PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Etsi-toiminto sanan alun perusteella


Eppu K
12.10.07, 17:02
Tämän foorumin yksi vahvuuksista on Etsi-toiminto. Vielä vuosienkin jälkeen on mahdollista löytää tietoa tuhansien viestien joukosta: vaikkapa paikkakunnan tai henkilön sukunimellä etsimällä. Suomen kielen sanojen taivutus tosin rajoittaa melkoisesti noiden viestien löytymistä. Pikaisten kokeilujeni jälkeen näyttää siltä, että Etsi-toimintoa voi käyttää vain kokonaisille sanoille. Niinpä, jos etsittäväksi sanaksi kirjoittaa vaikkapa Turku, kaikki Turku-sanan sisältävät viestit löytyvät. Mutta ne viestit eivät löydy, joissa Turku-sanan sijasta esiintyy vaikka Turkuun, Turussa, Turun, jne. Tässä suhteessa Etsi-toiminto on rajoittuneempi kuin mm. tekstinkäsittelyohjelmien ym. teksti-editorien hakutoiminnot (Etsi / Find ...). Niitä käyttäenhän voi pitkästäkin tekstistä löytää helposti nuo kaikki taivutusmuodot, kun etsittäväksi merkkijonoksi kirjoittaa vaikkapa Tur - silloin löytyvät sanat Turku, Turussa, mutta myös sanat turhaan, turkki, yms. (tekstihaun isot/pienet-kirjaimet -asetuksilla voi edelleen haun rajata erisnimiin, tosin silloin mm. lauseen alussa olevat Turhaan yms sanat tulevat mukaan hakutuloksiin. Mutta joka tapauksess tuollainen etsi-toiminto sanan alkuosaa käyttäen on hyödyllinen, esim. tekstijonoja Kiuruve tai Kuopio tai Rauma tai Rovaniem käyttäen: kaikki Kiuruveden, Kuopion, Rauman ja Rovaniemen taivutusmuodot löytyvät.

Jossain määrin paremmin Suku Forumin viestejä voidaan etsiskellä Internetin hakukoneita käyttäen. Esim. Suku Forumin arkistoon rajattu Google-haku (http://www.google.fi/advanced_search?q=+site:http://suku.genealogia.fi/archive/&hl=fi&lr=&as_qdr=all) sallii monipuolisemmat etsinnät: niitä voi tehdä myös useita sanoja käyttäen, esim. sanoilla Turku Turun Turussa turkulainen turkulaisen (http://www.google.fi/search?as_q=&hl=fi&num=10&btnG=Google-haku&as_epq=&as_oq=Turku+Turun+Turussa+turkulainen+turkulaisen&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=http%3A%2F%2Fsuku.genealogia.fi%2Far chive%2F&as_rights=) yms. Mutta silloinkin osa sanoista jää löytymättä, tässä esimerkissä esim. Turkuun, turkulaiset jne. Itse kuvittelin, että Internetin hakukoneet sallisivat etsinnän sanan osaa käyttäen, samaan tyyliin kuin tekstinkäsittelyohjelmat (esim. Iisalm, jolla löytyisi Iisalmi, Iisalmeen, Iisalmessa, iisalmelainen, jne). Mutta petyin aika lailla :mad: kun kokeilin etsiä noita sanoja Googlella. Edes kielen määrittely ei näytä tuovan mitään ratkaisua. Mm Googlen ja Altavistan suomenkieliset ohjeet eivät anna minkäänlaisia vinkkejä taivutusmuotojen etsintään: ohjeet on pelkästään käännetty englannista. Tämä on yllättävää, koska sanojen taivutusta esiintyy hyvin monissa kielissä (nimien suhteen varmaankin vähemmän kuin suomessa). Toivottavasti olen väärässä: ehkä jollakin hakukoneella on mahdollista löytää noita taivutusmuotoja. Niinpä kysyn:

Onko mitään keinoa :cool:, jolla olisi mahdollista löytää nimien lukuisat taivutusmuodot

Suku Forumin Etsi-toimintoa käyttäen?
Jotakin Internet-hakukonetta käyttäen?Tarkoitan siis samantapaista keinoa kuin jolla tekstinkäsittely- ym. ohjelmilla on mahdollista löytää esim. Kaustinen-sanan ja sitä vastaavan adjektiivin kaikki taivutusmuodot (merkkijonolla Kausti tai Kausti* löytyisi siis mm. Kaustinen, Kaustisella ja kaustislainen (meniköhän taivutus oikein?).

Eppu K
12.10.07, 17:23
No, nyt kun kokeilin Suku Forumin Etsi-toiminnolla, merkkijonolla oul* etsien, löysin useita mm. sanat oululainen, Oulun jne. sisältäviä viestejä. Yritin kyllä Googlessa etsiä jokerimerkillä * , mutta en älynnyt käyttää sitä foorumin Etsi-toiminnolla.

Jotain häikkää tuon jokerimerkin * kanssa ehkä on: näyttää siltä, että joissakin tapauksessa tulee vääriä osumia (olisikohan tästä jollakin parempaa tietoa?). Mutta ongelmani sai ainakin osittaisen ratkaisun!!! :) - hakukoneella en saa jokerimerkkejä pelaamaan (mutta se on pienempi vaiva).