PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuulutko Neanderthalin sukuun?


Sami Lehtonen
07.05.10, 19:34
Tuore tutkimus on löytänyt afrikan ulkopuolisista nykyihmisistä DNA-sekvenssejä, jotka ovat yhteneviä neanderthalin ihmisen perimän kanssa:
http://www.eva.mpg.de/neandertal/press/presskit-neandertal/pdf/PR_MPI_Neandertal_EN.pdf

Neanderthalin ihminen katosi maapallolta noin 25 000 vuotta sitten. Tämä tarkoittaa, että yhteinen linkki nykyihmisiin on n. 1000 sukupolvea taaksepäin.

Juha
07.05.10, 20:53
Minulla on lähisuvussa Nevalaisia - mahtavatko olla läheisempää sukua näille?


Juha

HilkkaSinikka
07.05.10, 21:55
Hei!

Joo sitäkö se olikin, kun aamulla herätessä peilistä katsoo jotain kummaa:D:

Hilkka

jyrkienator
08.05.10, 00:38
Mun sisko asuu Nådendalissa, ett aika likeltä ainakin liippaa :)

mika68
08.05.10, 06:10
peiliin katsoessa katsoo vastaan neandertalilainen.

Benedictus
08.05.10, 09:34
Vaikka huumori on aina hauskaa, niin entäpä jos totta toinenpuoli?

Peiliin katsomisajatuksen näkemys Neandertaleista apinamaisina ja eläimellisinä juontuu 1800-luvun luolalöydöistä, jolloin vielä kiisteltiin Darvinin teorioista verissäpäin.

Löytöjen perusteella luotiin kuva apinaihmisestä, joka oli lähinnä gorillan ja simpassin välimuoto ja lähempänä eläintä kuin ihmistä.

Saman ajan Homo Sabiensikset kuvattiin lähinnä eurooppalaisten näköisiksi.

Nykytutkimus on kiistatta todistanut Neandertalit alykkäiksi, puhuviksi, ja inhimilliset kulttuuripiirteet omaaviksi ihmisiksi.

Heidän ulkonäkönsä on kallopreparointien avulla kuvattu meistä poikkeaviksi korkean otsaharjanteen ja ison nenän takia.

Kuitenkin voisi pohtia, että ovatko mahdolliset kallolöytöjen henkilöt eristyneiden yhteisöjen jäänteitä, jolloin degeneraatio on voinut muuttaa korostaa joitain piirteitä. Isonenäisiä Euroopasta löytyy nykyisinkin yllinkyllin.

En oikein usko vielä geenitutkimuksen täydellisyyteen, joka päivä melkein löytyy uutta ja uudenlaisia tietoja geeneistä ja niiden periytymisestä. Kaikki nämä isä ja äiti linjat ovat vielä mielestäni vielä aika lapsenkengissä ja antavat vain viitteitä ihmisen leviämisestä maapallolla.

Se minkä heitän tähän ajatuksena aamupeilailijoille on kysymys.

Miksi Neandertalisaisen levinneisyys alueella Euraasiassa, tavattaa laji muoto Homo Sabienseksesta, jolla on siniset silmät, keltainen tukka ja vaalea iho?

Neandertalit asuivat Euroopassa noin 200 000 vuotta, sitten noin 40-30 000 vuotta sitten tänne tuli Homo sabiens ja Neandertalit katosivat noin 20 000 vuotta sitten .

Vanhimmat Homo sabiens muodot ovat säilyneet eristyneillä alueilla Afrikassa: koisanit mahdollisesti, aboriginaalikset ja Uuden Guinean alkuasukas heimoista osa. Joitain heimoja Intiassa ja Kauko-idässä.

Kaikille näille on tyypillistä hyvin tumma iho. Mikä on kehitys seuraus voimakkaasta auringon vaikutuksesta.

Neandertalit asuivat Euroopassa satojatuhansia vuosia, siksi vaalea iho on myös seuraus auringon vaikutuksesta.

En millään usko että Homo sabiens mutatoituisi muutamassa sadassa sukupolvessa vaaleaksi Eurooppalaiseksi tummasta Afrikkalais väristä.

Kyllä vaalea eurooppalainen on saanut geeninsä vaaleaan ihoon , sinisiin silmiin ja keltaiseen tukkaan suoraan Neandertalilta.
Risteytyminen on tapahtunut ehkä niin perusteellisesti, ettei varsinaisia Neandertalin geenejä pysty erottamaan omaksi ryhmäkseen.

