PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tervaskantoja


Heikki Koskela
10.10.10, 09:16
Seurakuntien historiankirjoihin on merkitty ihmisen elämänvaiheet syntymästä kuolemaan saakka. Rippikoulun jälkeen hänen elämänvaiheitaan taas kirjattiin rippikirjoihin. Seurattiin hänen lukutaitonsa kehitystä, ehtoollisella käyntejä jne.. Rippikirjat kertovat henkilön elämänvaiheista monenlaisia asioita, kun niitä huolellisesti tutkii.

Kun henkilö kuoli, hänen kohdalleen merkittiin historiankirjoihin kuolin- ja hautauspäivä sekä kuolinsyy. Kuolinsyyt ovat mielenkiintoinen kohde, johon sukua tutkiva henkilö helposti tarrautuu kiinni. Olen yrittänyt perehtyä Alajärven seurakunnan historiankirjoihin ja erityisesti kuolinsyihin sekä eliniän tutkimiseen.

Pappien tehtävänä oli määritellä myös kuolinsyyt ja kirjata ne ylös. Tuohon aikaan, 1700-luvun lopulta aina 1850-luvulle saakka, ei ainakaan Alajärvellä ollut virkalääkäriä, joka olisi antanut kuolinsyylausunnot. Niinpä papit tiettyjen tunnusmerkkien perusteella pystyivät päättelemään, mihin sirauteen henkilö oli kuollut.

Tavallisimpia tunnettuja kuolinsyitä saattoivat olla pistos, halvaus, hengenahdistus, ajettuma, yskä, oksennustauti jne. Aivan erikoisia kuolinsyitä olivat mm. noiduttu ruttotauti ja juoppohulluus. Myös tapaturmat kuuluivat harvinaisten kuolinsyiden ryhmään, mm. eräässä Kurejoen talossa kuoli isäntä tapaturmaisesti jäätyään tuulimyllyn siiven ruhjomaksi ja eräs mies jäi kaatuvan puun alle. Itsemurhat sen sijaan vuoteen 1850 saakka Alajärvellä olivat melko harvinaisia.

Kaikkein yleisin kuolinsyy oli kuitenkin tuntematon sairaus. Varsinkin lapset kuolivat hyvin usein tuntemattomaan tautiin. Esimerkiksi vuonna 1820 Alajärvellä kuoli yhteensä 51 ihmistä, heistä tuntemattomaan tautiin kuoli peräti 37, joista valtaosa oli alle yksivuotiaita.

Keskimääräinen elinikä oli hyvin alhainen korkean lapsikuolleisuuden takia. Hädin tuskin elinikä nousi yli kymmenen vuoden vuonna 1770- mukanan oli siis lapsikuolleisuus. Kuolleisuus oli tuolloin alle yksivuotiaiden ryhmässä peräti 69 % ja yli 70-vuotiaina kuoli 1,8 %. Seuraavat 80 vuotta toivat jonkin verran muutosta kuolleisuuden ikäjakautumaan, sillä vuonna 1860 kuolleista alle yksivuotiaita oli 47 % ja yli 70-vuotilaita 5,7, %. Kaikkien kuolleitten keski-ikä oli noussut ja oli noin 15 vuotta.
Usein on puhuttu vanhoista tervaskannoista, jotka elivät vanhoiksi ja olivat nimensä mukaisesti terveitä. Valitettavasti tarinat vanhan kansan tervaskannoista on enemmän tai vähemmän vailla todellisuuspohjaa. Useimmat ainakin 1800-luvun loppuun saakka eläneet ja luulenpa, että vielä 1900-luvun alussa eläneet henkilöt olivat terveydeltään varsin heikkokuntoisia. He olivat raskaan työn uuvuttamia ja kivulloisia ihmisiä, jotka selvittyään lapsikuolleisuuden kohtaloista, elivät keskimäärin 50-60 vuotta, parhaimmillaan lähes 80 vuotta.

Tietenkin joukosta löytyy hyvin korkean iän saavuttaneita, mutta he ovat hyvin harvinaisia verrattuna nykyajan iäkkäisiin ihmisiin. Alajärven seurakunnan olemassaolon aikana historiankirjoihin on merkitty vuoteen 1865n saakka yhteensä vajaat 20 ihmistä, jotka ovat eläneet 90 vuotta tai enemmän. Heistä noin viisitoista oli naisia. Ajanjakso käsittää noin sata vuotta.

Tämän ajan ihminen voi olla elämänlaatuunsa ainakin fyysiseltä kannalta tyytyväinen, mutta henkisestä laadusta jokainen voi esittää omat arvionsa.

Marikki
10.10.10, 19:07
Kirkonkirjojen mukaan mun isoisän isoisä oli kuollut suonenvetoon = sendrag;)

Heikki Koskela
11.10.10, 04:02
Professori Arno Forsiuksen kirjoituksessa http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html kerrotaan tarkemmin eri kuolinsyistä, Hänen mukaansa papit määrittelivät kuolinsyyt aina 1800-luvun lopulle saakka oireenmukaisten syiden perusteella.

Todellinen kuoleman aiheuttaja saattoi siis olla joku muu syy kuin päällisin puolin näkyvät oireet tai omaisten kuvaus.

Erkki
11.10.10, 09:52
Heikki Koskelan kriteereillä voinen pitää tervaskantona varhaista esiäitiäni, jonka kuolinsyyksi olen löytänyt vuodelta 1714, että venäläiset tappoivat. Ikää oli tuolloin mittarissa 94 vuotta.

