PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : O Bergin komppania v.1644 ja rantasalmelaiset


Heljä Habermann
28.07.10, 00:14
Vuoden 1644 henkikirjassa nide 8576 kuva 121 palsta 3 on viimeisenä Pähl Hyfwöin (4 henk.).
Saman vuoden sotilasmaakirjassa samassa niteessä kuva 24 mainitaan myös Pähl Hyfwöin, tällä kertaa O Bergin komppaniassa.
- Kuka oli O Berg? Mikä oli komppania?
- Miten saisi selville, oliko henkikirjassa mainittu Hyvösen Pauli sama kuin sotilasmaakirjassa mainittu?
- Miten saisi selville, oliko tämä Pauli kenties noin v. 1643 syntyneen Matti (Matz/Mats/Matts) Hyvösen isä?

Seppo T.
28.07.10, 10:45
Mitä luultavimmin on kyse samaan tilaan liittyvistä merkinnöistä. Myllytulliluettelossa heti yläpuolella on kirjattuna Peer Leskinen, joka lienee sama Peer Leskinen, jonka tila on sotilasmaakirjassa merkitty yhdessä Pååll ja Peer Hyfwöisen tilan kanssa Kolkontaipaleelta. Otte Bergin komppania on ratsuväkeä ja myllytulliluettelossa sekä Leskinen että Hyvönen ovat Ryttare-alaotsikon alla, kaikki sopii hyvin yhteen. Kuka sitten on tuo Peer Hyfwöinen, selvinnee vanhempia myllytulliluetteloita tutkimalla.

Myllytulliluettelossahan on Pååll Hyfuöins E: -1. dott:r. -1 d -1 S1.

Paulin leski ja tytär ovat selvästi pääteltävissä, samoin yksi renki, mutta on hiukan epäselvää kenen poika on tuo viimeiseksi merkitty S1. Jos olisi lesken poika, niin normaalisti tulisi hiukan "aikaisemmin" tuohon luetteloon. Se voi olla viime hetken täydennys tai vain hairahdus kirjauksessa. Ainakaan tämä merkintä ei koske kysymääsi Mattia, koska on jo henkirahankantoiässä.

Oikeastaan tämän tilan ja sen väen vaiheiden seuraaminen vuosittain on ainoa keinoa katsoa, johtaako linja mainitsemaasi Mattiin.
Yksi paikka, mistä voisi mahdollisesti löytyä lisävalaistusta on Savon tuomiokirjaprojekti, josta voisi löytyä tilanluovutuksista ja haltuunotoista sekä perinnönjaoista lisävinkkiä sukulaisuuksista.

Seppo T.

Heljä Habermann
01.08.10, 14:21
Kiitos, Seppo, tiedoista ja neuvoista! Yritellään etsiskellä.