PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Homoliitot sukututkimusohjelmissa


kaila
18.10.10, 12:45
hei,

Katselin tuossa yle areenasta paljon julkisuutta saaneen homoilta ohjelman ja mietin että miten homoliitto olisi sukututkimuksessa esitettävä. Aika vähän on tähän tullut tarpeita mutta joistakin olen kuullut. Omalta osaltani puhun vain Sukuohjelmistosta, muista en tiedä riittävästi.

Sukuohjelmiston käyttäjille on neuvottu yleensä, että homosuhteen voi kirjata tekstitietojaksoon. Sitä kautta on myös mahdollista saada henkilöt nimihakemistoon. Ainakin toistaiseksi ei ole tullut kysymystä homoliittojen lapsista. On sukuselvityksen mukaan riittänyt, että sukuun kuuluvan osapuolen lapset saadaan merkattua asianmukaisella tavalla ja tarpeelliset lisäselvitykset kirjattua tekstijaksoon.

Sukuohjelmisto 2004:n tietokantarakenne on tässä mielessä epäsymmetrinen ja sukulaisuusrakenteeseen ei puolisoina voi olla samaa sukupuolta olevat henkilöt. Miestä varten on määrätty paikka ja "ei miestä" varten toinen.

Sukuohjelmisto 11:ssä sukulaisuussuhteet on toteutettu symmetrisesti. Ohjelma tarkastaa puolisosuhteen luonnin yhteydessä että henkilöt eivät ole samaa sukupuolta joten ainakaan vahingossa homoliitto ei synny. Kokeilin saako homoliiton syntymään niin, että vaihtaa toisen puolison sukupuolen naiseksi ja toisen mieheksi. Jos tämän jälkeen luo normaalisti perherakenteen Jorman (mies) ja Lassin (nainen) välillä niin perheen saa rakennettua. Kun perherakenne on valmis niin ohjelma ei enää tarkista, jos Lassin sukupuolen vaihtaa (mieheksi).

Onko tuollaiselle sitten tarvetta? Sen päättäköön kukin itse. Testasin tulosteita ja myös nämä ainakin päällisin puolin näyttivät toimivan.

Juha
18.10.10, 12:54
ja yhtä hyvin tuossa liitossa voi olla kaksi naista.tuo ehdotuksesi sukupuolen vaihtamisesta ei onnistu, sillä ainakin Sukuohjelmisto 8.0 herjaa "Henkilö on naimisissa - sukupuolta ei voi vaihtaa".Juha

kaila
18.10.10, 13:00
En ehkä sanonut tarpeeksi selvästi, että tämä onnistuu vain Sukuohjelmisto 11:llä.

Kaarle Kaila

Antti Järvenpää
18.10.10, 16:39
Kun en käytä sukututkimusohjelmia, olen tietenkin väärä vastaaja. Mutta jos vastaisin kumminkin.

Ensimmäiseksi pitää mainita, että katsoin wikipediasta, miten genealogia on selitetty, ja kohtasin selityksen, jossa ei puhuta sanaakaan sukututkimuksesta, joka on kummallinen asia. Ehkäpä joku SSS:n jäsen, joka kirjoittelee wikipediaan korjaisi tämän puutteen.

Kun olen kuitenkin joskus silloin tällöin kokeillut sukututkimusohjelmia, ihmettelin ensimmäisenä, miksi ylipäätänsä pitää määritellä sukupuoli, kun en ole nähnyt sille mitään tarvetta. No ehkäpä sillä ohjataan jotakin, esimerkiksi tulostuksia tai näyttöjä. Toisalta ainakin suomen- ja ruotsinkielessä kyllä pystyy erottamaan sukupuolet pelkistä nimistä.

Ilmeisesti kuitenkin cedcom standardi edellyttää sukupuoli kenttää, mutta onko sillä lopulta mitään merkitystä, mitä siihen kirjoittaa tai valitsee, ja vaikka olisikin, niin mitä haittaa on siitä, että se on väärä. En ole ainakaan toistaiseksi hoksannut. Minusta koko kenttä tuntuu varsin turhalta. Onko tuo kenttä lopulta vain sitä varten, ettei vahingossa naittaisi samaa sukupuolta olevia?