Kaisa Kihl
11.10.10, 11:03
Kirkonkirjojen mukaan mun isoisän isoisä oli kuollut suonenvetoon = sendrag;)

Hei! Kuulostaa ihan uskottavalta. Tänäkin päivänä voi kuolla samaiseen vaivaan. Paha suonenveto saattaa aiheuttaa sisäisen verenvuodon, joka tappaa.

Yllättävän paljon, kaikesta huolimatta, on ennen muinoin vanhaksi eläneitä....Mieheni isoäiti, 1882 syntynyt eli 97-vuotiaaksi, samoin hänen siskonsa. Olivat syntyneet Ruovedellä. Olisiko kyseessä jokin geenijuttu?

Ilman antibiootteja ja eräitä muita lääkeaineita ja rokotteita olisi esim. lapsikuolleisuus tänä päivänä varmaan ihan samaa luokkaa kuin ennenkin.

terv.
Kaisa

Heikki Koskela
11.10.10, 11:58
Heikki Koskelan kriteereillä voinen pitää tervaskantona varhaista esiäitiäni, jonka kuolinsyyksi olen löytänyt vuodelta 1714, että venäläiset tappoivat. Ikää oli tuolloin mittarissa 94 vuotta.

On ollut todellinen tervaskanto, kun ikää on karttunut noin paljon. On varmaan täysin mahdollista. Yritin minäkin etsiä tiedostostani erästä naisihmistä, joka oli rippikirjamerkinnän mukaan kuollessaan 111 vuotta vanha. Sen vain muistan, että syntymävuosi oli 1700-luvulla. Tähän tervaskannon olemassaoloon ei oikein uskoni riitä. Luulen papin tehneen vain vuosivirheen.

Tervaskanto-sana saattaa olla paikallinen maininta "ikäihmisistä". Muistan elävästi sotien jälkeistä aikaa, kun tuli vielä käytyä hautajaisissa ympäri kylää. Se oli silloin tapana. Olin vielä nuori kloppi ja ihmettelin monasti kun vainajaa kunnioitettiin esim. puheissa tervaskantona. Olen myöhemmin kierrellyt kotipitäjäni kahdella hautausmaalla ja katsonut mainittujen tervaskantojen elinikää ja todennut sen olevan noin 55-75 vuoden välillä. Vaan silloin taisi eliniän odote olla vielä kovin alhaalla. Nyt on tilanne toinen.

Saatta olla niin, että pitkän iän yksi tärkeimpiä perustekijöitä on perimä. Oma mummuni kuoli aikanaan 96 vuoden vanhana ja anoppini on vielä elossa ja täyttää ensi keväänä 98 vuotta. Anopin sisar kuoli jokin aika sitten 98 vuoden vanhana.

JaskaS
11.10.10, 12:20
Yksi varhaisimmista tiedoistani löytyvistä liki 100-vuotias, jonka syntymäaika on verifioitavissa, löytyy Lappajärveltä.
Kastettu 2.9.1688 (http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t4239414) Brita Pehrsdr
Vihitty 1.11.1710 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/lappajarvi/syntyneet-vihityt-kuolleet_1663-1729_uk149/177.htm) Timoselle
Kuollut 16.1.1786 (http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t4234254) 97-vuotiaana

Kaikki varmat yli 100-vuotiaat ovat eläneet enimmäkseen 1900-luvulla.

:) Jaska

Juha
11.10.10, 12:54
http://juhansuku.blogspot.com/2010/10/sadan-vuoden-elama.html

Tätä henkilöä pystyin seuraamaan rippikirjoista koko ao. ajan

Juha

mika68
11.10.10, 15:24
Vanhana on kuollut Brithakin (Räisänen) 105-vuotiaana 7.9.1711 Kemijärvellä. Hän oli Kemijärven ensimmäisiä uudisasukkaita.
Hän oli käsittääkseni Jaakko Klemetinpoika Junttila-Jaakkolan (1598-1676) vaimo.
1600-luvun itä-Lapissa noin vanhaksi eläminen on ollut saavutus, tosin reilut parikymmentä ensimmäistä vuottaan hän asui kai Limingassa.

Mika J

mika68
11.10.10, 21:04
Tässä Brithan kuolinmerkintä on ympyröitynä, niin tuon ajan käsialan tuntijat varmaan paremmin saavat selvää.
Todennäköiserti Brithan kuolinikä pitää paikkansa koska hän oli kai Jaakko Junttila-Jaakkolan vaimo.

mika68
11.10.10, 21:16
Sukulainen Esaias Fellman on kai kirjoittanut nuo 1700-luvun alkupuolen Kemijärven haudattujen luettelot, niin on ihailtavan siistiä käsialaa verrattuna esim. Rovaniemen aivan kauheeseen "lääkärikäsialaan". Kyseisen Esan lapset muutti kaikki "etelään" kuten Kuusamoon, mutta olen hänelle sukua hänen siskonsa kautta. Olen myös hänen suora jälkeläinen hänen tyttärensä Sofia Fellmanin (1722-82) kautta, jonka äiti oli Susanna Chritianintytär Elingius (n.1650- 1717), jonka äiti oli Sofia Wannaea, jonka äiti oli Sofia Fiting.
Sofia Fellman itsehän oli aviossa Johan Granrothin kanssa, jonka sukujuuret vetävät mm. Ruotsin kuninkaan saksalaisperäiseen hovipalvelijaan.

Mika J