PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Stora ofreden i Sverige


Blondie992
28.08.10, 18:48
Hej!

Var kan man hitta mera information om den stora ofreden i Sverige? Har försökt hitta mera information om de som stupade där och om hur de fick sina soldatsnamn. Har flera släktingar som har stupat i stora ofreden, så det är därför som jag gänar skulle vilja ha lite mera info om saken.

Olarra
28.08.10, 21:20
Hej! Var kan man hitta mera information om den stora ofreden i Sverige? Har försökt hitta mera information om de som stupade där och om hur de fick sina soldatsnamn. Har flera släktingar som har stupat i stora ofreden, så det är därför som jag gänar skulle vilja ha lite mera info om saken.

Stora ofreden menade närmast Svea rikets östra delens (Finlands) ockupering av Rysland och hemska saker som civil befolkningen fick möta. Av de finns många böcker skrivna på finska. Ganska ny och bra bok är Kustaa H.J. Vilkunas: Viha. Perikato, katkeruus ja kertomus isostavihasta.

Själva kriget kallas Stora nordiska kriget:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stora_nordiska_kriget

Mera om boken: http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Isonvihan+terrori+synnytti+suomalaisen+muistinPahi mpia+kansan+kiusaajia+olivat+silloinkin+omat+jotka +meniv%C3%A4tmiehitt%C3%A4j%C3%A4n+puolelle/HS20060312SI1KU030ec

Om soldaternas namn se t.ex.: http://www.genealogia.fi/genos/25/25_1.htm
mvh Olavi A.

Blondie992
30.08.10, 10:12
Hej Olavi

Tack för denna information. Skall läsa detta allt grundlgit så kanske jag förstår hur det har varit och vad som har skett.