PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hirn tai Kosunen Greta (s. n. 1768) | Rantasalmi ja Joroinen


Kaija Salminen
04.10.07, 18:22
Hei!
Sattuisiko kellään Savon sukujen tutkijalla olemaan lisätietoa tai apua seuraavaan ongelmaan?
Yksi Rantasalmella syntyneistä esi-isistäni (iiiiäi) oli kartanonvouti, pehtori Herman Johan Hypén (Hyppäin, Hyppeen), s. 21.10.1761 Rantasalmi Puikonniemi, k. 2.1.1828 Joroinen, Kerisalo. Hän muutti nuorena Joroisiin, jossa toimi mm. Hoviniemen kartanon pehtorina ja vuokraajana. Tutkimukseni eivät ole edenneet hänen 1. vaimonsa osalta. Vaimo esiintyy Greta Kosutar-nimellä Rantasalmen vihittyjen luettelossa (ks. alla). Joroisten kastettujen luettelossa hän esiintyy Greta Hirn -nimellä perheen lasten syntymätiedoissa, mutta yhden lapsen kohdalla nimi on Greta Kosuin (ks. 3 lapsen kastetiedot alla). Syntymäaika voisi olla äidin iän perusteella n. v. 1768. En löydä Gretalle mistään syntymätietoja kummallakaan nimellä, Greta Hirn tai Greta Kosunen. Rippikirjoista ei myöskään ole ollut apua tähän mennessä. Juvan Kiiskilässä on syntynyt yksi muuten sopiva avioton lapsi Margaretha 3.8.1768, mutta äiti Marg. Kåsoin eikä Kosuin, ja isän mainitaan olevan Sigfr. Hämäläinen. Mistä on siis kotoisin Greta Hirn eli Kosunen, ja mistä toinen sukunimi Hirn voisi olla peräisin?


Rantasalmi, vihityt:
28.12.1791 Randasalo, tjdrg. Herm. Johan Hyppäin, tjp. Marg. Kosutar, Hedvigsburg


Joroinen, kastetut
Syntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
20.9.1792 29.9.1792 Kerisalo, Herman Johan Hyppeen, Gretha Hirn 24, Herm. Gustaf;
11.6.1794 23.6.1794 Kerisalo, Herm. I ((?){ALKUP}) Hypen, Greta Kosuin 26, Nils;
9.4.1798 11.4.1798 Kerisalo, Her. Hypén, Greta Hirn 20, Johan Abraham

Kyselee Kaija Salosta

Daniel Falck
13.10.07, 11:31
Hei!

Vaikka sukulaisistani löytyykin kyseinen pariskunta (Greta Kosunen ja Herman Hypén), niin ei minulla ole yhtään enempää tietoja Gretan alkuperästä.

Heidän poikansa Nils meni naimisiin Anna Ulrika Olsoniuksen kanssa, jonka äiti puolestaan oli Anna Christina Falck (1762-1844). A. C. Falck on samoja Varparannan Falckeja kuin itsekin. :)

Vihkimerkinnän Gretan kotipaikka "Hedvigsburg" on ehkä se, mistä tämä solmu voisi alkaa aueta. En ole itse kyllä törmännyt moiseen kylään tai taloon Rantasalmella...

Tiedätkö onko Jalmari Hypén (1897-1940), joka meni Hilja Olsoniuksen (1908-) kanssa naimisiin, samaa sukua?

oivabagge
14.10.07, 11:25
Terve Kaija ja Daniel.
Olen ilmoittanut Kaijalle tiedon, että Hedvigsburg on Rantasalmen "kirkonkylään" kuuluva Rantasalo N:o 1, Parku tai Parkku. Kaija jatkanee tältä osin Teidän välistä keskustelua.
Minun mielestäni Kåsolan, Kosolan, Kosoisen ja Kosulan nimen yhdistäminen Hypen-nimeen antaisi tutkijoille syyn perehtyä Säämingin Historia I:1 sivulla 386 olevaan vihjeeseen. Lyhyesti tulkittuna Savonlinnasta noin 20 km kaakkoon oleva Kosolan saarityhmä viittaa Kosoisten arviokuntaan johon kuului myös Puruveteen liittyvä Hyypiänniemi (Hyypiä, Hyypiäinen) ja Hyypiänlahti.
Tiedän, että ainakin Joroisten Hypenit oivat hyvin koulutettuja, joten sukunimen "sievistämistä" on saattanut tapahtua. Muuttoliike Savonlinnan itäpuolelta Joroisten suuntaan vauhdittivat erityisesti von Burghausen ja Grotenfelt-suvut.
Toivon Teille tutkijoille intoa selvittää kysymänne pulma mahdollisesti tämän vihjeen perusteella.
Oiva Bagge
P.S. Muuten Soneran laajakaistayhteyden katkeaminen aiheutti kolmeen kertaan uudelleen kirjoittamisen. Tällaiset linjan katkeamiset toistuvat liian usein. Huomenna menen vaihtamaan operaattoria

Daniel Falck
14.10.07, 11:43
Monet kiitokset Oiva paikannimien selventämisestänne! Noista vinkeistä varmaan voi lähteä selvittämään asiaa eteenpäin.

Kaija Salminen
14.10.07, 14:36
Hei Daniel ja Oiva!

Kiitokset Oivalle avusta (jälleen kerran), ja mukava tietää, että tässä maassa on sentään toinenkin sukututkija (Daniel), jonka sukujuurista löytyvät Herman Hypen ja Greta Kosunen. Sen verra ehdin tässä selvitellä asioita, että kävin katsomassa Rantasalmen rippikirjat v. 1797-1800, saatuani Oivalta tiedon, että Hedvigsburg on Rantasalmen Mustalahdessa sijainnut Parkun kartano (ja on edelleen) ja kuului Rantasalon kylään. Rippikirjassa todettiin, että isäntäväki, everstiluutnantti Herman Berndt von Burghausen (esi-isäni Herman Johan Hypenin äidin serkku) ja vaimonsa Hedvig Juliana von Fienadt olivat jo kuolleet. Rouvan kohdalla kuolintieto lienee kuitenkin ennenaikainen. Tämän Hedvigin mukaan kartano muuten sai nimensä Hedvigsburg. Samalta sivulta ei kuitenkaan löydy mitään tietoja Greta Kosunen/Hirnistä, koska Greta oli muuttanut Joroisiin Hoviniemen kartanoon, luultavasti jo pian naimisiinmenonsa jälkeen (v. 1791). Miehensä Herman Johan Hypen oli ollut siellä jo muutaman vuoden kartanonvoutina. Valitettavasti Rantasalmen rippikirjat puuttuvat vuosilta 1773 - 1796, joten siltä ajalta ei tietoa voi saada. Jos Greta on syntynyt Rantasalmella, tietoa voisi ehkä löytyä lastenkirjoista, mutta etsintä on iso urakka. Ehkä kannattaa aloittaa Rantasalmen muuttaneitten luetteloista ja muuttokirjoista. Täytyypä jättää kaukolainapyyntö kirjastoon. Mutta nyt ryhdyn leipomishommiin, vieraita on tulossa illalla.

Terv. Kaija Salosta

Heidi L
23.01.08, 18:39
Hei!

Myös minun suvussani esiintyy tuo Herman Hypen / Greta Kosuin pari, kirjoitan enemmän kun olen kunnolla paneutunut teidän viesteihin ja selvitellyt omia tietoja.

Heidi L.