PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Koskella 12.11.1889 syntynyt Juho Hjalmar


Kuparinen Jouko
08.05.10, 11:33
Minkähän takia Koski TL:ssä 12.11.1889 syntynyt Juho Hjalmar on kasteessa saanut vanhemmikseen isänsä vanhemmat Hongiston Naumin torpparin Kustaa Juhanpoika Hakalan ja Maria Karoliina Heikintyttären? Kustaa oli syntynyt 1832 ja Maria Karoliina 1833.

Eikö Juho Hjalmar ollutkaan Kustaan Ja Maria Karoliinan vuonna 1868 Koskella syntyneen pojan Juho Kustaan ja hänen vaimonsa Wilhelmiina Emilian poika? Pariskunta vihitty 22.4.1889 Koskella.

Olisiko Kosken ylimääräinen pappi Alfred Nauklér, vt. kappalainen (1888-91) voinut erehtyä Kustaissa näin perusteellisesti kastetoimia ylös kirjatessaan?

Jouko

Nettiviitteet Digiarkiston jäsensivuille:

http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13646&pnum=33

http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13642&pnum=71

Tapani Kovalaine
08.05.10, 15:38
Papin kirjauksessa on tapahtunut kyllä virhe, mutta jos haluaa asiassa nähdä valoisan puolen, niin kirjaus on tehty kauniilla ja hyvin selkeällä käsialalla. Voi hyvin kuvitella, että kastetoimitus on ollut isovanhempien kotona Hongiston Naumilla, kun kerran lapsen kummitkin ovat naapurista. Tuollaisia virheitä löytyy paitsi netistä, myös kirkonkirjoista useina eri muunnelmina ja variaatioina.

Vastikään oli esillä viestiketju, jossa kaksi Viipurin lähellä syntynyttä ja kastettua lasta kirjattiin nimikaiman miehen perheeseen Keski-Suomessa. Kolmen vuoden päästä muuton yhteydessä virhe huomattiin eli sata vuotta sitten. Kastekirjan digikuvaa ei ole netissä vieläkään korjattu, mutta viime vuonna pappilassa korjaus alkuperäiseen ja aitoon kastekirjaan on hoidettu. Näppärää, eikö totta?

Itseoikaisun tekemiselle ei ole määräaikaa, joten tässäkin virhetapauksessa kastekirjaan tehdään korjaus, jos näyttö virheestä osoittautuu riittäväksi.