PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinsyyn suomennos?


Wassana
27.05.10, 10:08
Törmäsin kuolinsyyhyn "moderpassion", Mikä on oikeaoppinen suomennos?

EilaT
27.05.10, 10:24
Törmäsin kuolinsyyhyn "moderpassion", Mikä on oikeaoppinen suomennos?

Päivi Happonen: Sukututkimuksen asiakirjaopas: "moderpassion = hysteria, kohtutauti"

Hyvää päivän jatkoa!
Eila

Wassana
27.05.10, 10:38
Kiitos Eila!

Jouni Kaleva
27.05.10, 20:37
Asiasta keskusteltu myös täällä.

http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=7545&highlight=moderpassion

Woodland
27.05.10, 21:39
Myös miesten kuolinsyy on joskus "moderpassion", esim. Kumlingen haudatuissa. Sairaus on arvoituksellinen oheisen ruotsinkielisen linkin mukaan.
http://www.cayene.eu/moderpassion.htm

Essimi
27.05.10, 21:55
Tätä kuolinsyytä esiintyy myös miehillä, joten käännös "kohtutauti" ontuu hiukan. Hiskiä selaamalla osumia on kymmeniä eri seurakunnissa.

Wassana
28.05.10, 10:30
Kahlasin forumia taaksepäin löytääkseni aiemmin mahdollisesti kysymystä käsitellyn kohdan, - en kuitenkaan riittävän pitkälle.
Kertaus lienee opintojen äiti niillekin jotka jo asian tiesivät. Joka tapauksessa "moderpassion" jäänee hieman epäselvien kuolinsyiden joukkoon. Heikkohermoisuus tai kohtutauti tai jotain sinnepäin. Passion sanalle kun löytyy ainakin antaumus, halu, hartaus, himo, ihastus, intohimo, kärsimys, kiihko ja vietti- suomennokset.
Kiitokset kaikille vastaajille.

Jouni Kaleva
28.05.10, 16:04
Hei

Moderpassionia on pyöritelty vuosien ajan eri ketjuissa - tuskinpa tähän kunnon konsensusta tuleekaan.

Lähtisin tästä: kreikan kielen sana hysteros tarkoittaa kohtua. Siitä on sitten johtunut taudintila hysteria, jonka on tavalla tai toiselle katsottu liittyvän kohtuun ja siis naissukupuoleen; siis jo pari tuhatta vuotta ennen Sigmund Freudia. Ja Siggestä meni vielä puoli vuosisataa ennenkuin sukupuolihormonit ja niiden merkitys ihmisen fysiologiaan ja myös psyykeen alettiin ymmärtää.

Ruotsin sana moderpassion olisi sananmukaisesti "kohtukärsimys". Missä ja milloin on sitten muodostunut synonyymisyys tämän moderpassionin ja hysterian kanssa? En osaa sanoa.

Hiskistä katsottuna moderpassioniin kuoleista reilu enemmistö on 50-60-vuotiaita naisia, vähemmistönä alle 30-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat. Vakaat vanhan kansan mummotko kuolivat joukoittain siihen tautiin, jota me modernit ihmiset kutsumme hysteriaksi? Tautiin, jonka huippukausi oli 1800-luvun lopun Wienin yläluokan nuorten naisten keskuudessa? Tautiin, jota nykypsykiatriassa ei enää käytännössä ole olemassa? Ei, ei, ei. Ei meidän mummot kuolleet labiilin psyyken aiheuttamiin huimauksiin ja hengitysvaivoihin.
He kuolivat fyysisiin sairauksiin, joita sen ajan medisiinassa osattiin yhdistää kohtuun. Johtopäätös on simppeli: yhteinen tekijä on klimakterium, vaihdevuodet, vuotohäiriöt, anemisoituminen, joukossa gynekologisia kasvaimia jne.

Se että miehiäkin on tähän kuollut, oli minulle uutta. Kuvastanee lähinnä koko kuolinsyiden kirjauskäytännön satunnaisuutta.

Woodland
28.05.10, 16:32
Eri palstoilla on todellakin pohdittu tätä sairautta. Anbytarforumilla arvailtiin että kun tämä kuolinsyy esiintyy miehillä voi kyseessä olla masennus (burn out), myrkkystruuma tai sitten jotain muuta
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/1063/26343.html