Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : GEDCOM-syntaksi
Simo Kivelä
26.09.10, 14:48
Olen siirtänyt sukutiedot Juuret-ohjelmasta Dynamic Family Tree -ohjelmaan
GEDCOM-tiedoston kautta. Edellinen käyttää - ymmärtääkseni - hieman
laajennettua GEDCOMia, jälkimmäinen ei noteeraa kaikkea. Kumpikin tekee
myös virheitä. Tarvitaan siis GEDCOMin välieditointi.
Tällöin on herännyt seuraava kysymys: Miten GEDCOM-syntaksi suhtautuu
aviottomiin lapsiin ja heidän vanhempiensa erityyppisiin liittoihin
(sikäli kuin molempia vanhempia edes tiedetään)? Miten nämä oikeastaan
pitäisi koodata? Yritin lukea syntaksimääritelyä sivulta
http://homepages.rootsweb.ancestry.com/~pmcbride/gedcom/ (http://homepages.rootsweb.ancestry.com/%7Epmcbride/gedcom/),
mutta en oikein päässyt perille. Tämä kysymys siis riippumatta siitä,
miten em. ohjelmat GEDCOMiin suhtautuvat.
Simo K. Kivelä
Uusin GEDCOM standardi on 5.5. Se on aika laaja. Tuntematta Juuret-ohjelmaa epäilisin että Juuret ei ole ylittänyt 5.5:n rajoja. Ehkä vastaanottava pää osaa lukea vain pienemmän osan 5.5:n määrityksistä kuin minkä Juuret osaa lähettää?
Standardi ei estä sitä, että on annettu lapsi, jolla on vain toinen vanhempi. Vanhempien avioliitto ei ole pakollinen gedcomissa, mutta on ohjelmia, jotka käytännössä vaativat antamaan esim NN henkilön tuntemattomalle osapuolelle. Siis jos isä tunnetaan, mutta ei äitiä, niin gedcom siirto ei piittaa yhtään, jos äitiä ei ole annettu (mikä on tavallistakin jos tiedot ovat esim. 1600-luvun veroluettelosta). Yksinäisen henkilön adoptiosuhde ottolapseen onnistuu sekin siirtoformaatissa. Siirtoformaatti kertoo sen mitä henkilösuhteista tiedetään ja vastaanottavan pään ongelma on luoda niistä perherakenteet.
Uusin GEDCOM standardi on 5.5. Se on aika laaja. Tuntematta Juuret-ohjelmaa epäilisin että Juuret ei ole ylittänyt 5.5:n rajoja. Ehkä vastaanottava pää osaa lukea vain pienemmän osan 5.5:n määrityksistä kuin minkä Juuret osaa lähettää?
...Siirtoformaatti kertoo sen mitä henkilösuhteista tiedetään ja vastaanottavan pään ongelma on luoda niistä perherakenteet.
Olen viime aikoina kehitellyt omaan käyttööni Microsoft Accessissa toimivaa "sukututkimusohjelmaa". Käytännössä minulla on Accessissa tietokanta, johon kaikki tiedot säilötään ja lomake, jonka avulla tiedot tallennetaan. Accesin raporteilla pystyn koostamaan tietokannan sisällöstä yhteenvetoja.
Minulla oli suunnitelmissa tehdä raportti, joka muodostaisi tietokannasta GEDCOM-tiedoston. Perehdyin GEDCOM-syntaxiin ja lopulta törmäsin juuri siihen, että kaupallisissa sukututkimusohjelmissa on isoja eroja siinä, kuinka ne GEDCOM-tiedostoja lukevat. Valitettavasti sama GEDCOM-tiedosto ei tuo samaa asiasisältöä kaikkiin markkinoilla oleviin sukututkimusohjelmiin. Tässä olisi selvä markkinarako ohjelmalle, joka lukisi GEDCOMia paremmin. Ehkäpä sellainen jo onkin ulkomaalaisissa ohjelmissa? En ole niihin vielä perehtynyt, mutta tilausta sellaiselle suomenkieliselle ohjelmalle olisi...
