PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vänninmäen Lassilan Partas-sukuhaara


Stara
30.09.10, 19:06
Lassi Partanen s. 1727 muutti 1758-59 vävyksi Iisalmen pitäjän (nyk. Sonkajärven) Vänninmäen Lassila-maatilalle vaimonaan Kaisa Ryhänen s. 1735. Tästä avioliitosta olen kirjannut runsas 1800 jälkeläistä. Monet tekijät vaikuttivat suvun kohtaloihin Vänninmäellä niin, että suvun Partas -nimi hävisi tyystin 1890-luvulla ja tila, joka alunperin oli ollut yli 1000 ha:n suuruinen ökytila, lohkottiin moniin tiluksiin. Itse olen äiti-vainajan puolelta yksi suvun edustajia, joten ymmärtänette haluni saada aina vaan lisää tietoa suvun vaiheista.


Suurin murheeni on, etten löydä niin millään-en asiakirjoista enkä aihetodisteluilta kantaisän Lassi Partasen polkua ennen Vänninmäkeen tuloaan. Oma ajatukseni on pysähtynyt Iisalmen Iijärven Partalan Paavo isäntään ja vaimoonsa Iisalmen haapajärveläiseen Elli Juntuseen, jotka arvelen Lassin vanhemmiksi. Silloin polku olisi auki aina Ylä-Savon uudisasukasvaiheesen 1500-luvun alkuun ts. Pörsänmäen Itämäen Partasiin-Rautapartoihin. Kumoaako joku tietävämpi tämän teorian.


Vänninmäessä on samaan aikaan avioitunut kaksi Partas-veljestä vävyinä Partala-maatilan Kainulaisen tyttärien kanssa. Tästäkin sukuhaarasta kasvoi merkittävä Partas-klaani Vänninmäelle.


Ainoa toteamus on kerrottavissa Lassilan ja Partalan Partasten kesken, etteivät nämä sukuhaarat ole solmineet keskenään 150 vuoden aikana yhtään naimakauppaa, mikä on hyvin poikkeuksellista ja panee mielikuvituksen liikkeelle.


Iisalmen pitäjän eri kylissä on suuri määrä kuuluisia sudenkaataja-Partasia ja Rautapartoja, mutta ei vaan yhtään 1727 syntynyttä Lassi-ukkia lukuunottamatta.


Käräjäkirjoihin tuolta-ajalta en ole sivu sivulta paneutunut. Lassi kuoli 13.7.1786, jolloin kuolinpesäkin saattaisi antaa vihjeen, mutta kun ei. Ruotusotilasrullistakin ei häntä löydy.


Keskusteluforumissa on muutama viestinyt mielenkiintoisia asioita Vänninmäen Partasista, mutta kaukaisin tieto on tyssännyt Lassiin s. 1727.


Kuka löytäisi sen viisasten kiven, jonka takana tiedon kultahippu piilee!

Pirjo Vidgren
01.10.10, 20:23
Samainen Lassi Partanen kuulunee omiinkin esivanhempiini ja itsekin olen hänen alkuperäänsä yrittänyt selvitellä. Kirkonkirjojen puuttellisuuksien takia se on hankalaa ellei muista lähteistä ole apua. Tuon Partalan kylän pariskunnan poika Lassi kai ei kuitenkaan ole, koska heidän Lassi-poikansa on vielä 1759-65 "kotona" naimisissa:
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5293&pnum=201 (jos luin oikein).
Omiin esivanhempiini mainitsemasi Lassi tosiaan kuuluu edellyttäen että hänen Reeta-tyttärensä oli Vännimäessä Jopi Heiskasen (s. 1772) puolisona. Kirkonkirjoissa olevien aukkojen takia en ole saanut asiaa varmistettua. Syntymävuosi (1778) täsmää.
En nyt tähän hätään löytänyt muistiinpanojani asiasta, mutta palailen asiaan, jos löydän jotakin ratkaisevaa.
Pirjo

Pirjo Vidgren
01.10.10, 21:43
Vielä jatkona tuohon edelliseen...
Partalan kylästä 1759-65 löytyvä Lassi Partanen voisi minusta hyvinkin olla varteenottava ehdokas Lassi juniorin isäksi:
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5293&pnum=198. Lassin vaimo oli Silja Juntunen , joka kuoli Partalassa 31.1.1747. Perhe tuli Partalaan Haapajärven kylästä. Siellä perheessä on myös Lassi-niminen poika:
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5291&pnum=83, 1734-40 rippikirjan sivusta näkyy vain oikea reuna (Haapajärven kylän alussa). Mahdollinen, mutta vaikea todistaa varmaksi.
Pirjo

Stara
02.10.10, 08:28
Hei Pirjo!

Samassa klaanissa soutelemme! Kiitos kovasti mielenkiintoisesta vinkistä. Olen jo 15 vuotta kuluttanut Kansallisarkiston tuoleja, mutta enpä ole törmännyt vihjeesi polulle. Maanantaina ihmettelemään, josko tärppäisi. Kiirettä pitää tähän hätiin, kun runsaan viikon kuluttua on kirurgien ja muun hoitohenkilökunnan käsissä omat jatkokuvioni.