Sitten toinen ajatukseni tulee henkilötietolaista, joka taitaa luokitella tällaiset asiat arkaluonteiseksi (3 luku 11§ 5 kohta [henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä]), joiden käsittely on kielletty - ihan siitä riippumatta, mitä kukin meistä itse asiasta ajattelee tai mitä julkisuudessa keskustellaan. Tilanne tietenkin muuttuu, jos homosuhteita aletaan rekistöröidä, niin silloin tuota pykälää joudutaan muuttamaan.

Sitten tulee käytäntö. Sukukirjaa tehtäessä on mahdollista, että näissä tapauksissa osa haluaa asian pysyvän salassa ja osa vaatii, että sen on ehdottamasti oltava näkyvissä. Kun sukukirjoja nyt halutaan pitää henkilörekistereinä, niin laki kieltää ehdottamasti tällaisten tietojen julkaisemisen, vaikka yksilö niin haluaisi. Jokainen kirjan tekijä joutuu sitten käytännössä ratkaisemaan, kumpaan suuntaan taipuu. Itse taipuisin henkilöiden omaan tahtoon laista huolimatta.

Viimeiseksi tulee ehkäpä itse genealogia. Jos ajattelemme, että polveutumiskaavioiden esittäminen tarkoittaa biologista polveutumista, rajaa se kaikki adoptiot ulkopuolelle. Periaattessahan perhekaavioden tarkoitus on kertoa kuka on isä ja kuka äiti ja ketä heistä polveutuu. Sukutukimusta tehdessä toki kuulee, että aina asiat eivät ole aivan niinkuin ne ovat kirkonkirjoissa, mutta sukutukija uskoo etupäässä rekistereihin, eikä muihin puheisiin. Sukukirjan tekijä joutuu kuitenkin tekemään kompromisseja ainakin adoptioissa, mutta eiväthän ne heikennä sukukirjaa - tuovat lisätietoa joka ehkä on hyvä säilyä jälkipolville. Joka tapauksessa homosuhteista ei voi tulla jälkeläisiä, joten sukuhaara pysähtyy, mikäli henkilöllä ei ole tämän suhteen ulkopuolelta siitettyjä lapsia. Hiukan samanlainen ongelma on tietenkin keinohedelmöityt lapset, mutta sukutukija on harvoin niistä tietoinen, sillä rekisterien mukaan ne ovat pariskuntien lapsia.

Viimeisen jälkeen tulee varmaankin sitten henkinen puoli, mistä tuo keskusteluiltakin kumpusi. Sukutukija tekee tietenkin aina omat ratkaisunsa joko itse tai kunneltuaan tutkittavien mielipiteitä. Laki kuitenkin on mielestäni tässä asiassa melko yksikäsitteinen. Homosuhteet luokitellaan arkaluonteisiksi tiedoiksi, joiden käsittely henkilörekisterissä on yksikäsitteisesti kielletty. Käytännössä ohjelma ei ainakaan saisi sisältää sex-määrittelyssä tällaista mahdollisuutta.

kaila
18.10.10, 16:58
Antti on oikeassa tuon sukupuolimäärityksen tarpeellisuuden suhteen. Ainakaan jälkipolviraportin tapaisessa tulosteessa sillä ei taida olla suurta merkitystä. Sukupuolta ei ole tapana juuri kirjoittaa näkyviin, paitsi esim viittauksena taaksepäin jossa saattaa olla merkintä (Isä taulussa 333) tai (Äiti taulussa 222).

Sukuohjelmisto 11:n osalta halusinkin lähinnä kertoa, että sen rakenteet eivät näitä estä. Jotain tarkistuksia ja lisäyksiä siihenkin on syytä laittaa jos tästä halutaan "virallisempi" piirre.

