PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukututkijat ja Second Life -virtuaalimaailma, osa 1: Mikä? & Miksi?


Laardi
03.10.10, 17:27
Yhdessä sosiaalisen median ilmiössä elikäs pahamaineisessa(?) Facebookissa kysyin joku aika sitten Suomen Sukututkimusseuran tietotekniikkajaoston "seinällä", että onko jaostossa harkittu sellaisen kuin Second Life -virtuaalimaailman hyödyntämistä etäluentojen järjestämisessä. Nythän on niin, että Helsingissä pidettävät luennot ovat muun Suomen näkövinkkelistä aika kaukana, jopa saavuttamattomissa, ja varsinkin arki-iltoina järjestettävät mielenkiintoiset kurssit, seminaarit ja luennot jäävät kyllä ainakin minulta järkiään väliin etäisyyden ja ajankohdan takia. Jonkin verranhan SSS:n tilaisuuksia on videokuvattu, mutta niiden katseleminen ei vedä läheskään vertoja sille, että olisi itse etäyhteyden päässä seuraamassa JA ottamassa osaa keskusteluun samaan aikaan kuin fyysisesti paikan päällä olevat.

Lupasin kirjoitella tänne foorumille kokemuksistani Second Lifessa ja Second Lifesta eli tuttavallisemmin SL:stä.

Ohjelmia etäluentojen toteuttamiseksi on varmasti olemassa useita, mutta rajaan ne nyt tämän ulkopuolelle, koska en niitä enkä niiden soveltuvuutta tähän niin hyvin tunne. Mainittakoon kuitenkin, että esimerkiksi Helsingin työväenopisto, joka muuten on edustettuna SL:ssä kuten useat muut suomalaiset oppilaitokset ja yhteisöt, käyttää Second Lifen rinnalla Adobe Connect Pro -verkkokokousjärjestelmää. ACP (http://cc.oulu.fi/%7Eepikkara/opetus/ohjeita_acp.htm):ssä on mm. video- ja ääniyhteys, chat- keskustelu sekä dokumenttien ja tietokonenäytön jakelu. Melkein pääsin kokeilemaan ACP:tä viimeksi osallistuessani etäyhteydellä Helsingissä olleeseen tilaisuuteen, mutta Flash-soittimeni olisi kaivannut päivitystä, jotta ACP-yhteys olisi toiminut, joten päätin jatkaa osallistumistani Second Lifessa. Näistä teknisistä rajoitteista kerron myöhemmin. :)

Tässä linkki suomenkieliseen Wikipedia-artikkeliin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Second_Life), jossa kerrotaan yleisesti mielestäni kaikki olennainen siitä, mitä SL on. Kyllä, tiettyjä asioita ko. artikkelissa on haluttu jostain syystä korostaa, mutta niiden asioiden ylikorostuminen ja -korostaminen näyttää olevan ajan henki myös first eli real lifessa, kuten tätä "ykköselämää" kutsutaan erotukseksi Internetissä vietetystä ajasta. Kaiken ikäväksi kokemansa pystyy kyllä Second Lifessa välttämään, jos niin haluaa.

Pyydän ko. Wikipedia-artikkelissa kiinnittämään huomiota tähän: "Monet tunnetut yhtiöt ja muut toimijat ovat pitäneet virtuaalikokouksia sekä erilaisia yleisö- ja luentotilaisuuksia. Virtuaalimaailma soveltuu hyvin myös uusien kielten opiskeluun ja vieraan kielen puhumisen harjoitteluun.", koska tuo on nyt ideana tässä, minkä takia tätä esittelen.

Suomenkielinen SL-opas (http://eoppimiskeskus.fi/images/stories/AVO/sl_perustaidot_viewer2_avo.pdf) (pdf)
Jatkoa seuraa...