Stara
02.10.10, 08:44
Hei Pirjo!

Vänninmäen Lassilan Lassi-ukin ja Kaisa Ryhäsen 9. lapsi on Reeta Partanen s. 20.5.1778-kuoli 23.5.1823 ja miehensä Jopi Heiskanen s. 9.7.1772-kuoli 10.11.1854 Vänninmäki 2:n Heiskalan isäntänä. Reeta oli Jopin 1. vaimo ja synnytti 11 lasta perheeseen. Eikö!

mirja
02.10.10, 10:15
Heipä he, kaikki Iisalmen "serkut"! Mummoni äiti oli Vänninmäen Partasia... Näyttää siltä, että Partaset, tämä haara, oli enempi kiinnostunut naapuruston Heiskasista, kuin Partasista ja avioitui heidän kanssaan monessa polvessa. Näin myös tämä esiäitini. Viitteitä ja vuosilukuja löytyy jonkinverran Kaija Heiskasen kokoamassa kirjassa "Heiskaset", Vänninmäen haara s. 478 alkaen. Hän kertoo, että on olemassa myös kyläkirja Vänninmäestä. Valitettavasti en sitä omista. En myöskään tiedä noita 1727 v. vanhempia sukupolvia. Itse sain tiedot siihenkin asti tämän forumin kautta. Kaikki tieto kiinnostaa, mutta Iisalmen kirjoissa on paljon aukkoja ja ilmeisesti kirjoja on tuhoutunut. Muistan kuulleeni vesivahingosta...
odotan mielnkiinnolla lisätietoja. Hauska lisäpiirre näyttää olevan Vänninmäestä se, että sekä Partaset, että Heiskaset suosivat kovasti Lauri ja Lassi nimeä. Ota heistä sitten selvää....

upa
02.10.10, 11:56
Hän kertoo, että on olemassa myös kyläkirja Vänninmäestä.

Rönkkö, Viljo: Vänninmäen kyläkirja
Vänninmäen kylätoimikunta. Kuopio 1990

Stara
02.10.10, 13:52
Mirja ja Upa tervehdyds

Kiitos yhteydenotosta!
Heiskaset asuvat vielä tänä päivänäkin Vänninmäen Heiskalassa-näkemisenarvoisella mallitilallaan. Näköalat ovat tosi huippeat, sillä ollaanhan jo Kainuun rajoilla vaaramaisemissa. Heiskaset ovat säilyttäneet mm. ikivanhan aitan ja hirsitalonsa, joita kelpaa käydä ihmettelemässä. Heiskas-väkikin tilalla on tosi mukavia ja vieraanvaraisia kertoen auliisti tarinoita. Lähiympäristössä on runsaat marjamaat, tosin kyllä jo sielläkin korkeimmilla paikoilla on hirvikärpäsiä. Suosittelen poikkeamista viitostieltä vanhan ajan hiekkatielle, joka vie Sonkajärven tielle läpi Vänninmäen. Heiskalan jälkeen tuleekin sitten vanhan Ryhälän ja Lassilan kotipalstojen rinteet vastaan.

Vänninmäen kyläkirjassa -syytä jota tiedä en- ei ole kuin viittaus Partasiin, toki paljon muuta mielenkiintoista. Heiskasten sukukirja on mainio lähdeteoskin.

Minulla on kuva kaskenpolttajista Lassila-maatilalla. Perhe on Lappalais-perhe, joka tuli Lassilan kotitilukselle viimeisen Partas-sukuhaaran jälkeen. Haeskelen tapaa, millä voisin sen lähettää.

Stara
02.10.10, 15:31
Hei Lassilan väki!

Teos: Suomen Maatalouden Historia Osa I, Suomen Kirjallisuuden Seuran Julkaisu 2003 löytyy kansikuvana Googlesta. Siinä kaskea viertävät Lassilan kotitilalla Lappalais-perhe, joka tuli Partasten jälkeen tilan omistajiksi. Ovat myös sukulaissuhteessa Partasiin. Rakennukset taustalla ovat varmaankin suurimmalta osin kuuluneet maakauppaan aikoinaan. Olen nähnyt tämän kuvan muutama vuosi sitten Vänninmäen Eskelisten talon seinällä suurennettuna ja sellaisena se on nykyään kotonanikin. Kelpaa katsella!

Pirjo Vidgren
03.10.10, 14:45
Hei Pirjo!

Vänninmäen Lassilan Lassi-ukin ja Kaisa Ryhäsen 9. lapsi on Reeta Partanen s. 20.5.1778-kuoli 23.5.1823 ja miehensä Jopi Heiskanen s. 9.7.1772-kuoli 10.11.1854 Vänninmäki 2:n Heiskalan isäntänä. Reeta oli Jopin 1. vaimo ja synnytti 11 lasta perheeseen. Eikö!