Esipolviraportti taas pohjautuu perinteisesti enemmän sukupuoleen eli isään ja äitiin. Esipolviraporttiin ei myöskään saada luontevasti sovitettua adoptio ym erikoistapauksia vaan yleisimmät esipolvitauluraporttien taulujen numeroinnit toimivat kunnolla korkeintaan yhdellä isällä ja yhdellä äidillä.

Sami Lehtonen
18.10.10, 18:45
Geneweb-ohjelmistossa homopari onnistuu kytkemällä sukupuolen tarkistus ko. parilta pois päältä. Periaatteessa tällaiselle parille voi laittaa myös jälkeläisiä, joka tietenkään ei vielä nykyään ole biologisesti yleensä mahdollista.

Kokemuksesta voin kertoa, ettei kyseisen tiedon siirtäminen muihin ohjelmiin välttämättä onnistu. Sukujutut ei muistaakseni herjaa siitä, mutta esimerkiksi Lifelines ei toimi enää ollenkaan.

Antti Järvenpää
18.10.10, 21:27
Sen verran pitää vetää takaisin, että arkaluonteistakin tiedon voi rekisteröidä, jos siihen on rekistöröidyn nimenomainen lupa. Sama maininta on sekä EU direktiivissä, että meidän henkilötietolaissa.

Sinällään mielenkiintoista, kun meille on opetettu, että sukututkija ei saa rekisteröidä mitään henkilötietoja ilman lupaa, mutta luvan kanssa yhtä ja toista. Missähän tässä lopulta on se ero arkaluonteisen tai ylipäätänsä henkilötiedon kanssa. Olisiko mahdollisissa tuomioissa?

Henkilötietoon tarvitsee luvan ja arkaluonteiseen luvan vielä luvan päälle - ilmeisesti painotettuna, että tiedonantaja ymmärtää antavansa luvan arkaluonteiseen tietoon.

Joka tapauksessa lopputulema on se, että itse asia on arkaluonteinen ja jos sen rekisteröi, pitäisi siihen olla asianomaisten lupa.

Sami Lehtonen
18.10.10, 21:32
Sen verran pitää vetää takaisin, että arkaluonteistakin tiedon voi rekisteröidä, jos siihen on rekistöröidyn nimenomainen lupa. Sama maininta on sekä EU direktiivissä, että meidän henkilötietolaissa.

Sinällään mielenkiintoista, kun meille on opetettu, että sukututkija ei saa rekisteröidä mitään henkilötietoja ilman lupaa, mutta luvan kanssa yhtä ja toista. Missähän tässä lopulta on se ero arkaluonteisen tai ylipäätänsä henkilötiedon kanssa. Olisiko mahdollisissa tuomioissa?

Henkilötietoon tarvitsee luvan ja arkaluonteiseen luvan vielä luvan päälle - ilmeisesti painotettuna, että tiedonantaja ymmärtää antavansa luvan arkaluonteiseen tietoon.

Joka tapauksessa lopputulema on se, että itse asia on arkaluonteinen ja jos sen rekisteröi, pitäisi siihen olla asianomaisten lupa.

Pieni tarkennus, jotta omiin sukututkimustarkoituksiinsa tarpeellisen tiedon saa tallentaa ilman lupaa kysymättäkin. Parisuhteen rekisteröinti lienee ainoa tieto, joka kiistatta on sukututkimuksen kannalta tarpeellinen, mutta arkaluonteinen tieto. Tietojen julkaisu on sitten kokonaan toinen asia. Tietoa ei missään tapauksessa tule julkaista ilman asianomaisten lupaa.

Tietysti on hyvä tiedottaa tulevista julkaisusta jo tietoja tallentaessaan, niin säästyy jättiurakalta julkaisuvaiheessa.

Laardi
19.10.10, 19:37
Olin tästä samaisesta asiasta, gayparin avioliiton syöttämisestä sukututkimusohjelmaan, kuuntelemassa amerikkalaisten sukututkijoiden keskustelua viime su-ma-yönä, ja yhteenvetona siitä tapaamisesta oli, että jotain tarttis tehdä. Heillä oli referenssinä kolme kaupallista sukututkimusohjelmaa (muistaakseni kaikki olivat kaupallisia). Ratkaisuna he näkivät avoimen lähdekoodin ja kääntymisen erään ohjelmistosuunnittelijan puoleen, joka on itsekin sukututkija.

