PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Raittiusseurat Amerikassa


Heikki Koskela
08.07.10, 15:25
Selatessani siirtokansasta kirjoitettuja kirjoja löytyy ajoittain mieleenpainuvia asioita. Tällä kertaa nenäni alle avautui muuan asia, josta tahdon kertoa:

Itse raittiusasian historiaan ei ole tarvis mennä. Se on oma lukunsa mutta sen verran kuitenkin, että raittiusliikkeet/-seurat ovat olleet tärkeä sosiaalinen kontaktikohta siirtokansa keskuudessa.

Raittiusseurat nimettiin hyvin kotitekoisilla nimillä (siis suomenkielellä). Yksi nimi ponnahti esille selailun yhteydessä. Nimi sopii hyvin raittiusseuran nimeksi eikä se johda vääriin tulkintoihin. Kyseessä on Vesi-raittiusseura. Voiko tuota selvemmin suuntaa määritellä? Muunmuassa evijärveläissyntyinen pastori Vihtori Koivumäki kuului tähän vesiselvien seuraan.

Juha
08.07.10, 15:56
Erään raittiusseura-aktiivin hautajaisissa pappi piti hyvin lämpimän puheen, jossa hän mm. mainitsi "vainajan tehneen raittiuslupauksen jo hamassa nuoruudessaan ja pitäneen sen aina, kunnes kuolema hänet siitä armahti".



Juha