Kyllä, juuri näin. Minulle tuo pariskunta tulee esivanhemmiksi vänninmäkeläisen äitini (Kauppinen) puolelta. Äidinäitini oli Vänninmäen Ryhälän Rönkköjä (tuon Upan mainitseman kyläkirjan tekijän sisko). Hänen äitinsä eli minulle äää oli muuten noita Lassilaan tulleita Lappalaisia (Johanna s. 1874). Hänen isänsä (eli minulle ääi) Pekka Rönkön (s. 1877) äiti oli Loviisa Rytkönen (s. 1842), jonka äiti oli Maria Heiskanen (s. 1814), joka siis on tuon kyseisen pariskunnan tytär.
Pirjo

Stara
05.10.10, 09:12
Vänninmäen Lassi Partasen s. 1727 sukuhaarasta on Partas-nimen säilyttänyt tähän päivään saakka ainakin muutama määrältään merkittävä sukuhaara, nimittäin Vieremän, Sukevan (kaksi tytärtä naivat kaksi jo Partas-nimeä kantavaa veljestä) sekä Iisalmen Huotarilan Partaset.


Partasille alkoi syntyä 1700-1800-lukujen vaihteessa voittopuolisesti tyttäriä, jotka kyllä avioituivat vänninmäkeläisten ja lähi kylien poikien kanssa: mm. Heiskasten, Ryhästen, Rytkösten, Rönkköjen, Eskelisten, Repojen, Lappalaisten, Kaarakaisten, Makkosten, Hiltusten, Nissisten, Pallosten, Ruotsalaisten, Mähösten, Saarelaisten jne. Kun em. sukujen jälkeläislistaa jatketaan, vähempi jää sukuja Pohjois-Savossa eläneistä ja elävistä pois.


Toinen merkittävä tekijä suvun kohtaloissa oli varsinkin 1866-68 suuret kuolovuodet, jotka kohtasi Partasetkin kaikessa julmuudessaan.


Poikien etunimenä käytän Lassi-versiota Laurin sijaan useista syistä. Ehkä painavin on kuitenkin asuintilan Lassila-nimi ja käräjäkirjoissa esiintyvä Lassi-nimi poikkeuksetta. Kirkon virallinen kirjallinen kielihän oli ruotsi, joten Lars oli suht´ainoa etunimi. Kirkonkirjoissa edettäessä uudempaan suomen kieltä kirjoituskielenä tapailevaan aikaan, useimmiten nimi muuttui niissäkin paikkakunnan asuinväestön käyttämäksi puhuttelunimeksi. Olenpa törmännyt kirkonkirjassa kirjurin merkintään, jossa hän toteaa Emelia muorin vaatineen, että hänen nimenään käytetään myös kirkonkirjoissa Liinu-nimeä. Nykyäänhän Emelia/Emilia on hyvinkin suosittu tytön nimi. Suomenruotsalaisten kohdalta asiaa tullee tarkastella aivan toisesta näkökulmasta. Niinpä.

Pepi
05.04.18, 02:35
Jos Lauri on suosikki-nimi, niin olisikohan mitään yhteyttä sellaisiin herroihin kuin:
Laurj Pardanen (1638) eli Lars Pardinen (1648) Pälkjärvellä.
Sulkavan henkikirjoissa 1673 Lars Pardain Karjulanmäestä.

... Jos nimittäin savolaiset vielä silloin olivat vaelluspäällä ...

En ole näihin perehtynyt paremmin, koska vasta olen aloitellut Partasen sukujuurien selvittelyä - ja Vänninmäkeen päässyt.

Juha Rönkkö
16.04.18, 08:56
Itselläni on Vänninmäen Lassi merkittynä. Kilpisaaren Paavo Pekanpoika Partasen (1700-1768) ja Anna Halosen (1700-24.1.1787) pojaksi. Perheessä oli myös Petter Partanen (s.1724) joka myös näkyy sittemmin Vänninmäellä.
Aivan täysin varmaa tietoa ei nyt ole minulle merkittynä että olisivat juuri nuo.

Paavon isä olisi sitten Pekka Partanen kuollut ennen 1732 ja äiti luultavasti Helena Huttunen (1668-4.2.1743)

Noista nyt varmaan kannattaa kumminkin aloitella löytyisikö pitäviä todisteita.

lisäänpä vielä jonkun lähteen.
Iisalmi, Rk 1732-34 s.23,(KA kuva 102, sotilaat 1757-63), Rk 1734-50 s.68, Rk 1759-67 s.70, Rk 1768-73 s.247

Stara
19.04.18, 10:04
Hei Juha!