Koska tapaamiseen osallistujat olivat tavallaan suljetun yhteisön jäseniä ("tavallaan" siksi, koska olemme kaikki tavanneet Second Lifessa ja kyseinen kokoontuminen on yleensä Second Lifessa, mutta tällä kertaa teknisistä syistä käytettiin erästä toista "kokoustamisohjelmaa"), niin pääsin mukaan sähköpostikeskusteluun ja saa nyt nähdä, eteneekö asia homoliittojen suhteen sukututkimusmaailmassa.

Webissä julkaistavissa sukupuista ainakin geni.comissa on avioparin laatikot miehen vaaleansininen ja naisen vaaleanpunainen, mutta en tiedä, saako niitä värejä manuaalisesti muutettua. Tämä asia koskettaa myös niitä ja olisi syytä huomioida.

Sami Lehtonen
19.10.10, 19:45
Tuosta Antin viestistä kommentoisin vielä tuota asiaa, jota olen itsekin ihmetellyt; miksi sukupuoli on pakollinen tieto. Esimerkiksi Geneweb valittaa joka kerta perheen tietoja muuttaessa, jos jonkin lapsen sukupuoli on tuntematon. Tällaisia on minulla tietokannassa vaikka huru mycket, kun olen sinne säntillisesti kirjannut kaikki kuolleena syntyneetkin, joista ei usein ilmoiteta edes sukupuolta. Ainakin pitäisi olla vähintään valittavissa vaihtoehto, että kyseisen henkilön sukupuolta ei tiedetä eikä tulla koskaan tietämäänkään. Yksi vaihtoehto tietysti olisi laittaa lapselle sukupuoli siitä huolimatta, ettei sitä tiedä, mutta sitten helposti saattaa jossakin vaiheessa luulla itsekin, että se tieto olisi johonkin tallennettuna. Ongelma koskettaa myös joiltakin osin aivan 1700-luvun alun kastemerkintöjä, joista ei aina voi olla aivan varma, tarkoittaako Christ: Kristoa vai Kristiinaa varsinkin, jos se päättyy tahraan, jossa voisi kenties olla a tai sitten ei.

Matti Lund
21.10.10, 12:16
hei,

Katselin tuossa yle areenasta paljon julkisuutta saaneen homoilta ohjelman ja mietin että miten homoliitto olisi sukututkimuksessa esitettävä. Aika vähän on tähän tullut tarpeita mutta joistakin olen kuullut. Omalta osaltani puhun vain Sukuohjelmistosta, muista en tiedä riittävästi.

Sukuohjelmiston käyttäjille on neuvottu yleensä, että homosuhteen voi kirjata tekstitietojaksoon. Sitä kautta on myös mahdollista saada henkilöt nimihakemistoon. Ainakin toistaiseksi ei ole tullut kysymystä homoliittojen lapsista. On sukuselvityksen mukaan riittänyt, että sukuun kuuluvan osapuolen lapset saadaan merkattua asianmukaisella tavalla ja tarpeelliset lisäselvitykset kirjattua tekstijaksoon.

Sukuohjelmisto 2004:n tietokantarakenne on tässä mielessä epäsymmetrinen ja sukulaisuusrakenteeseen ei puolisoina voi olla samaa sukupuolta olevat henkilöt. Miestä varten on määrätty paikka ja "ei miestä" varten toinen.

