PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Wälgeborene General De Coulons Frälse; Antrea


tkukkonen
06.07.10, 09:55
Antrean pitäjässä on Vanhan Suomen tilikirjoissa otsikon mukainen läänitys.
(Korjaus: Högwählgeborene ...)
Ainakin seuraavilla sivuilla näkyy että läänitys oli olemassa.


Nide 9884 sivu 81 (rulla ES2696).
Nide 9884 vuosi 1737 (SSHY kuva 34).
Nide 9910 vuosi 1739 folio 100 (rulla ES2696)

Onko tietoja tästä läänityksestä, missä herran hovi oli ja millä ansioilla tämä läänitys oli syntynyt.

Näyttää nopeasti katsoen siltä, että vanhoja verotiloja joutui Antreassa läänitykseen ja menetti asemansa, ja kun tultiin vuoteen 1757 niin kaikki tilalliset olivat jo Crono Gods luettelossa.

tkukkonen
06.07.10, 12:07
Tällä sivulla on mielenkiintoinen otsikko. Ehkä teksti osoittaa ukaasiin, jolla maita on lahjoitettu kenraaliluutnantti de Coulonille.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=4204&pnum=14
(Sivun takapuolella on eräs esivanhempani, joka oli aiemmin "bördebonde".)

Olettaen, että tässä ollaan oikeilla jäljillä, olisikohan ukaasin teksti löydettävissä jostain arkistosta: mistähän?

tkukkonen
09.07.10, 10:44
Koska olen saanut vähän tarkentavaa tietoa, niin lisään ne tänne.

De Coulonin ja eräisen muiden ulkomaalaisnimisten donaatiot on annettu keisarinna Anna Ivanovna aikana. Hänet tunnettiin siitä, että hän suosi ulkomaalaisia venäläisten kustannuksella. Nyt olen todennut, että kiinnostuksen kohteena olevat tilat olivat Konnun kylässä siirtyneet donaatiostatukselta Crono Gods otsikon alle. Päättelen tästä, että keisarinnan kuolema 1740 oli vaikuttamassa donaation peruuttamiseen, kun se oli kestänyt vain 5 vuotta.

Kuitenkin tällä oli se merkitys, että verotiloista tuli kruununtiloja. Tosin kun vuonna 1752 esivanhempani kävi käräjillä maariidasta Antreassa niin hänet oli silloin tituloitu "Bördebonde". Eli jotenkin hän oli saanut verotilastatuksen takaisin.

Antrean maatilojen statuksen seuraaminen vaikuttaa hankalalta. Olisikohan vain huonoa tuuria, että näyttää löytyvän henkikirjoja muttei niinkään maakirjoja? LSSTY:n tekemä rullien sisällysluettelo on hyvä lähde, mutta niissä tiedoissa ei juuri maakirjoja näy. http://yhdistykset.etela-karjala.fi/lssty/materiaalit/laanintilit/index.htm