Että vielä vanhoilla päivillä sain sinulta hyvän vihjeen esi-isäni Lassi Partasen, s.1727 vanhemmiksi. Omiin aihetodistuksiinkin perustuen tämä voi olla oikeaan osunut ehdotus; jos Lassi ja Vänninmäen Pekka Partanen olivat veljeksiä, selittyy se, miksi heidän jälkeläisten kesken ei ole ollut avioliittoja, lisäksi Kilpisaari ja Vänninmäki ovat suhteellisen lähellä toisiaan.

Kiitos ja tutkimisiin, Stara (&Savotta)

Seppo Pauha
08.05.18, 22:19
Hei Juha ja muut!

Lassi Partanen ja Kaisa Ryhänen ovat minunkin esivanhempiani, äidin puolelta.

Juhalle kysymys: Mistä löysit Kilpisaaren Paavo Partaselle Lassi-nimisen pojan? Itse en löydä mainitsemistasi lähdeviitteistä Lassista mainintaa.

Juha Rönkkö
09.05.18, 13:46
Hei Juha ja muut!

Lassi Partanen ja Kaisa Ryhänen ovat minunkin esivanhempiani, äidin puolelta.

Juhalle kysymys: Mistä löysit Kilpisaaren Paavo Partaselle Lassi-nimisen pojan? Itse en löydä mainitsemistasi lähdeviitteistä Lassista mainintaa.

Kysymys on hyvä. Oletan että tuossa neljänneksi alin nimi on Lars Pardain, jonka edessä lukee soldat.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11031740
sen jälkeen on merkittynä 2 paavonpoikaa. Eihän tuossa suoraan taaskaan mainita Onko edes sukua noille muille Partasille.
Sitten oletan että olisi varamiehenä tuossa
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5736992

Mutta asiaa kannattaa tutkia.

Julle
09.05.18, 17:48
< Kysymys on hyvä. Oletan että tuossa neljänneksi alin nimi on Lars Pardain, jonka edessä lukee soldat.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11031740
sen jälkeen on merkittynä 2 paavonpoikaa. Eihän tuossa suoraan taaskaan mainita Onko edes sukua noille muille Partasille.
Sitten oletan että olisi varamiehenä tuossa
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5736992

Mutta asiaa kannattaa tutkia. >

Hei!

Vertailuun Perttusen tulkinta sivusta 68:
068 Kilpisari (eRKs023) (sRKs070) %%
Petter Partanen (alla Pål ?) (eK)
ho Helena Huttuin obiit (eK) (KL1743)

son Pål Petterson Partanen (eK) (sK)
ho Anna Haloin (eK) (sK)
dr Christina 20 (sK)
dr Margetha
dr Anna (SL1738) 10 (sK)
sonason Philip Påhlss Partanen obiit
sonason Petter Påhlsson Partanen (sK)
ho Elisabetha Tikain (sK)

son Olof Pehr Petterss Partanen soldat (yliviiv)14
(siirto RK1759 sotilaat sivu10 ruotu 24)

Brorson Pål Pålsson 12 (eK) (sK)
sonason Olof Påhlsson (SL1736) (sK)
do Pål Pålson

Juha Rönkkö
10.05.18, 16:05
< Kysymys on hyvä. Oletan että tuossa neljänneksi alin nimi on Lars Pardain, jonka edessä lukee soldat.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11031740
sen jälkeen on merkittynä 2 paavonpoikaa. Eihän tuossa suoraan taaskaan mainita Onko edes sukua noille muille Partasille.
Sitten oletan että olisi varamiehenä tuossa
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5736992

Mutta asiaa kannattaa tutkia. >

Hei!

Vertailuun Perttusen tulkinta sivusta 68:
068 Kilpisari (eRKs023) (sRKs070) %%
Petter Partanen (alla Pål ?) (eK)
ho Helena Huttuin obiit (eK) (KL1743)

son Pål Petterson Partanen (eK) (sK)
ho Anna Haloin (eK) (sK)
dr Christina 20 (sK)
dr Margetha
dr Anna (SL1738) 10 (sK)
sonason Philip Påhlss Partanen obiit
sonason Petter Påhlsson Partanen (sK)
ho Elisabetha Tikain (sK)

son Olof Pehr Petterss Partanen soldat (yliviiv)14
(siirto RK1759 sotilaat sivu10 ruotu 24)

Brorson Pål Pålsson 12 (eK) (sK)
sonason Olof Påhlsson (SL1736) (sK)
do Pål Pålson

Itse asiassa tuota omaani ja Perttusen tulkintaa tutkittuani, totean molemmat vääriksi.
Rivillä lukee siis
-----
Son Staffan Pet
soldat tersson Pardain
-----
Ikä merkintä lopussa kuuluu alemmalla pojanpojalle Pål Pålssonille
Tuo Staffan oli ruodun 95 sotilas ja käytti nimeä Renhorn
Vaimona oli Maria Kuosmanen ja heille syntyi ainakin poika Petrus 30.8.1749.
mm. vuoden 1749 henkikirjassa talossa mainitaan asuvan sotilaan vaimo Maria.

Eli Vänninmäen Partas Lassin kuuluminen näihin vesittyy tältä osin kokonaan.