Sukuohjelmisto 11:ssä sukulaisuussuhteet on toteutettu symmetrisesti. Ohjelma tarkastaa puolisosuhteen luonnin yhteydessä että henkilöt eivät ole samaa sukupuolta joten ainakaan vahingossa homoliitto ei synny. Kokeilin saako homoliiton syntymään niin, että vaihtaa toisen puolison sukupuolen naiseksi ja toisen mieheksi. Jos tämän jälkeen luo normaalisti perherakenteen Jorman (mies) ja Lassin (nainen) välillä niin perheen saa rakennettua. Kun perherakenne on valmis niin ohjelma ei enää tarkista, jos Lassin sukupuolen vaihtaa (mieheksi).

Onko tuollaiselle sitten tarvetta? Sen päättäköön kukin itse. Testasin tulosteita ja myös nämä ainakin päällisin puolin näyttivät toimivan.


Siis minusta ainakin kaikkien genealogisten taksonomioitten taustalla on välttämätön biologista laatua oleva perusrealiteetti eli kahden vastakkaisen sukupuolen "kopulaatio". Ilman tätä ehtoa ei ole olemassa mitään sukututkimusta. Tämähän on aivan ehdoton perussääntö koko genealogialle ja kaikkien genealogisia taksonomioita generoivien sukututkimusohjelmistojen viite-eheyssäännöstön, oli niiden arkkitehtuuri mikä tahansa, tulee ehdottomasti noudattaa tätä sääntöä.

Jos jonkin sukututkimusohjelmiston käyttöliittymästä käsin voidaan jotenkin ohittaa tämä ehto, eli luoda "virtuaalisia sukupuolettomia genealogisia taksonomioita", silloin ohjelmiston viite-eheydessä on perustavanlaatuinen BUGI.

Ensinnäkin kannan rakenteessa ei saisi olla mahdollisuutta rikkoa tätä viite-eheyttä.

Toisekseen ohjelmiston koodissa ei saa olla sellaista manipulointimahdollisuutta, jolla generoidaan kannan viite-eheyttä vastaamaton kannan tiedoista haettu sukupuolettomien tai saman sukupuolen parien kytkentä johonkin genealogiseen taksonomiaan.

Kolmanneksi on sitten sukuohjelmistojen raporttikehittimien suunnittelun viite-eheys. On selvää, ettei myöskään raporttikehitin voi rikkoa viite-eheyttä eli mahdollistaa homoparien liittämistä mihinkään tulostamaansa sukutaksonomiaan, mutta toisaalta en aja sitäkään, etteikö raporttikehittimen kautta voitaisi generoida irrallisia tekstejä sukukannan henkilöiden seksuaalisesta suuntautumisestakin. Eli olkoon se tasa-arvoinen "hobby" henkilöiden muiden hobbyjen joukossa ja siten vaikka rekisteröitävissä ohjelmistossa johonkin sukutaksonomian viite-eheyden ulkopuoliseen kenttään.

terv Matti Lund

Sami Lehtonen
21.10.10, 17:19
Matti Lundin näkemys asiasta on tietysti perinteisillä arvoilla ja käsityksillä perusteltavissa.

Toisaalta, moni heteroparikaan ei tuota genealogisia taksonomioita kopulaation määrästä riippumatta, joten heidänkin kohdallaan parisuhde voitaisiin merkitä vain harrastukseksi.

Lisäksi käsitys siitä, että kyse olisi välttämättömyydestä ei pidä paikkaansa. Fertilisaatioon ei näet tarvita spermaa lainkaan. Japanilainen Tomohiro Kono onnistui hedelmöittämään hiiren munasolun toisella munasolulla 457 yrityksen jälkeen vuonna 2004. Ehkäpä lähitulevaisuudessa siinä onnistutaan ihmisen munasolullakin.

Jouni Kaleva
21.10.10, 17:48
Alkuperäinen kysymyksenasettelu oli, kuinka eri ohjelmat käsittelevät samaa sukupuolta olevien liittoa. Tämä kysymys lienee riittävästi nyt käsitelty.

Forumin ylläpito ei halua, että keskustelu lähtee rönsyilemään yleiseksi yhteiskunnalliseksi keskusteluksi homoliitoista. Siihen keskusteluun riittänee forumeita.

tämä ketju suljetaan.

Jouni Kaleva
Suku Forumin moderaattori