Miten olisi Sukuohjelmisto? Uusin versio?
Avoin lähdekoodi ja kaikkea
Juha
Miten olisi Sukuohjelmisto? Uusin versio?
Avoin lähdekoodi ja kaikkea
Juha
Jokaisella sukututkimusohjelmalla on omat hyvät ja huonot puolensa. Toisessa ohjelmassa on esimerkiksi hyvät kaaviot ja toiseen on tiedot helpompi syöttää. Ongelman ratkaisisi se, että käyttäisi yhtä ohjelmaa sukutietojen tallentamiseen ja toista ohjelmaa raporttien tulostamiseen. Tiedon siirtäminen ohjelmasta toiseen tapahtuisi GEDCOM-tiedostojen avulla, mutta ongelmaksi muodostuu se, että ohjelmat käyttävät GEDCOMin sisältämiä tietoja eri tavoin ja ohjelmat muodostavat GEDCOM-tiedostot myös eri tavoin. Ongelma ei välttämättä ole niinkään ohjelmissa, vaan myös GEDCOM-syntaksissa, koska syktaksi ei määrittele esimerkiksi tietojen esittämisjärjestystä.
Tännepä mukaan vaan muutkin suunnittelemaan ja rakentamaan parempaa GEDCOMia: http://bettergedcom.wikispaces.com/
Tännepä mukaan vaan muutkin suunnittelemaan ja rakentamaan parempaa GEDCOMia: http://bettergedcom.wikispaces.com/
Tuon paremman Gedcomin sivulla oli tällainen teksti:
Please Note: FHISO is in the process of transitioning this WIKI to a new website. Please do not post to this Wiki as it may be lost in transition. Thank You.
Olisiko sittenkin syytä tutustua ensin FHISO (http://fhiso.org/):on. Family History Information Standards Organisation is a community-driven organisation established for the purpose of developing genealogy and family history information standards on a modern platform.
< Jokaisella sukututkimusohjelmalla on omat hyvät ja huonot puolensa. Toisessa ohjelmassa on esimerkiksi hyvät kaaviot ja toiseen on tiedot helpompi syöttää. Ongelman ratkaisisi se, että käyttäisi yhtä ohjelmaa sukutietojen tallentamiseen ja toista ohjelmaa raporttien tulostamiseen. Tiedon siirtäminen ohjelmasta toiseen tapahtuisi GEDCOM-tiedostojen avulla, mutta ongelmaksi muodostuu se, että ohjelmat käyttävät GEDCOMin sisältämiä tietoja eri tavoin ja ohjelmat muodostavat GEDCOM-tiedostot myös eri tavoin. Ongelma ei välttämättä ole niinkään ohjelmissa, vaan myös GEDCOM-syntaksissa, koska syktaksi ei määrittele esimerkiksi tietojen esittämisjärjestystä. >
Olet oikeilla jäljillä, mutta järjestysristiriidan lisäksi on vielä rajaristiriita ja lomitusristiriita. Eikä siinä kaikki lähtötiedot (tallennus) ja tulostiedot (raportit) eivät ole muodoltaan ja sisällöltään yhden suhde yhteen.
Vaikka GEDCOM tehtiin vuonna 1984, niin jo silloin tunnettiin M. A. Jacksonin periaatteet, jotka on esitetty kirjassa Principles of Program Design. Edelliset tapaukset koskevat lukua lukua 7 Structure Clashes.
Välttämiskeino lienee vielä toistaiseksi:
http://ofb.hesmer.name/gedserpro_e.html
vai onko jo parempia?
Tutkimisiin
Ongelma ei välttämättä ole niinkään ohjelmissa, vaan myös GEDCOM-syntaksissa, koska syktaksi ei määrittele esimerkiksi tietojen esittämisjärjestystä.
Nyt sitten ohjelmalla luetut GedCom-tiedot voi lajitella ohjelmassa halutulla tavalla. Ja jos tallennetaan GedCom-muotoon, niin järjestys voi olla sitten vaikkapa lajiteltu, eikä ongelmaa pitäisi olla.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.