Noin huumoriksi lyöden kysymys :miksi vaaleista naisista kerrotaan blondi vitsejä, olisiko ne Neandertali mammojen jälkeläisiä?

mika68
08.05.10, 09:54
Se sinisilmäisyys on tietääkseni alkanut geenimutaatiosta. onhan esim. kissoissakin sinisilmäisiä, ja kissa on käsittääkseni asustellut ihmisen seurana Euroopassa vasta muutamia tuhansia vuosia.
eli sinisilmäisyys ei johdu auringonsäteilystä, vaan on yksinkertaisesti geenimutaation tulos.
mitä ihon väriin tulee, niin saamelaisissa on tummanvaaleaihoisia, mutta myös yllättävän vaaleita blondeja. toki nainen on luonnostaan miestä vaaleampi iholtaan.nuo tummanvaaleaihoiset saamelaiset ovat ehkä niitä baskisukuisia Komsan kulttuurin ihmisiä, joka alkoi Norjan Ruijan rannikolla 12000 vuotta sitten. eli 12000 vuodessa ei ihonväri ole juuri muuttunut.
no tämä on tämmöistä lauantaiaamun pohdiskelua, ei ihan tosissaan pidä ottaa.

Mika J

Heikki Särkkä
08.05.10, 12:00
Jos yhdelläkin 20000 vuotta sitten eläneellä eurooppalaisella on ollut neandertalilaisen geenejä, niitä on varmasti jokaisella meistä nykyeurooppalaisista.

Sami Lehtonen
08.05.10, 18:47
Halusin tuoda tämän uutisen mukaan keskusteluun huumorin varjolla, mutta en aivan siten, kuin jotkut ovat sen ymmärtäneet. Humoristiseksi piirteeksi tarkoitin sen, että joku löydetty Neanderthalin ihminen voitaisiin osoittaa jonkun nykyisin elävän henkilön esivanhemman sukulaiseksi. Näin ehkä onkin, mutta ei sukututkimuksellisesti mielenkiintoisella tavalla.

Vaikka kaukaasialaisessa valkoisessa miehessä olisikin geenejä suoraan Neanderthalin ihmisestä, niin mitä sitten? Tuskinpa se tekee meistä sen parempia tai huonompia ihmisiä, kuin mitä muuten jo olemme. Mitä apinamaisuuteen tulee, niin mehän emme tiedä mitään siitä, miten Neanderthalin ihmiset käyttäytyivät tai elivät. Varmaa lienee vain se, että maanviljelystä eivät harrastaneet, eivätkä juuri byrokratiaa harrastaneet - siihen kun tarvittiin kirjoitettu kieli. Byrokratia keksittiinkin heti kirjoitustaidon jälkeen.

Melko varmaa on myös se, että kallonrakenteensa takia Neanderthalin ihmiset eivät kyenneet tuottamaan nykyihmisen puheen kaltaista puhetta. On silti väärin ajatella, että he eivät olisi kommunikoineet. Tosiasiassa heillä ilmeisesti oli hyvin samankaltainen kyky abstrahoida ja luoda vastaavanlaisia semanttisia rakenteita, kuin mihin nykyihminenkin pystyy.

Neanderthalin ihmiset hallitsivat Eurooppaa pitkään ennen nykyihmistä. Tämä tarkoittaa, että he olivat hyvin sopeutuneet täkäläisiin oloihin, mikä mm. puoltaa vaaleaa ihonväriä. On todennäköistä, että juuri tällaisten geenien siirtyminen heiltä nykyihmiselle on ollut avain nykyihmisen voittokululle Euroopassa ja Aasiassa. Jos asia näin on. niin olkaamme siis ylpeitä siitä!

Olarra
08.05.10, 20:27
Neanderthalin ihmiset eivät kyenneet tuottamaan nykyihmisen puheen kaltaista puhetta.

Suomalaisethan ovat tunnetusti tuppisuista sakkia, olisko sen kuuluisan Susiluolan perimää? Entä eri heimomme? Hämäläisissä enemmän nennua kuin vilkkahissa karjalaisissa? Harmi, ettei nennuilla ollu nettichattiä - meinaan tuota mainitsemaasi abstrahointitaitoa jää usein kaipaamaan...:)

Tosiasiassa heillä ilmeisesti oli hyvin samankaltainen kyky abstrahoida ja luoda vastaavanlaisia semanttisia rakenteita, kuin mihin nykyihminenkin pystyy.

t. Olavi A.

Seppo Niinioja
08.05.10, 21:15
Helsingin Sanomissa oli tänään 8.5. sivulla B7 artikkeli Esi-isämme risteytyi neandertilaisen kanssa (runsaat 28000 vuotta sitten, jolloin n:t kuolivat sukupuuttoon). Haitanneeko tuo mittää.

