PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pesänselvitykset


tkukkonen
18.09.10, 17:41
Tässä esimerkki: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6426246

Tässä (ja monessa vastaavassa tapauksessa) vaimo kuolee ja hänen pesänsä arvo näyttää perin vähäiseltä. Epäilen, että puolison omaisuus jäi tässä tapauksessa ulkopuolelle. Luulisi, että maatalossa olisi ollut hevonen, kärryjä yms miesten vehkeitä. No niin kai lähes poikkeuksetta olikin, mutta nyt peräänkin tuon ajan logiikkaa, milloin molempien omaisuus inventoitiin perukirjaan ja milloin vain toisen. Tietysti koko perheen yhteinen varallisuus olisi mielenkiintoisempaa kuin vain vaimon nimissä oleva. Ja lopuksi, juuri tässä tapauksessa oli ehkä sittenkin kyse siitä, että talon pojallakaan ei ollut juuri mitään merkittävää mammonaa vaan se oli vielä vanhemmilla. Paneekin arvelemaan, että luetellut lehmä ja lammas voisivat olla miniän myötäjäisinä tullutta omaisuutta, mutta olihan häistä jo 23 vuotta. Eivät siis voineet olla ainakaan sama lehmä ja sama lammas, jos näin alunperin oli :rolleyes:

eeva häkkinen
18.09.10, 18:44
Olen lukenut varmaan satoja perukirjoja ja kyllä tää on ihan tavallinen käytäntö. Jos maatilalla vanhemmat olivat elossa, eikä tilakauppoja oltu tehty, eivät lapset omistaneet juuri mitään. Miniän perukirjassa on tyypillisesti lueteltu hänen vaatteensa ja myötäjäisensä. Lehmä ja lammas eivät ehkä olleet samoja, mutta saattoivat olla niiden jälkeläisiä.