PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Frangin/Rankitar Kaavilla


Jonna
03.08.10, 15:07
Löysin itselleni esiäidiksi Kaavin Siikajärveltä henkilön, jonka nimeksi on mielestäni rippikirjassa merkitty Cath. Frangin. Haudattujen luettelossa sukunimi on muodossa Rankitar. Tämä on minulle vieras sukunimi, eikä paikkakunnalta näyttäisi löytyvän muita samannimisiä.

Onko siis kyseessä sukunimi Rankinen vain onko nimi oikeasti Frangin ja Rankitar vain suomenkielinen väännös siitä? Onko tällainen sukunimi kenellekään tuttu?

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kaavi/rippikirja_1741-1752_tk1520/79.htm

Tapani Kovalaine
03.08.10, 19:53
Hiskin perusteella ei voi arvaaja välttyä ajatukselta, että kaavilaisten veronmaksun ja kaupankäynnin vaatimilla reissuilla liikuttiin Porvoossa, Loviisassa ja Oulussakin. Sukunimi Franck voisi olla yksi vaihtoehto. Savolaiset ovat taitavia viäntämään. Rankisia ja Rankia on eritoten ollut sukuniminä Karjalassa, mutta miksi Rankisesta olisi Savossa Hyvösen emäntänä tehty Frangitar ja sitten hautajaisissa Rankitar? Kaavin seudulla oli Frantz-suvulla huomattavat edustukset, mutta kauas jää rankisesta frantsinen.
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2gdvj2?fi+0154+haudatut+1425)1.3.1761 15.3.1761 Sijkajerwi Catharina Rankitar bränsj. 95

Jonna
04.08.10, 11:18
Kiitos, Tapani. Franck kävi itsellänikin mielessä, ja se tuntuisi äänteiden vastaavuden perusteella todennäköisemmältä kuin Frantz, joihin tosin olen törmännyt tuota seutua tutkiessani. Ja toisaalta taas se, että jo vakiintuneeseen nimeen Rankki tai Rankinen olisi lisätty eteen F-kirjain tuntuisi hyvin omituiselta, kuten sanoitkin.

Jos Katariina oli Franck, häntä on hyvin voitu kutsua Kaavilla Frankittareksi tai ehkä todennäköisemmin Rankittareksi. Miksi nimi olisi sitten kirjattu rippikirjaan muodossa Frangin? Voisiko sen tulkita välimuodoksi Franckin ja Rankisen välillä? Franck > Frankinen > Rankinen (Rankitar)? Kun Frankisesta tiputetaan loppu -en pois kuten muissa -nen päätteisissä nimissä ja -nk- muutetaan muotoon -ng- (vrt. Lankinen - Langin) saadaan rippikirjan muoto Frangin.

Voi olla, että tämä on niitä kysymyksiä, jotka jäävät avoimiksi. Niin, ja piti vielä lisätä, että en ole edes varma, että hän on esiäitini. Tahvo Hyvönen ja hänen poikansa Heikki ovat aikalaisella varmuudella esi-isiäni, mutta Katariinahan voi hyvin olla Tahvon myöhempi puoliso eikä Heikin äiti lainkaan. Heikki tosin on antanut vanhimmalle tyttärelleen nimeksi Katariina, joten todennäköisesti Katariina Frangin tai mikä lie onkaan on hänen äitinsä. Ellei sitten Tahvolla ollut aiempikin Katariina-niminen puoliso, joka olisi Heikin äiti.