Julle
11.05.18, 08:50
< Itse asiassa tuota omaani ja Perttusen tulkintaa tutkittuani, totean molemmat vääriksi.
Rivillä lukee siis
-----
Son Staffan Pet
soldat tersson Pardain
-----
Ikä merkintä lopussa kuuluu alemmalla pojanpojalle Pål Pålssonille
Tuo Staffan oli ruodun 95 sotilas ja käytti nimeä Renhorn
Vaimona oli Maria Kuosmanen ja heille syntyi ainakin poika Petrus 30.8.1749.
mm. vuoden 1749 henkikirjassa talossa mainitaan asuvan sotilaan vaimo Maria.

Eli Vänninmäen Partas Lassin kuuluminen näihin vesittyy tältä osin kokonaan. >

Kiitos vahvistuksesta!
En minäkään näköjään ollut laittanut sitä perheeseen, vaikka syntymävuoden perusteella sopisikin. On niin paljon noita samannimisiä Partasia. Ohessa aikoinaan tutkitut tulokset. Näyttäisi Paavolla olevan veli Pekkakin Tapanin lisäksi?

Tutkimisiin

Juha Rönkkö
11.05.18, 08:58
< Itse asiassa tuota omaani ja Perttusen tulkintaa tutkittuani, totean molemmat vääriksi.
Rivillä lukee siis
-----
Son Staffan Pet
soldat tersson Pardain
-----
Ikä merkintä lopussa kuuluu alemmalla pojanpojalle Pål Pålssonille
Tuo Staffan oli ruodun 95 sotilas ja käytti nimeä Renhorn
Vaimona oli Maria Kuosmanen ja heille syntyi ainakin poika Petrus 30.8.1749.
mm. vuoden 1749 henkikirjassa talossa mainitaan asuvan sotilaan vaimo Maria.

Eli Vänninmäen Partas Lassin kuuluminen näihin vesittyy tältä osin kokonaan. >

Kiitos vahvistuksesta!
En minäkään näköjään ollut laittanut sitä perheeseen, vaikka syntymävuoden perusteella sopisikin. On niin paljon noita samannimisiä Partasia. Ohessa aikoinaan tutkitut tulokset. Näyttäisi Paavolla olevan veli Pekkakin Tapanin lisäksi?

Tutkimisiin

Itse asiassa henkikirjoja vilkaistuani Eräs Lars Partanen oli Vännimäellä Matti Huttusen vävynä ainakin 1693-1708. Näyttää että kyseisessä talossa oli sittemmin Ryhäsiä isäntinä ja jotenkin Tuo etsitty Lars päätyy Ryhäsen kanssa avioon. Jotain yhteyttä voisi olla? puuttuu vaan Partaset 1732-34 kirjasta ja eipä noita oikein henkikirjoissakaan näkynyt enää 1721 alkaen Vänninmäellä

Pirjo Vidgren
02.02.20, 17:35
Löysin varmistuksen sille, että Vänninmäen Lassi Partanen on tässä Partalan kylästä löytyvän Lassi Partasen poika:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5293&pnum=198

Nimittäin tässä tuomiokirjassa luetellaan Partalassa (ja aikaisemmin Haapajärven kylässä) asuneen Lassi Partasen (puoliso: Silja Juntunen s.n. 1685 k. 31.1.1747) lapsia ja vävyjä:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=16620&pnum=312

Stara
03.02.20, 19:43
Voi tokkiinsa! Vänninmäen vanhan ukkini Lassi Partasen vanhemmat varmistuivat. Eihän siihen kulunut jännittämistä kuin lähes 30 vuotta. Kiitos! Sinnitellään!

Seppo Pauha
05.02.20, 18:19
Todella mainio lähde! Jopa perheenjäsenet helposti löydettävissä, vaikka juuri tuolta ajalta kirkonkirjat puuttuvatkin.
Olen tutkiskellut ja vakuuttunut, ja lisännyt tämän Haapajärven-Partalan Lassi Erkinpojan sukupuuhuni.

Perhehän löytyy myös rippikirjasta 1732-34 Haapajärveltä:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5736964

Perhe alkaa sivun keskipaikkeilta: Lars Ericsson Pardain...