Kataja
08.05.10, 21:22
Melko varmaa on myös se, että kallonrakenteensa takia Neanderthalin ihmiset eivät kyenneet tuottamaan nykyihmisen puheen kaltaista puhetta. On silti väärin ajatella, että he eivät olisi kommunikoineet. Tosiasiassa heillä ilmeisesti oli hyvin samankaltainen kyky abstrahoida ja luoda vastaavanlaisia semanttisia rakenteita, kuin mihin nykyihminenkin pystyy.



Huom! Eleet!
Luin jokin aika sitten kuulovammaisten vanhempien vauvasta. Vaikka hän oli puhekykyinen, hän ei vielä pystynyt tuottamaan puhetta, koska oli vasta 5 kk vanha. Mutta hän KESKUSTELI vanhempiensa kanssa viittomin.
Marjatta

Tuulakki
08.05.10, 21:51
Byrokratia keksittiinkin heti kirjoitustaidon jälkeen.

Eiköhän se mennyt niin, että byrokratian tarpeen ansiosta keksittiin kirjoitustaito: n. 3200 e.Kr. maanviljelys alkoi olla niin kehittynyttä, että syntyi "ylituotantoa", joka sitten oli pakko kirjata muistiin savitauluihin, kun itse ei pystynyt enää kaikkea kuluttamaan... Ja sitten joku "keksi" vielä veronkannon hallitsijoille, kun kerran oli mistä ottaa! Kaiken muistiin kirjaamiseksi vaadittiin taas lisää hallintobyrokratiaa, jottei kukaan huijaa :D:.

Neanderthalilaiset lienevät olleet onnellista kansaa ilman byrokratiaa ja huijareita? Harmi, että perimä heikkeni :rolleyes:.

skoykka
09.05.10, 04:57
Helsingin Sanomissa oli tänään 8.5. sivulla B7 artikkeli Esi-isämme risteytyi neandertilaisen kanssa (runsaat 28000 vuotta sitten, jolloin n:t kuolivat sukupuuttoon). Haitanneeko tuo mittää.

MOT :D:

PS. Viestini oli liian lyhyt... :rolleyes:

mirjamarja
09.05.10, 11:19
Nyt kun oikein mietin, niin siskon vävy kyllä jotenkin....
Sukututkimus kuulemma osoittaa, että heidän esi-isänsä on tullut Ranskasta 1700-luvulla. :p:

mika68
20.07.10, 10:57
Olen Benedictuksen kanssa samaa mieltä.
Nykytietojen valossa nämä kaksi ihmislajia saattoivat olla lisääntymiskykyisiä keskenään.
Neandertalin levinneisyysalue vastaa vaaleaihoisten, sinisilmäisten ja kelta/punatukkaisten nykyeurooppalaisten levinneisyysaluetta.
Neandertal saattoi olla monessa suhteessa jopa kehittyneempi kuin Homo Sapiens Sapiens.

Homo Sapiens Sapiens levisi Afrikasta (jossa kai puhtaimmat lajin edustajat nykyäänkin elävät) Euraasiaan, jossa se kohtasi ehkä muitakin ihmislajeja kuin Neandertalin, ja nämä muut lajit sulautuivat siihen.

Ehkä ei pitäisi puhua lajeista, vaan eri ihmisroduista. Eiväthän eri lajit pysty lisääntymään keskenään käsittääkseni.

Eli valloitetut eivät suinkaan kuolleet sukupuuttoon, vaan sulautuivat pikkuhiljaa valloittajiin.
Näinhän kävi mm. Suomessa, kun suomalaiset valloittivat sisämaata ja pohjoista. Saamelaiset eivät suinkaan kuolleet sukupuuttoon, vaan sulautuivat valloittajiin.

Mika J

Erkki
20.07.10, 11:57
Aiheesta tuli eilen Ylen Prismalla mielenkiintoinen ohjelma. Valitettavasti se ei ole uudelleen katsottavissa Yle Areenalla.

Jos olettamus on, että Neandertalin ihminen katosi Europpasta n. 25000 vuotta sitten, niin on välttämätöntä tehdä siihen muutama täydentävä kysymys:
- kuinka suuri Neanderthalin ihmisten populaatio oli suurimmillaan ja minne saakka maantieteellisesti sen katsotaan laajimmillaan levittäytyneen?
- millä vauhdilla homo sapiens sapiens levisi Euroopan alueelle määrällisesti ja alueellisesti?
- montako ns. pullonkaulaa on tämän 25000 vuoden aikana ollut, eli montako ihmisiä laumoittain tappanutta pandemiaa, meteoriitin törmäystä, tulivuoren purkausta, tsunamia, ilmaston muutosta jne on tänä aikana ollut?
- kuinka pieni pienimmillään Euroopan väestö on ollut jonkun em. pullonkaulan jälkeen?

