PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Baggnäs i Pernå: Roos (och Gråå)


grevnäs
06.07.10, 09:28
I slutet av 1500-talet kan man urskilja två hemman i Baggnäs. Den ena ägs av ätten Småpepper och den andra av släkten (ätten?) Roos. Den andra kallas senare Rosas och är ryttarehemman samt senare rusthåll.

Den första att träda fram ur släkten Roos är en Påvall Roos, som nämns 1589. Om hans namn är en förväxling eller inte kan inte i detta skede av forskningen avgöras. Nämligen redan följande är brukas gården av Bertil Roos.
Bertil Roos efterträds ungefär år 1613 av sin son löjtnanten Mathias Roos. Denne är gift med Anna Staffansdotter. De har barnen Brita och Arvid.
Arvid Roos gifter sig med Christina Nilsdotter, men dör redan mellan åren 1656-1662, så hon gifter om sig med Daniel Eriksson Gråå, som kallas även Roos. Arvid Roos son Mathias Roos (d.y.) försöker få sitt arvehemman tillbaka till sig av sin styvfader Daniel Gråå. Hemmanet tycks dock gå i andra händer efter ca. år 1680.
Ifall någon utrett mera om släkten Roos eller om denna del av byn Baggnäs eller har detaljer att ge eller korrigera, är jag väldigt tacksam för diskussion.

grevnäs
06.07.10, 11:46
Tillägg: Släkten Roos sålde hemmanet till Lorentz Creutz d.y. år 1683.