PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Valokuvaamo Malo / Oulu


VKI45
02.11.10, 20:18
Valokuvaaja / Valokuvaamo Malo on toiminut Oulussa 1900-luvun alussa.
Löytyisikö infoa po. toiminnasta tai hänen valokuva-aineiston mahdollisesta
arkistoinnista, jälkipolvista tms. ?

Matti Lund
03.11.10, 00:20
Valokuvaaja / Valokuvaamo Malo on toiminut Oulussa 1900-luvun alussa.
Löytyisikö infoa po. toiminnasta tai hänen valokuva-aineiston mahdollisesta
arkistoinnista, jälkipolvista tms. ?


Menee aika lailla arvailuksi, mutta lapsuuteni Oulusta en muista muita Maloja kuin Uuno Malon perheen.

Olen tottakai nähnyt vanhoja valokuvia, joissa lukee valokuvaamo Malon nimi, mutten ole sitä ajatellut tältä kantilta. Olisiko siis Uunon sukuun liittyvää.

Uuno Malo oli kyllä hyvin tunnettu henkilö aikoinaan Oulussa. Katsoin netistä, toimiiko vielä elokuvateatteri Rio. Löysin, ei kovinkaan vanhan uutisen, että elokuvateatteri Rion toiminta on lopetettu vuonna 2007. Se oli Uuno Malon perustama ja pyörittämä elokuvateatteri ja ehti toimia lähes 50 vuotta.

Uuno oli hommannut lapsilleen lastenkamariinkin pienoiselokuvateatterivehkeet ja siellä esitettiin mykän filmin klassikkoja, Chaplinin ym. elokuvia jo yli 50 vuotta sitten. Taisi olla minunkin ensi tutustumisia Chaplinin ym. filmeihin.

Värikkäin tapaus Uuno Malolla liittyy hänen voittamaansa keilailun Suomen mestaruuteen. Ouluun rakennettiin joskus, olisiko aloitettu 1956 ja valmistui 1957 puolella ensimmäinen keilahalli, jota Ville Ylävaara pyöritti. Siitä Uunokin innostui keilaamaan. Muistelisin, ettei se ollut hänellä aivan ensi tutustuminen, mutta melko vähäisellä harjoituksella verrattuna pitkänlinjan eteläsuomalaisiin alan harrastajiin, hän sattui olemaan erittäin fantastisessa vedossa ja vei siinä joskus vuonna 1960 heidän nenänsä edestä Suomen mestaruuden, joka varmistui jo ennen viimeistä heittoa. Sen Uuno heitti huumorilla sokkona silmät kiinni, mutta sitä en muista olisiko sidekin ollut silmillä. Siitä löytyy ilmeisesti toisen keilaulukärpäsen pureman miehen Uuno Laukan ottamana hänen valokokoelmistaan kuvakin ja lehtikuva.

Ainakin Uunolla on jälkipolvea, mutta en ole ollut heihin yhteydessä nuoruuteni jälkeen, kun muutin Oulusta pois.

Toivottavasti joku vanhaan Ouluun perehtyneempi antaa Sinulle parempia johtolankoja.


terv Matti Lund