Nuo pullonkaulat ovat todellisia, tieteen tuntemia tapahtumia. Niistä ei vaan uskalleta esittää arvioita kuinka ahtaita tilanteita todella on ollut. Kun mikä tahansa ihmispopulaatio on tullut sellaisesta läpi, niin jokaisen sellaisen jälkeen meidän geenimme ovat kohdanneet voimakkaan yhdenmukaistumisprosessin. Hiljalleen kasvava väestö on ollut kuin toinen toisensa serkkuja kunnes eloon jääneet mutaatiot ovat hiljalleen laventaneet ja monipuolistaneet geenejämme.

Eli ei ole Euroopasta löydettävissä alkuperäistä eurooppalaista ihmistä eikä varsinkaan neanderthalilaista. Neanderthalin ihminen oli ilmeisesti alusta alkaen vähemmistöä, loppuvaiheessa Iberian niemimaalle asettautunutta, joka sulautui sikäli kuin sulautui.

mika68
20.07.10, 12:15
Aiheesta tuli eilen Ylen Prismalla mielenkiintoinen ohjelma. Valitettavasti se ei ole uudelleen katsottavissa Yle Areenalla.

Jos olettamus on, että Neandertalin ihminen katosi Europpasta n. 25000 vuotta sitten, niin on välttämätöntä tehdä siihen muutama täydentävä kysymys:
- kuinka suuri Neanderthalin ihmisten populaatio oli suurimmillaan ja minne saakka maantieteellisesti sen katsotaan laajimmillaan levittäytyneen?
- millä vauhdilla homo sapiens sapiens levisi Euroopan alueelle määrällisesti ja alueellisesti?
- montako ns. pullonkaulaa on tämän 25000 vuoden aikana ollut, eli montako ihmisiä laumoittain tappanutta pandemiaa, meteoriitin törmäystä, tulivuoren purkausta, tsunamia, ilmaston muutosta jne on tänä aikana ollut?
- kuinka pieni pienimmillään Euroopan väestö on ollut jonkun em. pullonkaulan jälkeen?

Nuo pullonkaulat ovat todellisia, tieteen tuntemia tapahtumia. Niistä ei vaan uskalleta esittää arvioita kuinka ahtaita tilanteita todella on ollut. Kun mikä tahansa ihmispopulaatio on tullut sellaisesta läpi, niin jokaisen sellaisen jälkeen meidän geenimme ovat kohdanneet voimakkaan yhdenmukaistumisprosessin. Hiljalleen kasvava väestö on ollut kuin toinen toisensa serkkuja kunnes eloon jääneet mutaatiot ovat hiljalleen laventaneet ja monipuolistaneet geenejämme.

Eli ei ole Euroopasta löydettävissä alkuperäistä eurooppalaista ihmistä eikä varsinkaan neanderthalilaista. Neanderthalin ihminen oli ilmeisesti alusta alkaen vähemmistöä, loppuvaiheessa Iberian niemimaalle asettautunutta, joka sulautui sikäli kuin sulautui.

Ei tietenkään alkuperäisiä. Mutaatioita on ollut joka tapauksessa laventamassa geeniperimäämme.
Mutta onhan niiden pullonkaulojen läpi voinut mennä neandertalilaisia geenejäkin.
Eli olemme yhtä kaikki alkuperäisten eurooppalaisten (neandertalilaiset+homo sapiens sapiens) jälkeläisiä.

Eilisen ohjelman mukaan neandertalilaisissa on ollut punatukkaisia. Tosin se ominaisuus on voinut syntyä Homo Sapiens Sapiensekselle itsenäisesti.

Ehkäpä europidinen (kaukasidinen) päärotu on neandertalin ihmisen ja nykyihmisen sekoitusta.

Mika J

Tuulakki
20.07.10, 14:09
Viittaan Erkin viestiin uudelleenkatsottavuudesta - ohjelman toinen osa tulee vielä tuplasti uusintana ykkösellä, tänään tiistaina sekä ensi lauantaina:

Tiistai 20.07.2010Prisma: Neandertalilaisten geenikoodi (http://www.telkku.com/tiedot?oid=2010072023350) (TV1, klo 23.35)
2/2. Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan neandertalin ihmisen elämää uusim...
24.07.2010Prisma: Neandertalilaisten geenikoodi (http://www.telkku.com/tiedot?oid=2010072411100) (TV1, klo 11.10)
2/2. Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan neandertalin ihmisen elämää uusim...

