PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolemantuomiot 1600-luku


vainoh
14.06.10, 16:39
Tuli vastaan kaksi eri tapausta kuolemantuomioita Kuopion pitäjän käräjillä (Savon tuomiokunta), toinen vuodelta 1648 ja toinen 1650. Jos oikein tulkkasin ruotsia niin menivät hovioikeudelle vahvistettavaksi.

Siis mikä hovioikeus (Turku/Tukholma..., oliko Viipurissakin)? Mistä arkistosta löytyy ja onko mikrofilmattuna? Vai onko ensinkään tallessa? Palasiko asian käsittely enää missään muodossa takaisin?

VäinöH

Juha
14.06.10, 19:10
Eivätkös ne menneet Turun hovioikeuteen, jonka arkistot paloivat Turun palossa 1827



Juha

vainoh
14.06.10, 19:12
Tuo kuulostikin jotenkin tutulta ...
No sen pituinen se juttu ;(

VäinöH

Topi
14.06.10, 19:54
Tervehdys,

Minulla oli samanlainen tapaus sata vuotta myöhemmin ja hovioikeuden dokumentit tuhoutui Turun palossa. Mutta ainakin siihen aikaan kuolemantuomio piti vahvistaa kuninkaalla eli minun tapauksessani korkeimmassa oikeudessa.

Lähetin tiedot netillä Ruotsin valtionarkistoon ja sieltä tuli korkeimpaan oikeuteen hovioikeudesta tulleet asiaan liittyvät dokumentit muutamassa päivässä (ilmaiseksi).

Lisäksi löytyi lääninhallituksesta hovioikeuden lähettämä käsky tuomion täytäntöönpanosta ja edelleen kopio lääninhallituksesta hovioikeuteen lähetetystä ilmoituksesta että tuomittu oli "halshuggen och steglad".

Eli jotakin tietoa löytyi vaikka hovioikeuden omat paperit tuhoutuivatkin.

Terv
Topi

eeva häkkinen
14.06.10, 21:13
Ainakin jonkun verran on Turun hovioikeuden tuomiokirjoja tallella 1600-luvulta, tässä linkki SSHYn digitoituihin (toimii vain jäsenille)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?plid=8900

Kuvat ovat mikrofilmeiltä FR1151-52 ja vuosilta 1665-1669. Olen itse löytänyt joskus muinoin 1600-luvulta itseäni kiinnostaneen hovioikeuden päätöksen miessurmasta Suur-Savosta joltain mikrofilmiltä, päätöksen mukaan "manhaftig Capitain Asikain" selvisi jutusta maksamalla 100 taalaria ja lahjoittamalla leskelle hamekankaan.

VAKKA-arkistotietokanta antaa Turun hovioikeuden rajavuosiksi 1607 - 1989, mutta kertoo tosiaan, että Turun palossa meni pääosa hovioikeuden arkistosta. Kun näitä murusia näkyy löytyvän sieltä täältä, olisi kiva saada jonkunlainen yhteenveto säilyneestä materiaalista. Vaasan hovioikeus perustettiin 1775 ja sen alueeseen tuli kuulumaan mm. Pohjois-Savo, kun taas Kymenkartanon lääni jäi Turun alueeseen. Vakan mukaan 1776 siirrettiin Vaasaan vanhempaa aineistoa sen toimialueelta, vuosia ei kerrota. Viipurin hovioikeuden arkisto on MMAssa vasta vuodesta 1839 lähtien, vaikka hovioikeus perustettiin muutamaa vuotta aiemmin. Havaintojeni mukaan tästä materiaalista kuitenkin puuttuu Savon osuus useilta hajavuosilta.

Seppo T.
14.06.10, 23:22
Pyöveli sai suoritepalkkaa ja mahdollisesti matkakulut ja ruokarahat, jokaisessa läänissä ei aina ollut omaa, vaan pyöveli saattoi tulla keikalle muualta. Läänintileissä on näistä maksuista kuitteja pitkin 1600-lukua.

Seppo t.

vainoh
15.06.10, 15:01
Kiitokset lisätiedoista! Näyttäähän tähän olevan useitakin vaihtoehtoja ...


Lähetin tiedot netillä Ruotsin valtionarkistoon ja sieltä tuli korkeimpaan oikeuteen hovioikeudesta tulleet asiaan liittyvät dokumentit muutamassa päivässä (ilmaiseksi).


