PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuhmoinen: Crusilander ja Lyra


Sanna B.
29.09.10, 21:40
Selailin Kuhmoisten kastettuja 1690-luvulta ja jäin kummastelemaan 21.5.1692 kastetun Risto Martinpojan pojan Juhon kummeja: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6046143 (vas.sivun alimmainen)
Olisin lukenut naispuolisista kummeista "Hn Johans hustru, Lijsa Crusilander och Maria Caspersdr"
Eikö tuossa siis sanota, että Herra Johanin vaimo olisi Liisa Crusilander? Onko Johanin kohdalla kyse kappalaisesta, Johan Lyrasta?
Jos niin on, asia hämmentää, sillä "kaikkialta muualta" olen lukenut, että hänen vaimonsa olisi ollut Christina Jemsonia? :confused: Vain missä menen metsikköön?
Kiinnostaa minua varsinkin siksi, että Johan Lyran tytär Elisabet, Pälsilän emäntä, on kaksinkertainen esiäitini (kuulun siis Virmailan sukuun).

Crusilander kiinnostaa myös: tuon kastetun lapsen äiti oli Ingeborg Crusilander, jonka arvelen patronyyminsäkin takia olleen Kuhmoisten kirkkoherran Crusilanderin tytär (Hiskin haudatuista: 4.5.1744 7.5.1744 Antula Randala matm. Ingeborg Jöransdr. Cruuslandra 78 )
Hiskistä löytyy Kuhmoisista vielä eräs Brita Crusilander, joka vihittiin 22.5.1691 "Hendrich Mårthensson Rondhin" kanssa (kaiketi Asikkalan lukkari Rund? Asikkalassa kuoli 5.4.1746 "Elisab. Cruslander", 75v, "Klockaren Runds Moster") sekä Fabian Crusilander, joka mainitaan kastetuissa 1699 nimettömän tyttären isänä.
Lisäksi 7.4.1697 haudattiin "Soldatens, Caspari Crusilandri Svärmoder" eli Kasper-niminen Crusilander oli siis myös olemassa. Kasperi-nimi näyttää olleen erittäin harvinainen Kuhmoisissa tuohon aikaan, itse asiassa en ollut törmännyt siihen vielä kertaakaan tätä ennen, joten arvelen, että tuolla laittamallani kastettujen kirjan sivulla vasemman puolen toiseksi viimeisen lapsen, Erikin, kummi Casper Jöransson lienee juuri tuo Kasper Crusilander?

"Langer Rede kurzer Sinn" eli asiaan: yksi lukuisista kuhmoislaisista esiäideistäni oli Kuhmoisten Tapialan Teppolan emäntä Maria Kasperintytär (k.10.1.1744), Perttu Pertunpojan vaimo (vih.3.2.1698). Kun tuo Kasper nyt on niin harvinainen nimi, tuli väistämättä mieleen, josko kyse olisi tuon Kasper Crusilanderin tyttärestä?
Ja siis aluksi mainitun Juho Ristonpojan yksi kummi, Liisa Crusilanderin jälkeen mainittu, oli Maria Caspersdr - myöhempi Teppolan emäntä?

Tuossa oli nyt monta arvelua, luulemista ja kysymysmerkkiä - sattuisiko kukaan tietämään heistä mitään? :)

t. Sanna B.

Helena V.
30.09.10, 12:56
Selailin Kuhmoisten kastettuja 1690-luvulta ja jäin kummastelemaan 21.5.1692 kastetun Risto Martinpojan pojan Juhon kummeja: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6046143 (vas.sivun alimmainen)
Olisin lukenut naispuolisista kummeista "Hn Johans hustru, Lijsa Crusilander och Maria Caspersdr"
Eikö tuossa siis sanota, että Herra Johanin vaimo olisi Liisa Crusilander? Onko Johanin kohdalla kyse kappalaisesta, Johan Lyrasta?
Jos niin on, asia hämmentää, sillä "kaikkialta muualta" olen lukenut, että hänen vaimonsa olisi ollut Christina Jemsonia? :confused: Vain missä menen metsikköön?

t. Sanna B.