Tässä kehittämäni perhetaulu:

Vanhemmat:
Lassi Partanen s. 1673 Partala 6, k. n. 1758
Silja Juntunen s. 1686, k. 21.1.1747 Partala 6, vih. n. 1712

Lapset:
Olli Partanen s. 1712 Haapajärvi 4, k. 26.4.1761 Partala 6, talollinen
Tiina Partanen s. 1819, k. 12.6.1785 Partala 6, vih. 1743

Erkki Partanen s. 1722 Haapajärvi 4, k. 2.5. 1777 Partala (rintapistos), talollinen, reservin sotilas
Maria Savolainen s. 1724, k. 25.11.1791 Partala 6, vih. e. 1858

Reeta Partanen s. 1723 Haapajärvi 4, k. 22.6.1768 Partala 4
Erkki Koistinen/Kostman s. 1721 Partala 6, k. n. 1795, talollinen, ruotusotilas, vih. 1743

Leena Partanen s. 1724 Haapajärvi 4, k. 22.6.1768 Partala 4
Pekka Koistinen s. 6.6.1733 Partala 6, k. 7.6.1787 Partala 2 (syöpä), vih. n. 1755, talollinen

Silja Partanen s. 1726 Haapajärvi 4, k. 3.5.1772 Ulmala 5 (rintapistos)
Olli Tikkanen s. 1733, k. 20.8.1786 Ulmala 5, vih. n. 1755, talollinen

Lassi Partanen s. 1727 Haapajärvi 4, k. 13.7.1786 Vänninmäki 4 (hengenahdistus), talollinen
Kaisa Ryhänen s. 27.7.1738 Vänninmäki, k. n. 1797 Vänninmäki 4, vih. n. 1757

Helena Partanen, s. 1729 Haapajärvi 4, vih. n. 1762. Muita tietoja ei löydy.

Malin Partanen Mainitaan henkikirjoissa 1750-55 Partala 5:ssä. Muita tietoja ei löydy.

Juho Partanen Mainitaan tuomiokirjassa. Muita tietoja ei löydy.

Muutamia huomioita:

- Perhe muutti Haapajärveltä Partalaan 1740-luvun alussa. Partalassa isännäksi tuli vanhin poika Olli.

- Ollin sisarukset putkahtavat yksi kerrallaan näkyviin (ei Juhoa) henkikirjoissa Partala 6:ssa 1746-56. Uutena sisar Malin. Näistä putkahduksista voimme laskea, että Lassi-pojan ikä vastaa hyvin tuota Vänninmäellä ilmoitettua 1727.

- Vuoden 1732-34 rippikirjassa (linkki yllä) olen erottavina lapset Helenaa ja Malinia lukuunottamatta. Ollin nimi on kirjoitettu Erkin päälle ja pojat (son) Lassi ja Juho lienevät alimpana.

- Reeta ja Leena ovat naineet Koistisen veljekset Erkin ja Pekan samalta kylältä. Näistä Pekka on sattumalta myös esi-isäni. Kuten Lassikin.

- Kuka on tuossa yllä olevassa rippikirjassa ja henkikirjoissa ilmoitettu Lassi-isän poikapuoli Olli (Ollinpoika) Juntunen? Hän lienee Silja Juntusen poika tämän edellisestä liitosta. Ollilla on myös Antti-poika, joka lienee yksi tuossa tuomiokirjassa maituista perijöistä. Muut tuomiokirjan nimethän tulivatkin yllä mainittua.

- Vänninmäessä on tuolloin 1758 asunut vävy Lassi Partasen lisäksi toinenkin Lassi Partanen (vaimo Anna Kainulainen). Mutta hän ei tule kyseeseen, on Martinpoika Ulmalasta ja ikäkään ei sovi. Ihmettelen tosin missä Lassin veli Juho on. Vänninmäeltä häntä ei löydy kirkon-, eikä henkikirjoista.

Seppo Pauha
05.02.20, 18:31
Kannattaisipa lukea, ennen kuin lähettää! Siis muutama korjaus edelliseen:
- Vanhemmat: Partala 6 on Lassin kuolinpaikka, ei syntymäpaikka. Syntymäpaikkaa en ole etsinyt.
- Lapset: Malin Partanen, mainitaan Partala 6:ssa ei 5:ssa.

Pirjo Vidgren
05.02.20, 19:16
Minullakin ovat nuo Lassi Partanen ja Silja Juntunen esivanhempina useampaan kertaan:
Erkki Koistinen ja Reeta Partanen ovat esivanhempiani kahta kautta, Lassi Partanen ja Kaisa Ryhänen yhtä kautta ja Silja Partanen ja Olli Tiikkainen yhtä kautta. Tuo Olli on muuten Tiikkainen, ei Tikkanen.

Tuo Malin/Matleena taitaa löytyä Partalan kylältä myös mentyään naimisiin (Pekka Koistisen kanssa):

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5293&pnum=199

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5295&pnum=228

Lisäys: onkin sinun tiedoissasi Leena-nimellä (Malin monesti Magdalena).

Seppo Pauha
05.02.20, 19:44
Itse käytän suomennosta Magdaleena --> Leena (joskus Matleena, jos sitä on käytetty esim. perukirjassa). Eli Pekka Koistisen puoliso on nimenomaan tuo Magdaleena.
Tuo Malin oli minulle täysin uusi nimi. HISKIkin läysi Iisalmesta vain 3 Malin-nimistä. Mitähän suomennosta siitä voisi käyttää.

Pirjo Vidgren
05.02.20, 21:57
Tuon Magdaleena -> Matleena oli isomummoni nimi. Hän syntyi 1879, kastetiedoissa Magdalena, myöhemmin rippikirjoissa (ja puhuttelunimenä) Matleena. Leena varmasti joissakin tapauksissa.

