PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Piriitta Itkotar, Mustalahden Vehviläisen vaimo


M.Sjostrom
08.08.10, 20:55
Piriitta Itkotar (1686-1754) oli Eerikki Erkinpoika Vehviläisen (1684-1748) vaimo, isännän Mustalahdella, silloisessa Pieksämäen pitäjässä (nyttemmin Suonenjokea), ja tämän lasten äiti.
Piriitta Itkotar mainitaan mm Pieksämäen rippikirjoissa 1700-luvun alkupuoliskon ajan siitä lähtien kuin rippikirjoja on.
Lisäksi Piriitta Itkotar lienee ollut jo aiemminkin naimisissa, koska Vehviläisen vaimona ollessaan, taloudessa asui jonkin aikaa poikapuoleksi kirjatulta näyttävä Pekka Kolehmainen (jonka otaksun syntyneeksi noin 1705)

Mutta ketkä olivat Piriitta Itkottaren vanhemmat?

Minä olen mielestäni ratkaissut sen kysymyksen:

käytettyjä lähteitä:
Itkosten kaksi sukukirjaa
Leppävirtain Kotalahden kylän rippikirja 1699-1722
Pieksämäen rippikirjat Piriitan elämän loppusuorilta


Olen tehnyt seuraavanlaisen todennäköisyysargumentaation:

1. Sain mm Itkosten sukukirjoista ymmärtää että vuoden 1700 korvilla ei kuljeksinut (vaikka nimiyhtäläisyyksiä on yritetty etsiä) muita Itkosia Suomenmaassa paitsi juuri Lauri Itkoisen jälkeläisiä

2. tuolloin vuoden 1700 korvilla, Lauri Itkoisenkaan jälkeläisiä ei juuri ollut levinnyt muualle kuin juuri Leppävirtain lähettyville. Ja mitä näitä oli vähän levinnyt, oli heidät kuitenkin löydettävissä Itkoset I -teoksen avulla. Mutta pääesiintymä oli joka tapauksessa vielä Kotalahdessa.

3. Leppävirtain kirkonkirjat 1699-1722 ovat nähtävästi kirjanneet sisuksiinsa joka sorkan siinä pitäjässä ainakin jos silloin eli lähellekään aikuisuutta (eli oli edes biologisesti mahdollista päätyä naimisiin) ja näyttää kirjanneen paljon (tai kaikkikin) pienet lapsetkin tuolta ajanjaksolta. Siten Leppävirtain asujaimiston Piriitta Itkottaret noilta vuosikymmeniltä ovat kaivettavissa esille luotettavalla tavalla, ainakin jos elivät edes lähelle avioitumisikää.

4. Itkosten sukuteokset eivät vihjaa minkään sellaisen muun Itkos-perheen olemassaoloon jolla olisi ollut Piriitta-nimisiä tyttäriä tuona ajankohtana, paitsi Pekka Paavonpojan poikien perheet. Jotka jokainen ovat Leppävirtain noissa kirkonkirjoissa. Muita Piriittoja ei millään Leppävirtain Itkosilla ollut tuona aikana, jos oikein olen tavaillut ko rippikirjat, ja juuri Leppävirroilla kaikki aikuisuutta lähestyvät tuolta ajalta ilmeisesti ovat noissa rippikirjatiedoissa.

5. Itkoisten Pekka Paavonpojan pojista peräti kolme, eli Antti Pekonpoika, Niiles Pekonpoika ja Paavali Pekonpoika, ovat kukin antaneet yhdelle tyttärelleen nimen Piriitta, ja jokaisessa kolmessa tapauksessa nähtävästi vanhimmalle tyttärelle. Nämä löytyvät Kotalahden rippikirjoista kukin.
- sen sijaan heidän veljelleen Tuomas Pekonpojalle en pystynyt rippikirjoista löytämään tytärtä nimeltä Piriitta.
* Tämä sai minut rakentamaan hypoteesin, että Pekka Paavonpojan nimeltä tietymätön vaimo, noiden poikien äiti (vaimo itse synnytti lapsia ainakin 1650- ja 1660-luvuilla), olisi ollut nimeltään Piriitta.

6. Oli tuon isoäiti-nimi-hypoteesin laita miten hyvänsä, kolme Piriittaa Itkosten suvulla oli, ja jälkeäkään ei näytä olevan muiden Piriitta Itkottarien olemassaolosta tuolloin sopiviasti 1700-luvun alussa.
Kotalahti on paikka jonne Eerikki Erkinpoika Vehviläisellä ja tämän perheellä ilmeisesti oli lujat siteet Mustalahdesta käsin, olihan tämän isoisäkin tullut Mustalahteen uudistilalliseksi 1650-luvulla nimenomaan Kotalahdesta.

7. Pieksämäen rippikirjatiedot mainitsevat Vehviläisen vaimon Piriitan syntymävuodeksi 1686. Näissä syntymävuosimerkinnöissä on kyllä joskus vähän epätarkkuutta. Mutta, Piriitan tiedetään saaneen Vehviläiselle lapsia jo viimeistään 1711, mikä taatusti asettaa jotakin takarajaa sille milloin hänen itsensä viimeistään on pitänyt syntyä. Toki hänellä on voinut olla aiempiakin lapsia, esim kuolleita pieninä.
1711 syntynyt lapsi merlitsee, että Piriitta ei ollut syntynyt ainakaan noin v 1695 jälkeen.

