PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : KA:n digiarkiston kuvien laatu


Antti Järvenpää
13.09.10, 20:11
Tässä jonkin aikaa sitten KA:n digitoimisprojektista puhuttaessa oli esillä, että KA:n digitoinnin laatumääritteet ovat asetettu korkealle, verrattuna vaikkapa SSHY:n.

Kun nyt olen katsellut melkoisen määrän vanhoja voudintilejä, niin jotenkin on alkanut harmittaa kuvien valotuksen surkeus. Iso osa kuvia on downloadattava omalle koneelle ja käsiteltävä photoshopissa ennenkuin ne on luettavissa reunoiltaan. Ylipäätänsä valtaosa kuvista on voimakkaasti ylivalotettuneita.

En osaa sanoa, mikä on syynä moiseen, mutta taustalla lienee se, että kun ne on kuvattu filmeistä, niin ilmeisesti virhe tulee alkuperäisestä filmistä. Kun ne nyt on digitoitu, niin digitointi on ilmeisesti tehty vakioasetuksila, eikä valotusta ole korjattu, vaikka sen olisi voinut tehdä, ja näin olisi useimmasta melkein mustasta kuvasta saatu ihan lukukelpoisia. No voihan sen toki itsekin tehdä, joten hätä ei ole suuri - harmittaa kuitenkin.

Pienistä valotusongelmista huolimatta, nämä voudintilit ovat aarre sukututkijalle, mikäli tutkimus ulottuu 1500-luvulle tai 1600-luvun alkupuolelle, joten suuri kiitos projektin tekijöille.