Malinia ja Magdalenaa olen nähnyt käytettävän samasta henkilöstä. Malin ehkä harvinaisempi täällä Ylä-Savon kirkonkirjoissa. :)

Julle
10.02.20, 16:46
< Todella mainio lähde! Jopa perheenjäsenet helposti löydettävissä, vaikka juuri tuolta ajalta kirkonkirjat puuttuvatkin.
Olen tutkiskellut ja vakuuttunut, ja lisännyt tämän Haapajärven-Partalan Lassi Erkinpojan sukupuuhuni.

Perhehän löytyy myös rippikirjasta 1732-34 Haapajärveltä:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5736964

Perhe alkaa sivun keskipaikkeilta: Lars Ericsson Pardain...

Tässä kehittämäni perhetaulu:

Vanhemmat:
Lassi Partanen s. 1673 Partala 6, k. n. 1758
Silja Juntunen s. 1686, k. 21.1.1747 Partala 6, vih. n. 1712

Lapset:
Olli Partanen s. 1712 Haapajärvi 4, k. 26.4.1761 Partala 6, talollinen
Tiina Partanen s. 1819, k. 12.6.1785 Partala 6, vih. 1743

Erkki Partanen s. 1722 Haapajärvi 4, k. 2.5. 1777 Partala (rintapistos), talollinen, reservin sotilas
Maria Savolainen s. 1724, k. 25.11.1791 Partala 6, vih. e. 1858

Reeta Partanen s. 1723 Haapajärvi 4, k. 22.6.1768 Partala 4
Erkki Koistinen/Kostman s. 1721 Partala 6, k. n. 1795, talollinen, ruotusotilas, vih. 1743

Leena Partanen s. 1724 Haapajärvi 4, k. 22.6.1768 Partala 4
Pekka Koistinen s. 6.6.1733 Partala 6, k. 7.6.1787 Partala 2 (syöpä), vih. n. 1755, talollinen

Silja Partanen s. 1726 Haapajärvi 4, k. 3.5.1772 Ulmala 5 (rintapistos)
Olli Tikkanen s. 1733, k. 20.8.1786 Ulmala 5, vih. n. 1755, talollinen

Lassi Partanen s. 1727 Haapajärvi 4, k. 13.7.1786 Vänninmäki 4 (hengenahdistus), talollinen
Kaisa Ryhänen s. 27.7.1738 Vänninmäki, k. n. 1797 Vänninmäki 4, vih. n. 1757

Helena Partanen, s. 1729 Haapajärvi 4, vih. n. 1762. Muita tietoja ei löydy.

Malin Partanen Mainitaan henkikirjoissa 1750-55 Partala 5:ssä. Muita tietoja ei löydy.

Juho Partanen Mainitaan tuomiokirjassa. Muita tietoja ei löydy.

Muutamia huomioita:

- Perhe muutti Haapajärveltä Partalaan 1740-luvun alussa. Partalassa isännäksi tuli vanhin poika Olli.

- Ollin sisarukset putkahtavat yksi kerrallaan näkyviin (ei Juhoa) henkikirjoissa Partala 6:ssa 1746-56. Uutena sisar Malin. Näistä putkahduksista voimme laskea, että Lassi-pojan ikä vastaa hyvin tuota Vänninmäellä ilmoitettua 1727.

- Vuoden 1732-34 rippikirjassa (linkki yllä) olen erottavina lapset Helenaa ja Malinia lukuunottamatta. Ollin nimi on kirjoitettu Erkin päälle ja pojat (son) Lassi ja Juho lienevät alimpana.

- Reeta ja Leena ovat naineet Koistisen veljekset Erkin ja Pekan samalta kylältä. Näistä Pekka on sattumalta myös esi-isäni. Kuten Lassikin.

- Kuka on tuossa yllä olevassa rippikirjassa ja henkikirjoissa ilmoitettu Lassi-isän poikapuoli Olli (Ollinpoika) Juntunen? Hän lienee Silja Juntusen poika tämän edellisestä liitosta. Ollilla on myös Antti-poika, joka lienee yksi tuossa tuomiokirjassa maituista perijöistä. Muut tuomiokirjan nimethän tulivatkin yllä mainittua.

- Vänninmäessä on tuolloin 1758 asunut vävy Lassi Partasen lisäksi toinenkin Lassi Partanen (vaimo Anna Kainulainen). Mutta hän ei tule kyseeseen, on Martinpoika Ulmalasta ja ikäkään ei sovi. Ihmettelen tosin missä Lassin veli Juho on. Vänninmäeltä häntä ei löydy kirkon-, eikä henkikirjoista. >

Hei!

Sotkenpa minäkin näppäimistöni Partasiin, kun olen näköjään aikaisemminkin kommentoinut Partasia.

