PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Teutoniritarit


Sari H
18.08.10, 09:58
Hei

Olen etsinyt tietoa otsikossa mainittujen ritareiden liikkeistä ja historiasta Suomessa. Sattuisiko jollakin olemaan sama mielenkiinnon kohde ja muistaisi hyviä kirjoja joista voisi lukea ko. ryhmästä?
Olen joltain forumilta lukenut että heidän perustamansa Ordenstat olisi myös ulottunut Suomen Turun Salon seudulle jonkin aikaa. En saanut selvitettyä sieltä, että mistä tämä tieto on peräisin.

Toinen kiinnostava aihe on Kaarle IX sota- ja hävitysretket.

Kiitokset jo etukäteen

Sari

Olarra
18.08.10, 14:28
Hei Olen etsinyt tietoa otsikossa mainittujen ritareiden liikkeistä ja historiasta Suomessa. Sattuisiko jollakin olemaan sama mielenkiinnon kohde ja muistaisi hyviä kirjoja joista voisi lukea ko. ryhmästä? Olen joltain forumilta lukenut että heidän perustamansa Ordenstat olisi myös ulottunut Suomen Turun Salon seudulle jonkin aikaa. En saanut selvitettyä sieltä, että mistä tämä tieto on peräisin. Toinen kiinnostava aihe on Kaarle IX sota- ja hävitysretket. Kiitokset jo etukäteen Sari

Suomeksi teutonic knights käännetään muotoon saksalainen ritarikunta. Tuo ritarikunta hallitsi Baltiassa nykyisen Viron ja Latvian aluetta (Liivinmaa) 1200-1400-luvulla. Monissa Baltian historioissa (Zetterberg, Niitemaa jne.) on käsitelty myös ritarikunnan asioista. Myös nimeä Liivinmaan ritarikunta käytetään. Ritarikunnan valloittaessa Viron aluetta oli heillä mukana 1200-luvulla myös suomalainen pappi, Pietari Kaukovalta, joka mainitaan Lätin Henrikin kirjoittamassa Liivinmaan kronikassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Henrikin_Liivinmaan_kronikka .
Koska Ruotsi 1200-luvulta lähtien hallitsi jo melko tiukasti Suomea, ei ritarikunnalla ainakaan kovin vahvaa otetta Suomesta ollut missään vaiheessa. Valitettavasti emme tiedä sitä kuinka Kaukovalta päätyi sakaslaisten joukkoihin Liivinmaalle. Kiinnostavaa olisi ajatella, että Kaukovalta olisi ollut jonkun suomalaisen päällikön poika, joka olisi panttivankina viety merten taa, ristitty ja koulutettu papiksi. Jotain toimintaa ritarikunnalla on voiunut olla maamme etelärannikolla 1200-luvulla, vaikkei siitä olisikaan jäänyt dokumenttejä arkistoihin. Tiedetäänhän Tallinnaa 1200-luvulla hallinneiden tanskalaistenkin täällä liikkuneen.
t. Olavi A.

Olarra
18.08.10, 14:47
Tuossa vielä yksi nettisivulinkki: http://www.students.tut.fi/~varria/saksri.htm#44

Netistä löytyy paljonkin lukemista asiasta, mutta tuossa mainitaan Kuusiston piispanlinna ja sehän sijaitsee Salon lähettyvillä. Olisiko kyse ollut juuri tästä asiasta?
t. Olavi A.

Sari H
18.08.10, 17:51
Kiitos Olavi näistä vinkeistä. Etsiskelen tietoa esi-isäni linjasta joka on DNA testin mukaan I1-N ryhmää ja testi osoitti sen harvinaisuuden että Suomessa ei ole yhtään osumaa ( vaikka Suomessa todella paljon testattuja ja I1 ryhmään kuuluvia henkilöitä) ja olen kalifornialaisen tohtorin, joka tutkii näitä normannien jälkipolvia Euroopassa, kanssa yrittänyt löytää vastausta miksei Suomessa ole yhtään osumaa sukuhaarani kanssa. Yksi lähellä oleva on löytynyt venäjältä. Siksi etsin näiden saksalaisritareiden liikkeitä Suomessa. Yksi epäilys miksi kysyn tuota Kaarlen hävitysretkiä on se, että mahdollisesti yksi ainoa sukuhaarastamme selvisi jostain hävityksestä taikka sitten jostain kulkutaudista.

Jaska
25.08.10, 01:30
Lähteiden mukaan (Suomen varhaiskeskiajan lähteitä) paavi määräsi 1232 Baltian Kalpaveljet (Fratres militiae Christi) Suomen piispan avuksi (on spekuloitu että jopa Ruotsia vastaan, mutta todennäköisimmin rauhoittamaan kapinoivia varsinaissuomalaisia tai jotain osaa hämäläisistä), mutta ilmeisesti heitä ei tänne ehtinyt juurikaan tulla, koska tilanne Liivinmaalla oli sekava saksalaisten tapellessa keskenään, tanskalaisten hallitessa Pohjois-Viroa ja venäläisten riehuessa Itä-Virossa.

Ja muutamaa vuotta myöhemmin, Saulessa 1236, Kalpaveljestö joutuikin liettualaisten tuhoamaksi ja rippeet testamentattiin Saksalaiselle ritarikunnalle (Ordo domus Sanctae Mariae Theutonicorum Hierosolimitanorum), joka näin sai Preussin alueidensa lisäksi haltuun vanhan Liivinmaan (Latvia ja Viro).

Eli jos kyseinen esi-isäsi sattuisi olemaan itäisestä Varsinais-Suomesta tai esim. Hämeen Härkätien varrelta (missä piispa Tuomas oli aktiivinen tuolloin), olisi ainakin teoriassa mahdollista että joku alasaksalainen kalparitari olisi käynyt siittämässä äpärän sinne. ;)