Hei,

Luit naispuoliset kummit ihan oikein ja siteerasitkin... Eli siinä listataan:
Herra Johanin vaimo JA Liisa Crusilander JA Maria Kasperintytär, jonka perässä on vielä "Ibidem", eli samoin (siis myös Crusilander).

t. Helena V.

Sanna B.
30.09.10, 14:16
Kiitos Helena!
Ok, eli siis ei "Herra Johanin vaimo [joka oli nimeltään] Liisa Crusilander jne" vaan 3 naista, Herra Johanin vaimo nimeltämainitsemattomana.

Ibidemistä ajattelin, että se viittaisi Anttulaan, mistä miespuoliset kummit olivat, en tullut ajatelleeksi, että se vois viitata sukunimeen.

Maria Kasperintyttärellä ei mainita Hiskin vihityissä sukunimeä, vain että hän oli Anttulan kylästä (missä muut Crusilanderit nähtävästi asuivat) - voisikohan hän kuitenkin olla Crusilander?

Helena V.
30.09.10, 16:55
Hei Sanna,

Taisin vähän hätiköidä tuon "ibidemin" suhteen. Tokihan se tarkoittaa "samoin", mutta uudelleen katsottuna (ja enempi loogista muutenkin on), että tarkoittaa samasta Anttulan kylästä. Enkä valitettavasti tiedä näistä kysymistäsi henkilöistä juuri mitään, mutta...

Crusilander on sen verran harvinainen nimi, että piti vähän tutkailla, mistä on kyse. Kuhmoisten kh (1664-1670) Jöran (Georg) Crusilander (Krusilander) on varmaan sama entinen sotilaspappi, joka oli palvellut Riikassa 1650-l alussa ja syytettiin 1658 Siuntion kh:n pojan, tällöin isänsä apulaisen Henrik Sigfridsson Korpin kuolemasta. Tuomiokapituli oli vielä 1658 lupaillut Crusilanderille Säkylän kh:n pestiä "jos mahdollista", mutta sitä pestiä hän ei saanut. Ilmeisesti sitten jonkun vuoden päästä Kuhmoisista pesti irtosi.

http://www.genealogia.fi/genos/13/13_6.htm#21
http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=492

Näkyy siellä Antulan Rantalassa Kasperin lisäksi muitakin tuolloin hiukka eksoottisia etunimiä esiintyneen, kuten Fabian (Jöransson Crusilander ja 1700-l alkupuolella Fabian Ristonpoika). Ajallisesti tuo Kasperkin vallan hyvin saattoi olla kh:n poika eikä hänen sotilas-tittelinsä käsittääkseni mitenkään ole ristiriidassa papin poikaa ajatellen.

t. Helena v.

Sanna B.
26.09.11, 13:30
Hei Helena,
suuren suuri anteeksipyyntö, sinun jo vuoden takainen viestisi on mennyt aikoinaan minulta aivan täysin ohi korvien/silmien!

Kiitos siis vastauksestasi!

Katsastin nyt myös "Kuhmoisten Historian" ja sieltäkin löytyi muutama maininta Crusilandereista (kas kun ei tullut aiemmin mieleen sieltä katsoa...:rolleyes:) Ehkä vielä joskus katselen tuomiokirjoja, löytyisikö sieltä vielä varmistusta tuolle epäilylle Maria Kasperintyttären isästä.

t. Sanna

Benedictus
02.01.12, 20:24
Kuhmoisten kirkkoherra Crusilander tietoa.

