PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : HisKi-tallennustyön tilannekatsaus 2010-06-30


Riitta Roitto
30.06.10, 23:20
HisKin tallennusmateriaalin toimittaminen tallentajaksi ilmoitautuneille on ollut viime vuosina jokseenkin jäissä, valitettavasti.

Mustien kirjojen tallentamatonta materiaalia palautuu jonkin verran, oikeastaan harmittavan vähän. Mitä ilmeisemmin tallentajien joukossa on paitsi oikeasti ’kuolleita sieluja’, myös nukahtaneita, joilla tallentaminen on jäänyt odottamaan parempia aikoja, ja ehkä sen myötä unohtunut.
Toivonkin, että jokainen, jolla on tallennusmateriaalia hallussaan, miettisi realistisia mahdollisuuksiaan työn (siis tallennusharrastuksen) jatkamiseen, ja jos urakka tuntuu liian suurelta, palauttaa valmiina olevan osan tallennusta ja paperit, jolloin joku muu voi jatkaa. Kaikki valmis, pienikin pätkä, on osana kartuttamassa HisKiä.

Uudemman materiaalin osalta on olemassa mikrofilmeitä ja –korteilta digitoituja kuvia, joiden toimittamista tallentajille on yritetty ratkaista jo pitkään. Paperitulosteet näistä ovat mahdottomuus, ja lähettäminen kuva kuvalta sähköpostin liitteenä vaatii liikaa naistyövuosia. Toivon mukaan ratkaisuun päästään tämän vuoden aikana. Tallennukseen on tietysti käytettävissä myös SSHY:n ja Arkistolaitoksen sivuilta löytyvä digitoitu aineisto.

Jokaisen palautetun tallenteen käyn läpi, ja mitä tarkemmin tallennuksessa on noudatettu annettuja ohjeita ja osattu tulkita tekstejä, sitä nopeammin se päätyy tietokantaan päivitettäväksi.
Kaikki palautukset eivät kuitenkaan ole tässä kunnossa, ja niiden käsittelyyn joudun käyttämään enemmän aikaa, joka sitten osaltaan taas on pois muusta HisKin hyväksi käyttämästäni ajasta.


Tällä hetkellä hallussani on kolmenlaisia tallenteita:

1) Vapaaehtoisten tallentajien lähettämiä tiedostoja yhteensä 48 seurakunnasta, näistä osa odottaa läpikäyntiä, sen selvittämistä ovatko siirrettävissä tietokantaan, osa on epästandardisti tallennettua, ja odottavat korjausta, osassa on ilmiselviä tallennusvirheitä jotka odottavat korjausta.

2) Työllistettyjen tallentajien tallenteita, joista osa vaatii läpikäyntiä ja korjausta

3) Aiemminkin ’mainostettuja’ ongelmatallenteita, jotka vaativat läpikäyntiä, tarkastusta, korjausta tai jopa uudelleentallennusta. Ja joiden läpikäyntiin on pyydetty ja tarvitaan edelleenkin apuvoimia. Osa vuonna 2008 julkistetuista ongelmatallenteista on löytänyt selvittäjänsä, mutta vielä on tarjolla runsaasti selvitettävää, yksi tai useampia tiedostoja / seurakunta:

Aura
Eura
Särkisalo
Houtskari
Iniö
Kakskerta
Karinainen
Karuna
Kauvatsa
Kiikala
Kisko
Kiukainen
Korppoo
Kuopio tmksrk
Kuorevesi
Kustavi
Kuusisto
Köyliö
Laitila
Lokalahti
Luvia
Maaria
Merimasku
Messukylä
Mietoinen
Mynämäki
Naantali
Nauvo
Nousiainen
Närpiö
Oripää
Orismala
Paimio
Parainen
Perniö
Pertteli
Pieksämäki msrk
Pirttikylä
Pohja
Punkalaidun
Pyhäjoki
Pyhämaa
Pyhäranta
Pöytyä
Raippaluoto
Raisio
Rauma
Ruovesi
Rusko
Rymättylä
Saloinen
Seili
Siipyy
Sippola
Sodankylä
Soini
Somerniemi
Taivassalo
Teijon tehdas
Tenhola
Turun suom srk
Tyrnävä
Tyrväntö
Uskela
Uusikaupunki
Kalanti
Vampula
Vehmaa
Vehmalainen
Velkua
Västanfjärd
Ylöjärvi
Ypäjä
Kodisjoki
Yliskylä
Pietari Maria


Näiden aineistojen selvittelystä kiinnostuneita pyydän ottamaan minuun yhteyttä, historia(at)genealogia.fi
ja samaan osoitteeseen toki muutkin yhteydenotot.

--------------------------------------------
Suomen Sukututkimusseura
Riitta Roitto
HisKi projektipäällikkö