PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Murhia Vihdissä 1818, syylliset selvitetty ?


KimmoV
28.09.10, 20:23
Terve !
tälläkin palstalla ja Yleinen keskustelu http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=4426
on ollut juttua Vihdin Ruskelan rusthollin pojan Heikki Juho Erkinpojan sekä Suonpään Knuutilan rusthollari Kustaa Berghällin murhista 1818.
Edellisestä tuomittiin kuolemaan (Heikki Yli-Kankaan Nurmijärven Metsärosvot kirjan mukaan) muuan entinen sotamies Eerik Vigt eller Remander. Pitkään tuota etsin ja vihdoin
Uudenmaan Jalkaväkirykmentin katselmusrullat ja Vihdin lastenkirjat toivat vastauksen. Eerik oli UJR 1. majurin komppanian sotamiehen nro 51, Anders Vigtin poika,
joka isänsä kuoltua asui (kasvattina) sotamiesviran edellisen haltijan, kersantti Jaakob Eerik Remanderin luona äitinsä kanssa.

Olen koonnut näistä murhiin sekaantuneista sukulaisistani kaavion, joka löytyy
https://acrobat.com/#d=X8LrHf*cwPxJ3hIuR8UyWw
(tänne pitäisi kaikkien päästä, joilla vaan tuo linkki on)

On aikamoinen sotku ja otan mielelläni vastaan kommentteja ja korjauksia.

t. Kimmo Vainio

Päivi H
29.09.10, 22:36
Mainiota, Kimmo! Vuosien työ tuotti vihdoin tuloksen. Syyllinen ei sitten ollut Remander ollenkaan.
Kiinnostihan tämä minuakin (kuten tiedät), kun surmatyö tapahtui ihan esivanhempieni nurkan takana, viereisellä tilalla.

terv. Päivi
Remander vaan eri sukua

_eOw_
19.10.10, 09:07
Kiinnostaa nuo rosvot - muiden mukana esim Riikin Heikki (s. Henrik Hjorth), se päärosvo, porukan pelimanni Anders Forss ja rosvoporukan perustajan (Ylikangas -> Ahlqvist) siskonmies Abraham Hjorth (Heikin serkku!) kuuluvat sukuuni.
Kaikki veikkosia koskevat tiedot kiinnostavat - ja tietty yhteys A Stenvalliin ( sittemmin A Kivi*)
__________________
Hjorth med hornen on melkein kuin jatkokertomus ks 1908 lehtiä (http://digi.lib.helsinki.fi) hakusanalla Verlander aiheesta murha Espoossa
________________________________
*Tuo mainittu pitäjänseppä Abraham lienee aikanaan ollut Aapo. Kivi käytti oikeita(kin) henkilöitä esikuvina veljeksilleen (esim Lautamies Mäkelä) ja selvästi sympatisoi "metsäsissejä". Yhteyksiäkin oli - ei vain Kiven isosetä. Kiven muistotilaisuuskin pidettiin Kissan talossa, joka vajaa puoli vuosisataa aikaisemmin oli "tiukasti rosvojen hallinnassa)

Kalevi Koivu
19.10.10, 09:51
Selvitykset kietoutuvat toisiinsa mukavasti. Nurmijärven rosvoissa esiintyvä Anders (Antti) Skog on Anders Dristigin poika molemmat esi-isiäni.

Dristigin juurien etsintä on menoillaan. Hyvää apua olen saanut monelta aloittamallani ketjulla.

Anders Dristig oli rakuuna ja Anders Skog jäi sotilaana tyhjän päälle kun Suomen armeija lakkautettiin. Skogia kuitenkin vähän myös puolustan. Uudistorpan raivaus monen lapsen kanssa ei ollut helppoa. Lapsista on kuitenkin polveutunut kelpo sukuhaaroja vaikka lasten lähtökohdat eivät olleetkaan kummoisia.

_eOw_
19.10.10, 10:57
Niinhän maailma 1809 muuttui. Meni rakuunalta työpaikkakin :cool: Liikaväestöongelma ilman sosiaaliturvaa...
Nurmijärven rosvojen porukka tuntuu olleen suhteellisen kiinteä... josseivät sukulaisia, niin ainakin ruotukavereita :D:
Kiitti kerropa/kertokaapa, jos huomaat/huomaatte Hjorth'eja ja Forsseja omissa etsinnöissäsi.
Erkki(at)Weurlander.fi
0400 856 855