PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Paavin penitentiariaatin erivapaudet ja affiniteetti


Sami Lehtonen
18.10.10, 20:22
Olen jo jonkin aikaa pyöritellyt seuraavaa dilemmaa. Paavin penitentiariaattiosastolle lähetettiin anomus erivapauden myöntämiselle Magnus Henrikinpojalle (Tavast) ja Margareta Johanintyttärelle (Skytte) 16.7.1489 3. & 4. asteen konsanguiniteetin takia. Genos 2/2009 s.46-47

Nähdäkseni kyse on Henrik Nilsinpojan pojasta ja Jöns Olofinpoika Skyten ja Birgitta Kurjen tyttärestä. Forumilla on aiemminkin keskusteltu katolisen kaanonin avioliittorajoituksista mm. ketjuissa:
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=5381
ja
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=34038

jälkimmäisessä ketjussa totesin 4. lateraanikonsiilin vuonna 1215 rajanneen affiniteetin vain suoraan affiniteettiin (so. affiniteetti ei aiheuta affiniteettia). Samassa yhteydessä sääntö rajattiin 4. asteeseen.

Edellämainittu Magnus Henrikinpoika ja Margareta Johanintytär on erinomainen esimerkki siitä, ettei affiniteetti aiheuttanut affiniteettia. Birgitta Kurki nimittäin avioitui 2. aviossaan Henrik Nilsinpoika Tavastin kanssa, joten Magnus Henrikinpoika olisi edellä yrittänyt avioitua äitipuolensa tyttären kanssa. Vähäkankaan artikkeli Jeppe Kurjen esivanhemmista ja ja jälkeläisistä: http://www.genealogia.fi/vsk/44/v35-77.pdf

Tästä voidaan myös päätellä, että Magnus Henrikinpojan äidin on täytynyt olla Johanna Bengtintytär (Djäkn).

Näin saadaan aikaan sukulinkit (2kpl), joissa sekä Jöns Olofinpoika Skytte että Birgitta Kurki ovat Magnus Henrikinpojan pikkuserkkuja (siis 3.aste).

Miten sitten pitäisi tulkita anomuksessa mainittu 3. & 4. konsanguiniteetti? Toisessa haarassa on tuo 3 sukupolvea, mutta toisessa on neljä - siksikö se on ilmoitettu 3. & 4.?

Mielenkiintoisesti myös Jöns Olofinpoika (Skytte) ja Birgitta Kurki ovat hakeneet erivapautta 4. asteen konsanguiniteetin takia, joskaan tätä sukulinkkiä ei kai tunneta.