PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilastiedot 1700-luvulta?


Niina Mäkinen
20.08.10, 18:18
Hei!

Viimeisin sukututkimuslöytöni on yksi esi-isistäni, korpraali Simon Berg s.1767. Hän asusteli Vesilahdella kuolemaansa v. 1832 asti. Simon Bergin perheen tiedot löytyvät rippikirjoista (tytär Esteri s. 1808 on esiäitini). Tiedoista ei käy ilmi Simon Bergin syntymäpaikka (eikä tarkka päivämäärä), patronyymiä ei myöskään ole näkyvissä. Vuosien 1786-1794 rippikirjassa hänen nimestään on viivattu yli alkuosa, tulkitsisin alkuperäisen nimen olevan Lundberg.

Vesilahden suvuista löytyy paljonkin tietoa netistä, ja onpa tuo Simon Berg ollut vieläpä kirkonvartija Tuomas Tallgrénin aikalaisia (mahdollisesti myös naapureita?), olisikohan hänen merkinnöissään mitään korpraalia koskevaa? Minulla ei vielä ole tuota Tallgrénin päiväkirjaa enkä pääse arkistoon lähiaikoina (asun ulkomailla). Olen netin kautta saanut sen verran selville, että Vesilahdella oli joskus seppä nimeltä Lundberg. Olisikohan rippikirjaan tullut virhe, ruotsinkieliset nimet kun olivat paikkakunnalla yleisiä (sotilailla ja käsityöläisillä) - tuosta virheestä johtuisi sanan Lund (?) yliviivaus, vai olisiko Simon kenties ollut Lundberg alkuperäiseltä nimeltään?

Tuo rippikirja 1786-1794 on aikaisin löytämäni asiakirja Simon Bergistä. Vihkitiedot vuodelta 1795 minulla on myös. Sakoisten Mäsän talon Maria Johansdr s. 1769 oli Simon Bergin vaimo; en ole ihan varma vielä, mutta vaikuttaa siltä, että Marian juuret johtavat isän puolelta toiseen sotilaaseen, Simon Simonsson Ringstiernaan 1700-luvun alusta; juuri luin häneen liittyvän jutun hiljattain.

Netistä löytyi myös sellainen arvelu Simon Bergistä, että hän olisi voinut olla lukkari Bergin sukuun kuuluva ikänsä puolesta, mutta siinä jutussa oli syntymävuodeksi mainittu 1769 - mielestäni rippikirjat osoittavat vuoden olleen kuitenkin 1767.

Kysyisin nyt viisaammilta forumin jäseniltä mistä voisin löytää sotilastietoja (katselmusrullia, jne.) 1700-luvulta? Jos olen ymmärtänyt oikein, kuului Simon Berg varmaankin jalkaväkirykmenttiin (Porin sellaiseen?). Hän on saattanut osallistua v.1788-1790 sotaan?

Kaikki apu on tervetullutta harrastelijalle; mielenkiintoista muuten lukea vastauksia muihin sotilaskysymyksiin. Sukuni vaikuttaa olevan tyypillistä torppari-sotilas-talonpoika-sukua... :-)

terveisin

Niina

Minna K.
21.08.10, 10:44
Korpraali Simon Berg palveli tosiaan Porin läänin jalkaväkirykmentissä, Vesilahden komppaniassa.
Porin jalkaväkirykmenttiä koskevia mikrofilmirullia löytyy esim. luettelosta ”Mikkelin maakunta-arkiston yleisarkistojen mikrofilmirullat”
http://www.arkisto.fi/fi/aineistot/ (http://www.arkisto.fi/fi/aineistot/)

Osa näistä rullista ilmestynee piakkoin Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsensivuille.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index.htm)

Vilkaisin yhden katselmuksen tiedot. Pääkatselmuksessa 21.6.1800 (Pjr 172) Simon Berg on Vesilahden kirkonkylän ruodussa N:o 76. Syntymäpaikka ilmoitetaan pääkatselmuksissa yleensä läänin tarkkuudella, Simon on syntynyt Turun läänissä. Iäksi on merkitty 32 2/3 vuotta ja palvelusajaksi 11 v 7 kk.

Värväysluetteloista v. 1788–1789 (Pjr 179–180) voisi mahdollisesti löytyä tarkempi syntymäpaikka ja patronyymi.

Viittasit ilmeisesti tähän rippikirjan sivuun:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/vesilahti/rippikirja_1786-1794_tk178/295.htm (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/vesilahti/rippikirja_1786-1794_tk178/295.htm)
Simon on tämän merkinnän mukaan ollut ensin varamies (Res.). Varamiehelle annettu sotilasnimi muuttuu yleensä vakinaiseksi siirrettäessä, joten nimen lyhentäminen Lundbergista/Sundbergista Bergiksi liittynee tähän. Simonilla ei siis välttämättä ole mitään sukunimeä ennen vuotta 1788.

T. Minna Koukkari

Niina Mäkinen
21.08.10, 16:31
Suurkiitos Minnalle tiedoista! Tuo varamiesmerkintä oli jäänyt huomioimatta minulta.

terveisin

Niina