Kiskon käräjät 17-18.10.1656
Kapteeni Simon Henricsson pyytää uskottuja miehiä jakamaan omaisuutensa ja Walkjärven tilan, joka on täysin rappiolla, sisarustensa välillä. Tehtävään määrätään lainlukija Arfwed Matsson, Henrdrich i Kiikala ja Jacob Hendersson i Kruusila.
Heti perään tuomitaan Michel Matsson (i Kruusila) maksamaan Henrich Simonssonille yksi tynnyri suolaa jonka hänen veljensä Herra Jöran on ottanut ja sitten antanut veljelleen Michelille. (Huom! aikaisemmin tulkitsin että Herra Jöran oli Henrich Simonssonin veli. Näin ei kuitenkaan ole vaan hän näyttäisi olevan Michel Matsson Kruusilan veli.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3783425

Tässä lienee Jöran Crusilander mainittuna veljensä Michel Mattsonin kanssa.
Tuo Simon Henriksson on Marttilan Krouvin isäntä kapteeni Simo Henriksson Valkjärven sukua.

Hauhon ja Tuuloksen käräjät 5.–6.7.1670 s. 72 (Efter Pastoris j Chumois wördige H:r Georgij Crucilandrj [Kuhmoisten kirkkoherra Georgius Matthiæ Crusilander, † 1670] anmodan Oplystes 1 Gångon ett hemman i Syrentaka om 5 öre Skatt som bem:te Pastor sigh för des börde hemman Crusilla belägit i Uskilla Sochn tillbyt hafwer af Captein Pehr Arfwedhsson, och war ingen som der emoth något inspråk giorde), Padasjoen ja Kuhmoisten käräjät 9.–10.7.1672 s. 91 (Dömbdes Kyrckieheerdens i Chumois Sahl: Georgij Crucilandri Enckia Ellisabeth Caspersdåtter bettalla till sin Sahl: Mans broder Klåckaren i Chumois Jacob Mattzson som honom efter Nembdens intygan och Ompröfwan skiäligt beståås Nembl: 4 Åhrs dräng Löhn 48 dal:r kopp:r m:t men med hemmanet i Anttula :/ sedan denne Löhn är bettalt :/ som Sahl: Kyrkeheerden inlöst, och der på skiöttningh ährhållit hafwer, skall han sigh icke her efter det ringaste befalla),

LAITAN TÄHÄN LUVIAN KAPPALAISEN VAIMON ELISABETH CASPARSDOTTER EICHMANIN MAINITUKSI, TUSKIN ON SAMA HENKILÖ VAIKKA NIMI JA AIKA ON SAMA.


P Elisabet Kaspersdotter Eichman hänen 2. avioliitossaan, eli leskenä Uudessakaupungissa 1705, PV Uudenkaupungin pormestari Caspar (Kasper) Jochimsson Eichman ja Elisabet Bertelsdotter.
Elisabet Kaspersdotter Eichmanin P1 Eurajoen kirkkoherra Georgius Johannis Hornick (http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/?eid=1045), K 1661.