Löytyikö sieltä joku valmis lomake tai millä hakutermeillä löytyi?

VäinöH

Topi
15.06.10, 16:29
Tervehdys,

Laitoin aivan suorasanaisen kyselyn jossa kerroin että Juho Sipinpoika oli tappanut vaimonsa Maria Juhontyttären 2.4.1794 ja Juho oli sittemmin teloitettu 19.11.1794. Tapahtumapaikkana Orimattilan Niinikosken Vaukkarin talo. Mitään muuta tietoa minulla ei oikeastaan ollutkaan. Kihlakunnaoikeudenkaan papereita en ole löytänyt.

Tämän perusteella Ruotsin Valtionarkisto löysi asiaan kuuluvat dokumentit. Postissa tuli aika hyvä kuvaus tapahtumien kulusta, lääkärin todistuksesta jne.

Terv
Topi

Seppo T.
16.06.10, 11:12
Tulipa vielä toinenkin vinkki mieleen. Kun on Savosta kyse, niin kiinniotetut sotilaskarkurit, linnaan tuomitut rikolliset ja teloitusta mahdollisesti odottavat olivat joko Olavinlinnassa tai Viipurin linnassa. Vankien ylläpidosta syntyneet kulut (vesi-leipä -kuuri) kirjattiin viikottain ja luettelot löytyvät useimmiten nekin läänintileistä. Näistä listoista löytyy usein selvitys tuomion syystä, mahdollisista uusista käräjäkäynneistä, vapautuksesta tai teloituksesta, joskus jopa päivän tarkkuudella.

Seppo T.

Jouni K
16.06.10, 11:16
Ainakin jonkun verran on Turun hovioikeuden tuomiokirjoja tallella 1600-luvulta, tässä linkki SSHYn digitoituihin (toimii vain jäsenille)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?plid=8900

Kuvat ovat mikrofilmeiltä FR1151-52 ja vuosilta 1665-1669.


Olen noista Turun hovioikeuden 1660-luvulta säilyneistä tuomiorullista kirjoittanut erillisen infon tänne:
http://www.uta.fi/laitokset/historia/rahad/tuomiorullat.html

Tekstistä löytynee jokunen vastaus myös tässä ketjussa esitettyihin kysymyksiin.

Nuo verkossa olevat tuomiorullat eivät siis ole varsinaisia tuomiokirjoja, vaan kuninkaalle toimitettuja tietoja Turun hovioikeudessa annetuista tuomioista. Valitettavasti niitäkin on säilynyt vain muutamalta hajavuodelta 1660-luvun lopulta. Muita yhtenäisiä sarjoja Turun hovioikeuden 1600-luvun päätöksistä ei taida olla säilynyt edes Ruotsin arkistoissa. Yksittäistapauksista taattaa tuurilla löytää tietoa esim. maaherralle toimitetuista tiedoista (läänintilit yms.).

Pääpointtina ehkä se, että vakavimmissa rikoksissa raastuvanoikeuksien tuomiot alistettiin jo 1600-luvulla hovioikeuksien päätettäväksi (Suomessa siis Turun hovioikeus). Kaikki alioikeuksissa annetut kuolemantuomiot eivät suinkaan hovissa pysyneet, vaan esim. noituustuomioita saattoi samalle henkilölle kertyä useampiakin kun ensimmäinen tuomio lievennettiin vaikkapa sakoiksi ja toinen piiskaukseksi ja läänistä karkotukseksi.

Jouni K
16.06.10, 11:53
Ja semmoinen lisäys vielä noista SSHY:n sivujen alla olevista Turun hovioikeuden tuomiorullista (RAHAD-projektin digitoimia), että ovat kyllä muidenkin kuin SSHY:n jäsenten luettavissa esim. tätä kautta:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Tuomiokirjat/RAHAD/RAHAD.htm

vainoh
18.06.10, 18:39
Nytpä on repullinen hyviä vihjeitä... kaivellaan SSHY'n jäsenalueelta ja tarvittaessa (kesälomalla) mikrofilmeistä.
Ensimmäisenä taitaa olla läänintilien kuittipinon perkaaminen - 1700-luvun alussa olisi kyllä erikseen lueteltu Savonlinnan vankeihin tarvittavat tilitykset, mutta 1600-luvun puolivälin tilanne ei näytä yhtä suoraviivaiselta...

VäinöH