PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maria Skopa (Elias Samuelinpoika Paldaniuksen puoliso)


Juha A E
24.06.10, 12:43
Skopia ja Paldaniuksia on käsitelty runsaasti ennenkin, mutta minua on jäänyt vaivaamaan mitä kautta Elias Samuelinpoika Paldaniuksen puoliso Maria Skopa liittyy Kauhanen/Skopa/Argillander -sukuun.

Itse olen veikkaillut että Maria olisi Henrik Kauhasen tytär, jonka (toinen?) tytär Anna oli naimisissa Paltamon kappalaisen Johannes Samuelinpoika Paldaniuksen kanssa (k. 1673). Näin siskot olisivat naineet veljekset. Mitään faktaa en ole löytänyt arvailujen tueksi enkä mainintaa Marian vanhemmista, joten olisikohan jollain parempaa tietoa tai valistunutta arvausta?

Alla taustatietoa
Elias Samuelinpoika Paldanius, † n. 1686 Kuopio. Yo Uppsalassa 11.1654. Henkikirjuri. Asui Kuopiossa. Maaningan Korholan isäntä.
Pso: Maria Skopa, * Kuopio, † Maaninka.

Johan Laurentiuksenpoika Argillander, vouti. Vouti ja käskynhaltija Pohjois-Savossa. Otti viljeltäväksi Niuvanniemen ja Savisaaren kartanot Savilahden kyläsä ja asui jälkimmäisessä kartanossaan, josta muodosti uuden sukunimensä noin 1600. (Axel Bergholm).Johan Kauhasen veljenä mainitaan olleen Oulun raatimies Henrik Kauhanen, jonka lapsia olivat 1) Henrik, kuoli rykmentinpappina Jämtlandissa 1658, 2) Anna, joka oli naimisissa Pielisen kirkkoherran Anders Cajanuksen kanssa (k. 1654) ja toisen kerran Paltamon kappalaisen Johannes Samuelinpoika Paldaniuksen kanssa (k. 1673), 3) Anders, joka oli kauppias Oulussa ja naimisissa, 4) Susanna, 5) Henrik ja 6) Lars. (Axel Bergholm).Puoliso: Anna Antintytär Argillander

Movitz
24.06.10, 13:13
on kyllä useita esimerkkejä siitä, että etenkin säätyläisperheissä solmittiin vastaavia "sisaravioliittoja", mutta mikään välttämättömyyshän se ei toki ole. Toisaalta kun samoissa pienissä piireissä on pyöritty, niin mikä ettei.

Mutta tuo Henrik Kauhanen: mikä liittää hänet tosiasiallisesti tuohon Kuopion pappissukuun - paitsi tietysti ilmeinen todennäköisyys? Muistaakseni täsmällistä linkkiä ei ole voitu verifioida; uskottava se sinänsä on, etenkin tuntien Pohjois-Savon vilkkaat yhteydet Oulun kaupunkiin. Jos oikein muistan, Paikkalakin käsittelee Oulun Kauhaset erikseen.

Jens

L.E
24.06.10, 22:47
http://www.vilppula.com/people/p000002r.htm#I46922

Maria Anna SKOPA
Father:Anders Andersson SKOPA (http://www.vilppula.com/people/p000002r.htm#I46917)
Partnership with: Elias Samuelinpoika PALDANIUS (http://www.vilppula.com/people/p0000029.htm#I46923)
Tällainen tieto?

L.E