PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pietarin rykmentistä ja seka-avioliitoista


Mariaana
17.06.10, 20:07
Hei!

Osaisiko joku sanoa mistä saisin tietoa Pietarin rykmentistä ja sen liikkeistä 1820 luvulla? Yritin etsiä sillä nimellä arkisto.fi-sivuilta, mutten näin äkkiseltään saanut niistä sivuista mitään irti.

Kaksi sukuni sisarusta ovat avioituneet kyseisen rykmentin miesten kanssa. Arvaan, että ainoa oljenkorsi kirkonkirjojen suhteen olisi Helsingin ortodoksinen seurakunta, muiden sotilasseurakuntien kirjat taitavat olla ties missä.

Olisiko jollain näppituntumaa siitä, löytyvätkö luterilaiset aviovaimot vielä luterilaisista rippikirjoista avioliiton solmimisen jälkeen vai vaihtoivatko he puolisonsa uskoon? Lapset varmaan useinmiten kastettiin ortodokseiksi.

Entä miten kävi, kun miehet lähtivät takaisin emämaahan? Luulen, että toinen sisaruksistani olisi jäänyt tänne, mutta varmuudella en sitäkään tiedä. Jäljet hukkuvat suureen Helsinkiin. Jos vaimo jäi tänne lasten kanssa (tai mies kuoli), niin onkohan lapset siirretty luterilaiseen seurakuntaan vai voisiko heitä etsiä ortodoksisesta seurakunnasta?

Helpotusta tiedonjanoonsa toivoen,
Mariaana

Tuula Cu
18.06.10, 07:06
Hei!

Muuta valaisevaa en osaa sanoa kuin että mulla on se näppituntuma luterilaisista vaimoista: he ovat kyllä edelleen luterilaisissa rippikirjoissa ortodoksin kanssa avioitumisen jälkeen, mutta tietysti hankalasti löydettävissä, kun ovat siellä yksinään, ilman miestä ja lapsia.

Mun tutkimista yksikään ei ole vaihtanut uskontoa ortodoksiksi, mutta sekin on tietysti mahdollista.

Tuula K

Essimi
18.06.10, 14:13
Sotilasseurakunnathan löytyvät mukavasti Hiskistä, oletko huomannut katsoa sieltä?
Mikä muuten on tuo Pietarin rykmentti, kun ei edes Googlella löytynyt - anteeksi tietämättömyyteni.

Mariaana
18.06.10, 19:50
Hei!

Kiitos vastauksista. Täytynee sitten ottaa Helsingin luterilaiset kirkonkirjat suurennuslasin alle, jotta löytäisin vaimon tai vaimoja. Työtä siinä on hyväksi aikaa, mutta ehkä sitkeys palkitaan. :)

En itsekään oikein tiedä mikä Pietarin rykmentti oli, mutta kaksi sen sotilasta on käynyt Vihdissä hakemassa itselleen vaimon.

HisKissä taitaa olla lähinnä luterilaisten sotilasseurakuntien kirkonkirjoja. Ne maininnat, mitkä löysin ortodoksisten sotilasseurakuntien kirkonkirjoista SSS.n sivuilta, olivat aika masentavia. Venäjällähän niistä suurin osa taitaa olla, jos ovat ylipäätään olemassa. Siksi ajattelinkin, että olisi kiva löytää joku muu lähde, joka osaisi kertoa edes jotain kyseisestä rykmentistä. Ainoa Googlehaku, jonka löysin oikeasta aiheesta kertoi Ruotsin sodasta 1808-1809. Ei ollut ihan parasta lukemaani ruotsin kieltä. ;)

http://www.archive.org/stream/sverigeskrigren01avdegoog/sverigeskrigren01avdegoog_djvu.txt

Mutta ehkä tästä vielä jotain valkenee.

Mariaana

Tuula Cu
19.06.10, 07:54
Hei vielä!

Googlaamalla löytyy myös tämä http://www.elisanet.fi/apila/SP/venalaisetB.htm (http://www.elisanet.fi/apila/SP/venalaisetB.htm).
Ulottuu vain vuoteen 1810, mutta eivät joukot tainneet siitä kauheasti muuttua, kun oli jo rauha? Ihan jutun lopussa on tilanne joulukuussa 1809. Mainituista rykmenteistä joku saattaisi ehkä olla "Pietarin rykmentti", ainakin ne ovat pietarilaisia rykmenttejä, kai?

Tuula K

Mariaana
19.06.10, 13:03
Kiitos! Tuolle sivulle en olisi itse löytänytkään.

Pikaisesti katselin nimistöä ja huomasin, että siellä puhutaan Pietarissa sijaitsevasta Petrovskii-jostakin. Suomeksi käännettynä se oli Petrovin -. Se voi olla sama, joka HisKissä on ruotsiksi Petrofska Inf. Regement ja/tai Petrofska Inpant Regement. Käännökseni taisi olla hätäisesti tehty. Joka tapauksessa tämä on se, josta kaipaan lisä tietoja.

HisKissä Helsingissä on siihen rykmenttiin kuuluvien miesten kanssa avioituduttu 1820-1835. Ehkä he sen jälkeen ovat poistuneet maasta...

Mariaana