IX Per Arvidinpoika LINKOW Kapteeni. Viimeistään vuodesta 1648 Hämeen läänin rykmentin vänrikki ja vuodesta 1660 kapteeni (vahvistus 15.5.1662) samassa joukko-osastossa. Omisti Tuuloksen Syrjäntaan Häppölän vuosina 1654-70 ja Kiikalan Kruusilan Aron vuosina 1670-90. Per Arvidinpoika Linkow tuli Ruotsin armeijan palvelukseen 30-vuotisen sodan päättäneen Westafalenin rauhan solmimisvuonna. On mahdollista, että hän sodan aikana oli taistellut ruotsalaisten vihollisten joukossa palkkasoturina. Rauhan tultua vuosikymmenien aikana syntyneet palkka-armeijat hajosivat ja Ruotsin armeijan tarjoama vakinainen pesti, joka mahdollisti upseerin asumisen rauhan aikana omalla tilallaan lienee ollut kokeneelle sotilaalle houkutteleva mahdollisuus. Per Arvidinpojan varallisuus oli ilmeisesti koottu sodan aikana palkkana ja saaliina ajan tavan mukaan. Kiskon kesäkäräjillä 1670 kapteeni Per Arvidinpoika esitti oikeudelle Kuhmoisten pappilassa 6.1.1670 päivätyn sopimuksen, jolla Kuhmoisten edesmennyt kirkkoherra Georgius Crusilander ja kapteeni Per Arvidinpoika olivat vaihtaneet keskenään omistamansa tilat niin, että kirkkoherra luopui Kiikalan Kruusilassa omistamastaan ratsastilasta ja saa sitä vastaan kapteenin ratsastilan Tuuloksen Syrjäntaan kylässä. Per Arvidinpoika pyysi oikeudelta lainhuutoa saannolleen. Kihlakunnanoikeuden lautamiesten mielestä vaihto oli ollut laillinen ja vapaaehtoinen, jonka vuoksi oikeus myösi Per Arvidinpojan saannolle Kruusilan Aron tilaan kiinnekirjan.


Puoliso:Elisabet Perintytär MOMMERA. (Taulu 56) (http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/holmroosesipolvi/#Taulu%2056) syntynyt 1632, kuollut 27.3. 1704 Kiikala, Kruusila, Aro.
Vanhemmat Petrus Thomae MOMMERUS (Taulusta 58) (http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/holmroosesipolvi/#Taulu%2058).

TaRa
30.04.14, 17:13
Hei,

Löysinpä tästä hienoja lisätietoja tutkimaani perheeseen:

IX Per Arvidinpoika LINKOW Kapteeni....
Puoliso:Elisabet Perintytär MOMMERA. (Taulu 56) (http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/holmroosesipolvi/#Taulu%2056) syntynyt 1632, kuollut 27.3. 1704 Kiikala, Kruusila, Aro.
Vanhemmat Petrus Thomae MOMMERUS (Taulusta 58) (http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/holmroosesipolvi/#Taulu%2058).

Lähteitä ei kuitenkaan mainita?

terv. TaRa

Sanna B.
01.05.14, 08:34
Kiskon käräjät 17-18.10.1656
Kapteeni Simon Henricsson pyytää uskottuja miehiä jakamaan omaisuutensa ja Walkjärven tilan, joka on täysin rappiolla, sisarustensa välillä. Tehtävään määrätään lainlukija Arfwed Matsson, Henrdrich i Kiikala ja Jacob Hendersson i Kruusila.
Heti perään tuomitaan Michel Matsson (i Kruusila) maksamaan Henrich Simonssonille yksi tynnyri suolaa jonka hänen veljensä Herra Jöran on ottanut ja sitten antanut veljelleen Michelille. (Huom! aikaisemmin tulkitsin että Herra Jöran oli Henrich Simonssonin veli. Näin ei kuitenkaan ole vaan hän näyttäisi olevan Michel Matsson Kruusilan veli.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3783425

Tässä lienee Jöran Crusilander mainittuna veljensä Michel Mattsonin kanssa.

Myöhäinen kiitos edellisistä tiedoista!
Onkohan tämä edellämainittu Kruusila tässä SAY:ssa?: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=940308
Voiko siis olettaa, että kirkkoherra Crusilander oli täältä kotoisin?

Ja onkohan tämä sitten se Syrjäntaan talo?: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=556045

t. Sanna

TaRa
09.05.14, 08:46
Hei Sanna,

Kyllä tuo on SAY:sta oikea Kruusilan talo, ja Kiikalan historia -kirjan mukaan tosiaan Kuhmoisten kirkkoherra Crusilanderin isä oli Matti Jaakonpoika, Aron isäntä 1602-1642.
Ko. kirjassa on hiukan lisääkin tietoa heistä; jos lähetät yksityisviestinä sähköpostiosoitteesi voin lähettää sinulle kopion.

terv. TaRa