Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä teki 'sållman'?
Antti Soini
17.10.10, 09:40
Taipalsaaren rippikirjoissa 1773-1783 erään henkilön ammatiksi on merkitty Sållsm. ja seuraavissa rippikirjoissa Sållm:n eli jonkinlainen 'seulamies'.
Samainen mies on myöhemmissä rippikirjoissa merkitty torppariksi ja torppa esiintyy silloin ensimmäisen kerran nimellä Seula. Sittemmin perheen sukunimeksikin tuli Seula. Ilmeisesti torppa sai nimen haltijansa ammatin mukaan. Torppa sijaitsi Solkiinkylässä (Solckis).
Mutta mitä teki työkseen 'Sållman'? Seuloiko hän jyviä akanoista vai kiviä hiekasta? - Miten hän erosi tavallisesta rengistä, joka vastaavia hommia varmaan taloissa joutui tekemään?
Antti Soini
Antti Soini
17.10.10, 10:18
Tässä SSHY linkit:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/taipalsaari/rippikirja_1773-1783_tk933/135.htm (Matthias on 10:s nimi sivun alalaidasta)
ja seuraava rippikirja
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/taipalsaari/rippikirja_1784-1789_tk933/127.htm (jälleen Mathias 10:s nimi alhaalta)
Tämän rippikirjan jälkeen tittelinä torppari ja vuodesta 1797 alkaen torpan nimenä Seula.
Antti S.
Tässä SSHY linkit:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/taipalsaari/rippikirja_1773-1783_tk933/135.htm (Matthias on 10:s nimi sivun alalaidasta)
Taitaapa olla sållmakare.
Taitaapa olla sållmakare.
Terhi ehti ensinnä taas kerran ja tulkintansa on varmaankin oikea. Googlaamalla saa esiin montakin sållmakare-seulantekijää koskevaa ruotsinkielistä artikkelia, joista käy ilmi se, että sihdintekijä saattoi käsityöläisenä tehdä myös koreja. Yleensä kyseessä lienee ollut sivutoimi, mikä selittänee sen, ettei tuolla sanalla löydy Hiskistä ammatinharjoittajia, ainakaan en itse niitä löytänyt.
Maaseudun monimuotoiset käsityöläiset eivät pääse esiin kirkollisessa väestökirjanpidossa, vaan katoavat muiden nimikkeiden alle. Onneksi torpan nimi on hienosti kantanut tietoa asukkaansa taidoista ja työstä. Omiin esivanhempiini kuuluvaa "seppä-Roopea" ei ole missään kohden väestökirjanpidossa mainittu sepäksi, mutta keittiöni hyllyltä katsoo kirjoittajaa komea suuri kuparinen kahvipannu, jonka tämä valmisti tyttärensä häihin 1800-luvun lopulla.
t. Olavi A.
Antti Soini
17.10.10, 14:50
Kiitos Terhi,
Tulkitsin turhan kategorisesti m-kirjaimen -man, vaikka -makare on ihan yhtä todennäköinen. En ole aiemmin vastaavaan titteliin törmännyt, mutta tulipa sekin nyt vastaan.
Hienoa sinänsä, että ammatista tuli tässä tapauksessa torpan nimen kautta myös sukunimi. Minun isänäitini äidinisä, Seulan jälkeläinen, tosin "hienonsi" nimekseen Saulin, kun hän lähti maailmalle ja rupesi kauppiaaksi.
Mahtaako jonkun teidän sukutauluista löytyä Seula-sukuisia? Voisimme vertailla löydöksiä.
Antti S.
Tulkitsin turhan kategorisesti m-kirjaimen -man, vaikka -makare on ihan yhtä todennäköinen.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/taipalsaari/rippikirja_1773-1783_tk933/135.htm
Niin katsos kun tässä yo linkissäsi on nimenomaan sållmak. , siitä sen arvasinkin. Titteli sinänsä oli minullekin ihka uusi.
Hieno jauhoseula tehtiin hevosen häntäjouhista.
Hei
Taitaapa kyseessä olla minun äidinisän isänisä Israel Seula. Taisi olla melkoinen persoonallisuus, meni vihillekin vasta 61 vuotiaana.
Terv Jorma Syrjälä
P. Pihlman
27.10.10, 20:16
Taitaapa olla sållmakare.
Huomio kiintyy siihen, että kijaan on merkitty vain etunimet, ei patronyymia
tai sukunimeä. Käsityö ammatin harjoittajille, kuten sepät, suutarit, räätälit,
satulantekijät, viikatteentekijät, muurarit ja tietenkin seulantekijät, on
annettu sukunimi.
P. Pihlman
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.