PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimi Jagt, Ulvila (?)


Make
15.09.10, 18:08
smasa (http://suku.genealogia.fi/member.php?u=106303) http://suku.genealogia.fi/images/statusicon/user_offline.gif
Rekisteröitynyt - Registrerad
Liittynyt: Aug 2010
Viestejä: 0


http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon1.gif Tiedustelu
Hei! Kyselisin isoisäni (äidin puolelta) sukunimen alkuperää, nimi on Jagt, ja se on tietääkseni annettu jossain Suomen sodan pyörteissä 1800-luvulla. Hän oli kotoisin Ulvilasta.

-------

Edellä oleva uuden käyttäjän ensimmäinen viesti oli tullut allekirjoittaneelle yksityisviestinä (ehkä vahingossa?). Rohkenin kääntää tänne, josko joku tietäisi jotain. itse en osaa auttaa mietenkään.

Tomaatti
19.09.10, 20:39
Hei
Tälläistä tietoa löysin sukunimestä Jagt.

Ajo on tavallinen niittyjen ja peltojen nimi eräissä Varsinais-Suomen, läntisen Uudenmaan ja Lounais-Hämeen pitäjissä. Toinen selvä Ajo-nimien alue on Tornionlaaksossa ja Kemissä. Talon nimeksi se on siirtynyt esim. Karungissa,Ylitorniolla ja Perniössä. Sana ajo merkitsee näillä seuduille 'raivattua niittyä, perkkiötä', joskus myös 'vesijättömaata' (joita on hyödynnetty luonnonniittynä). Rinnakkaismuodon ajos perusteella Jouko Vahtola on tehnyt Tornionjokilaaksoa koskevia asutushistoriallisia päätelmiä. Muoto ajos on hämäläisempi kuin ajo. Termin ajo 'raivio, pelto' alueelta lienevät myös Ajo-sukunimet. Tälle alueelle sijoittuvat myös 1906 nimenmuutoksissa otetut Ajo-nimet: Pusulassa Ajo < Forströrn, Akaassa Ajo < Jagt, joskin jälkimmäisessä Ajo on käännös, ja sana merkitseekin 'jahti, metsästys, riistanajo'.

pietheik
22.09.10, 10:27
Jagt on sotilasnimi, esim. Hiskistä päätellen. Sotilaita eri seurakunnissa löytyy nimen kantajina.