PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Perukirja kuulutusten ehtona


Teuvo Ikonen
08.11.10, 17:52
Mihin ajankohtaan saakka vaadittiin perukirja kuulutusten ehtona, jos toinen tai molemmat avioon aikovista olivat leskiä?

Tapani Kovalaine
08.11.10, 19:56
Kysymykseen voi joku vastata ihan täsmätiedoin, mutta minäpä lainaan tekstiä vuonna 1938 ilmestyneestä kirjasta:

V. Forsman: Kansliapapin käsikirja

sivut 54-55 ...Avioliittoasiat
... Uusi avioliittolaki ...tuli voimaan tammikuun 1 päivänä 1930.
... Leskeltä ei enää uuden lain mukaan tarvitse kuulutusta otettaessa vaatia perinnönjakokirjaa, kuten ennen. Sensijaan on sellaisen henkilön uudesta avioliitosta, joka ennen on ollut naimisissa, jos hänellä aikaisemmasta avioliitosta on alaikäisiä lapsia, "viipymättä" ilmoitettava asianomaiselle holhouslautakunnalle (SA § 22).

Salaperäinen lyhenne SA tarkoittaa edellä avioliittolain soveltamisasetusta (= SA).

tkukkonen
08.11.10, 20:21
Mihin ajankohtaan saakka vaadittiin perukirja kuulutusten ehtona, jos toinen tai molemmat avioon aikovista olivat leskiä?

Sinä aikana kun perukirja vaadittiin, tuli vielä sekin eteen lesken avioliitossa, että aiemman avioliiton aikana syntyneet velvoitteet piti myös hoitaa alta pois edunsaajien hyväksi. Törmäsin perukirjaan, johon oli lisätty takaajia. He turvasivat edunsaajien mahdolliset saatavat kun näistä ja heidän vaatimuksistaan ei ollut vielä täyttä selvitystä tai loppuun vietyä oikeuden käsittelyä. Sillä toimenpiteellä kai helpotettiin tai nopeutettiin toisen liiton solmimista. Sellainen mielikuva asiasta ainakin syntyi.

KirsiL
26.11.10, 16:17
Löytyipä taannoin leskimiehen uuden liiton kuulutusasiakirjoista (1860-luku) perukirjan lisäksi suostumuspaperit kaikilta lapsilta/vävyiltä isän/apen uuteen avioon!