettei ole ainut ummikko :)
Oma suku on myös ihan muualla, keski-Savossa, mutta mies on syntyisin ruskolainen ja hän tuntee Ruskon nurkat aika hyvin, mutta tietenkin vanhat rajat ovat olleet ihan eri kuin nykyiset. Ainakin juuri tuo alue, jossa mieheni isän isoisä on asunut, on jossain Ruskon ja Nousiaisten rajalla.

Omassa suvussani on sen verran turkulaista, että yksi esivanhemmista on haudattuna Tuomiokirkkoon.

Mieheni isän isoisä on aikanaan ilmeisesti ollut Juho Virtanen Ruskolla, Vahdolla tai Nousiaisissa, joutunut myymään talonsa ja vaihtanut samalla nimensä Uttulaksi, joka taas on paikallisen talon nimi, ja onko ollut joskus kylän nimi (ainakin Hiskissä se on mainittu kylänä).

ristojohannes
26.11.10, 22:20
Hei Sari.

Uttula on tuttu nimi turkulaisille isoille pojille. Uttulan vaatetusliike Läntisellä kadulla on paikka, josta me isot pojat haemme vaatteita, jotka ei ahdista.

Kansallisarkiston NARC-tiedostosta http://digi.narc.fi/digi/index.ka löytyy Paattisten ja Ruskon kirkonkirjat 1860 asti ja Vahdon kirjat 1830 asti.
Näitä voi katsella ilmaiseksi kotitietokoneella. Hieman ne kokemusta vaatii, etenkin kun kylähakemistot puuttuvat.

Sari
27.11.10, 20:34
Kiitos linkistä, pitää ensin kaivaa tietoja tuonne 1800-luvun puolelle, ennenkuin pääsee noita kansallisarkiston tietoja kaivamaan.

Juu, ne kuuluisammat Uttulat ovat eri sukua kuin tämä mieheni suku. Nämä ns. kuuluisammat ovat juurikin omistaneet sen Uttulan talon, eivätkä ilmeisesti ole mitään sukua miehelleni, ainakaan näin lähisuvussa. Mielenkiintoista tulee olemaan varmaan löytää jatkoa suvulle, ja se, löytyykö jostain tietoa, milloin nimi on vaihdettu. Syynä ilmeisesti on ollut talon menetys.