8. Se todennäköinen ensimmäinen avioliitto, Kolehmaisen kanssa, josta syntyi se poika Pekka Kolehmainen, on tapahtunut joskus jo ennen vuotta 1710, ehkäpä noin 1705. Tämä melko varma asia (eli aiempi avioliitto ja Kolehmaisen äitiys) asettaa Piriittan syntymän takarajaa yhä taaemmas. Piriitta ei tämän johdosta voinut taatusti olla syntynyt 1690 jälkeen, ja mieluummin oli syntynyt jo joitain vuosia aiemmin.

9. Näin ollen, rippikirjoihin merkitty 1686 on sinänsä ihan kelvollinen syntymävuosi (miehensä Vehviläinen oli syntynyt 1684).

10. Piriitan isoisän henkilöys siis lienee selvä, oli isä kuka hyvänsä noista kolmesta veljeksestä.
Näistä kolmesta Piriitasta, serkuista, nuorin oli Piriitta Paavontytär. Hänet tiedettäneen naimisiin menneeksi Matti Pölläsen kanssa, ja joka tapauksessa tämä Piriitta on aivan liian nuori voidakseen olla se, joka sai jo 1711 lapsia Vehviläis-miehensä kanssa, puhumattakaan noin 1705 Kolehmaisen synnyttämisestä.
Iältään keskimmäinen oli Piriitta Niilentytär. Niilekselle on merkitty vaimo ensimmäisen kerran vasta vuoden 1693 verotuksessa. Rippikirjan luettelon järjestyksestä päätellen, Niileksen vanhin lapsi oli poika Paavali. Tytär Piriitta Niilentytär oli vasta järjestyksessä toinen lapsi. Voisi kuvitella syntyneeksi noin 1695 tai vasta sen jälkeen. Tämä mielestäni tekee Piriitta Niilentyttärestä sen verran nuoren, että hän todennäköisesti ei ollut se Piriitta, joka jo 1711 sai omia lapsia. Nipinnapin se olisi mahdollista, mutta todennäkäisyydet ovat sen puolella että Piriitta Niilentytär oli syntynyt vasta joitain vuosia myöhemmin kuin 1695, ja on mahdollista sekin että Vehviläisen kanssa naimisissa ollut Piriitta sai jonkun lapsen jo ennen vuotta 1711. Kolehmaisen Pekan (sn 1705) äitinä Piriitta Niilentytär ei käy missään tapauksessa.
Iältään vanhin Piriitta oli Antin tytär. Verotustiedoista päätellen Antti oli naimisissa 1682, mikä saa minut ajattelemaan että hänen häänsä olivat 1681 tai viimeistään 1682. Rippikirjan luettelon järjestyksessä Piriitta Antintytär on vanhin eloonjäänyt lapsi, ja toisena järjestyksessä oleva Aatami Antinpoika kuoli 1704. Järjestyksessä neljäs ja nuorin, Jooseppi Antinpoika, on kirjattu syntyneeksi 1704, joten ihan joka vuosi tuo pariskunta ei saanut eloonjääneitä lapsia. Antti Pekonpojan (ja tämän vaimon, rippikirjan koukeroista päätellen Kirsti) vanhimmaksi lapseksi sopii sellainen Piriitta joka olisi syntynyt 1686.

11. Nuo poissulkemiskriteerit ja toisaalta Piriitta Antintyttären erinomainen kronologinen ja maantieteellinen sopivuus saavat minut päättelemään, että tämä tarkasteltu Piriitta Itkotar olisi ollut tuo Kotalahden rippikirjasta näkyvä Piriitta Antintytär Itkotar.

joten muodostuu seuraava sukutaulu:

Eerikki Erkinpoika Vehviläinen, isäntä Mustalahti (born on 8 June 1684 at Mustalahti, Suontientaipale, Pieksämäki, Savo, Finland; died on 15 Nov 1748 at Mustalahti, Pieksämäki, Savo, Finland)
ja tämän vaimo (naimisiin luultavasti ennen v 1710)
Piriitta Antintytär Itkotar (bc 1686 presumably at Kotalahti, Leppävirrat, Savo, Finland; died on 5 March 1754 at Mustalahti, Suontientaipale, Pieksämäki, Savo, Finland)
jonka vanhemmat olivat:

Kirsti (died after 1705)
ja tämän aviomies (married bef 1682)
Antti Pekonpoika Itkoinen, isäntä Kotajärvellä... (mentioned in 1676; born after 1650 presumably at Kotalahti, Leppävirrat, Savo, Finland; died in c1705 at Kotalahti, Leppävirrat, Savo, Finland), farmer and soldier, mentioned as young soldier in 1676
joka oli seuraavan pariskunnan vanhin poika:
(Piriitta) remark: her name is reconstrued, on basis of three of her sons each naming their eldest daughters as Piriitta

ja tämän aviomies
Pekka Paavonpoika Itkoinen, isäntä Kotajärvellä... (mentioned in 1644; died in c1665 presumably at Kotalahti, Leppävirrat, Savo, Finland; born bef 1626, presumably at Kotalahti, Tavinsalmi, Savo, Finland)

----

kommentteja?
kenelläkään muuta, parempaa tietoa tästä asiasta?