Sepon kanssa samaa mieltä, että Laurin isä on Eerik ja he ovat alun perin todennäköisesti lähtöisin Pörsänmäeltä ennen Haapajärvelle ja Partalaan muuttoja. Minä liittäisin vielä pari nuorena nukkunutta sekaan ja lisää sukua tuli Koististen veljesten mentyä uudelleen naimisiin.

En ole vielä tutkinut vuoden 1758 käräjäkirjaa, jonka pitäisi löytyä digi.narc.fi puolelta. Tuomiotietokannassa on useampia juttuja koskien Lauri Partasta ja tätä perhettä, mutta sisältö on vielä epäselvää.
UK 1746 - a:57 - Iisalmi - 18.2.1758 - k.312 - s.305v 58 Bonden - Eric - Pardanen (Partanen) Pardala
Bröderne --- Lars och Johan Pardaser -- desses swågrar -- Olof Tickanen - Eric Koistinen och Petter Koistinen -- samt Anders Jundunen -- sine bröder och swågrar Olof och Eric Pardases ???

Tämän jutun perusteella Eerikki Partasella on ollut pojat Lauri ja Jussi, nuo muuthan ovat sisarusten aviomiehiä.

Henkikirjojen perusteella ei oikein pääse menneisyyteen, koska on niin paljon samannimisiä Partasia ja on tapahtunut muuttoja tilalta toiselle luovutusten muodossa.

Kommentoimisiin

Juha Rönkkö
10.02.20, 17:25
- Kuka on tuossa yllä olevassa rippikirjassa ja henkikirjoissa ilmoitettu Lassi-isän poikapuoli Olli (Ollinpoika) Juntunen? Hän lienee Silja Juntusen poika tämän edellisestä liitosta. Ollilla on myös Antti-poika, joka lienee yksi tuossa tuomiokirjassa maituista perijöistä. Muut tuomiokirjan nimethän tulivatkin yllä mainittua.


Tuo Olli Ollinpoika juntunen on Siljan pikkuveli. Näiden Isä Olli oli kuollut 1709 ja isännäksi tuli taloon vanhimman tyttären mies Lars Partanen. Olli Ollinpoika Juntunen sai käräjillä langoltaan sitten tilan itselleen 1740.

Seppo Pauha
26.02.20, 18:11
Kiitokset lisätiedoista Julle ja Juha!

Juhalle kysymys: Miksihän tuossa tuomiokirjassa 1740 puhutaan Lars Juntusesta. Eikö pitäisi olla Lars Partanen?

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13951&pnum=69
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13951&pnum=70

Ja myös tuo "poikapuoli" (styfson). Onko Olli Larsin poikapuoli, jos hän on Siljan veli? Saattaapi olla, että näin on ennen katsottu olevan.

Tämä aviopari Olli Juntunen ja Anna Kaipainen kiinnostaa sikälikin, että he tulevat muutakin kautta esivanhempiini.

Juha Rönkkö
26.02.20, 18:49
Kiitokset lisätiedoista Julle ja Juha!

Juhalle kysymys: Miksihän tuossa tuomiokirjassa 1740 puhutaan Lars Juntusesta. Eikö pitäisi olla Lars Partanen?

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13951&pnum=69
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13951&pnum=70


Ja myös tuo "poikapuoli" (styfson). Onko Olli Larsin poikapuoli, jos hän on Siljan veli? Saattaapi olla, että näin on ennen katsottu olevan.



Niin joko sukunimi väärin tai siinä viitataan Olli Juntusen (isovanhempiin) Lauri Juntuseen ja Silja Lappalaiseen, itse sen verran huonosti ymmärrän tekstiä etten varmaksi osaa sanoa.

Mitäköhän kirjuri lienee tuolloin ajatellut tuolla poikapuoli "Styfson" maininnalla?

Tuossa taas mainitaan Olli Juntusen lankona se Lauri Partanen.
Iisalmi - 13.1.1742 - k.1360 - s.4v(--bonden Olof Jundunen--des Swåger Lars Pardanen--)

samoin tuossa hieman toisin päin tuo lanko suhde
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13952&pnum=1392

En kyllä keksi mitään muutakaan sukulaisuus suhdetta joka toimisi noiden muiden mainintojen kanssa sekä antaisi Ollille suvun oikeuden tilaan Haapajärvellä.

Seppo Pauha
26.02.20, 19:33
Kiitokset!
Kyllä Olli hyvin todennäköisesti on Siljan veli.

Itse ajattelin aluksi, että Silja oli ensin ollut aviossa tämän 1709 kuolleen Olli Juntusen kanssa ja tästä aviosta olisi tämä Olli Ollinpoika. Mutta Siljan olisi pitänyt olla enintään 13 vuotias Ollin syntyessä. Eli se siitä!

Juntusten sukukirjassa mainitään tämä Olli Ollinpoika Juntunen ahkeraksi käräjillä kävijäksi. Riitaa hänellä oli mm. yhtiömiehensä Matti Suomalaisen kanssa.