PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Murha Leppävirroilla kesällä 1704


Movitz
25.07.10, 15:34
Jooseppi Kosunen (1650-1726) mainitaan vuoden 1688 henkikirjassa huonemieheksi Leppävirran Kurjalanrannan kylässä. Ensimmäisessä rippikirjassa hänet tavataan Leppämäen kylästä Hukkalan torpasta perheensä kanssa, ja lopuksi Kurjalanrannan Lauttasesta, jossa sukuhaara asusteli aina 1800-luvun alkuun asti. Joosepin juuret ovat vielä pimennossa, mikä tilanne voi korjaantua, mikäli löytäisin hänelle jostain edes patronyymin. Mutta asiaan.

Joosepilla näkyy olevan kolme poikaa: Erkki, jonka vaiheet isonvihan jälkeen ovat tuntemattomat; Heikki, josta tuli Lauttasen isäntä; nuorin pojista oli Olli, josta rippikirjassa sanotaan "denne mördat Christer Kopoin i Varistaipall Anno 1704 d. 17 Julij och bortrymbdh" - eli Olli oli tappanut Varistaipaleen Risto Koposen 17.7.1704 ja karannut tiehensä.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/leppavirta/rippikirja_1699-1722_tk2071/100.htm

Risto-parka löytyy kyllä Varistaipaleelta, mutta rippikirjansivun lisämerkinnöistä en oikein saa selvää.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/leppavirta/rippikirja_1699-1722_tk2071/252.htm

Olli ilmeisesti lähti Pielisen erämaihin, sillä myöhemmin hänen poikansa Heikin sanotaan syntyneen juuri Pielisen pitäjässä. Isonvihan aikana Olli Joosepinpoika Kosunen ilmaantuu Kaisa-vaimonsa kanssa Tyrnävälle Pohjois-Pohjanmaalle, ja sieltä lopulta vaimonsa kotitaloon Muhoksen Kylmälään:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/muhos/rippikirja_1723-1732_ik116/24.htm

Rippikirjassa lukenee: Olof Kosunen, ifrå(n) Leppäwirda, död 1730 [ja jotain epäselvää]. Obiit. Hust. Carin Kylmälä - - -. Sittemmin Kaisa lähtee Liminkaan mukanaan ainakin neljä poikaa, Heikki, Jooseppi, Olli ja Juho, joiden jälkeläisiä lienee edelleen Limingan seutuvilla.

Mutta varsinainen kysymys on tämä: kun Olli tappoi Koposen Riston ja lähti lain kouraa pakoon, kai asiaa silti jouduttiin käräjillä jotenkin puimaan. Mutta miksi en tahdo löytää tapahtumista mitään merkkiä Leppävirran tuomiokirjoista tuolta ajalta, vaikka tuomiokirjat on digitoitu ja luettavissa. Luulisi, että murha-asiaa olisi puitu heti syyskäräjillä 1704, sillä vaikka Olli itse oli jo kauana, kysyttiin varmasti asiasta hänen isältään ja veljiltään, jotka jäivät Leppävirroille?

ihmettellöö

Jens