Sami Lehtonen
20.07.10, 21:20
Viittaan Erkin viestiin uudelleenkatsottavuudesta - ohjelman toinen osa tulee vielä tuplasti uusintana ykkösellä, tänään tiistaina sekä ensi lauantaina:

Tiistai 20.07.2010Prisma: Neandertalilaisten geenikoodi (http://www.telkku.com/tiedot?oid=2010072023350) (TV1, klo 23.35)
2/2. Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan neandertalin ihmisen elämää uusim...
24.07.2010Prisma: Neandertalilaisten geenikoodi (http://www.telkku.com/tiedot?oid=2010072411100) (TV1, klo 11.10)
2/2. Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan neandertalin ihmisen elämää uusim...

Kiitos vinkistä. Pitääpä katsoa, pysyvätkö silmät vielä tuolloin auki.

Julle
20.07.10, 21:54
< Neanderthalin ihminen katosi maapallolta noin 25 000 vuotta sitten. Tämä tarkoittaa, että yhteinen linkki nykyihmisiin on n. 1000 sukupolvea taaksepäin. >

Minä elän ja olen jopa oppinut kirjoittamaan. Mikä yhdennäköisyys käyttäjänimeni edessä näkyvästä kuvastani löytyykään!

Ei-antinpojan sukulaisia

harrysme
17.08.10, 10:08
Jos meillä on pari prosenttia neanderthalilaisten perimää tuntuisi uskottavalta, että myös puhtaita isä- ja äitilinjojen jälkeläisiä olisi olemassa kohtalainen määrä. Haploryhmien haaraantuminen vasta nykyihmisellä ei pitäisi tällöin paikkaansa. Mikähän näistä haploryhmistä voisi olla neanderthalilainen ?

Sami Lehtonen
17.08.10, 10:28
Jos meillä on pari prosenttia neanderthalilaisten perimää tuntuisi uskottavalta, että myös puhtaita isä- ja äitilinjojen jälkeläisiä olisi olemassa kohtalainen määrä. Haploryhmien haaraantuminen vasta nykyihmisellä ei pitäisi tällöin paikkaansa. Mikähän näistä haploryhmistä voisi olla neanderthalilainen ?

En näe puhtaita äiti- tai isälinjoja mitenkään välttämättöminä. Esimerkiksi käynee jo sekin, että jo 10 sukupolven takaa eläneiden ihmisten jälkeläisistä on perin vaikea löytää nykypäivänä eläviä suoria isä- tai äitilinjoja. Kun prosenttiosuus on noinkin pieni, niin on mielestäni hyvin todennäköistä, ettei suoraa linjaa ole.

Mielenkiintoinen kysymys toisaalta taas on se, miten geenien periytyminen olisi tapahtunut, jos homo sapiens ja homo neandethalensis ovat eri lajeja, niin niiden yhteiset jälkeläiset olisivat todennäköisesti steriilejä (vrt. muuli).

Toisaalta jotkin lajiristeymät ovat rajoitetusti lisääntymiskykyisiä (naaraspuoliset liikerit ja tikonit eli teijonat). Syy tähän on nimenomaan lievästi epäyhteensopivat sukupuolikromosomit.

Edelläolevasta voinee päätellä, että suoraa isälinjaa neandertalilaiseen ei missään tapauksessa pitäisi olla (tai kyse ei ole eri lajeista vaan alalajeista), mutta äitilinja on teoriassa mahdollinen. Tosin äitilinjassakaan ei välttämättä ole yhtäkään alkuperäistä neandertalinihmisen X-kromosomia. Mitokondrio tietysti olisi sama, mutta hyvin vanhana soluelimenä se olisi joka tapauksessa nykyihmisellä ja neandertalinihmisellä ollut pohjimmiltaan sama. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että jokin mtDNA:n haploryhmä voisi teoriassa olla neandertalinihmisen kautta tullut.

Y-DNA:n osalta haploryhmäkysymys on yksiselitteinen. Haplopuu on nykyisin elävien nykyihmisten periytymishierarkia - siinä ei tietenkään ole mukana yhtäkään ajan saatossa kadonnutta haaraa. Tästä saadaan johtopäätös, että haploryhmien (siis niiden, joita ylipäätään voidaan tutkia) haarautumiset ovat tapahtuneet vasta nykyihmisen aikana. Tämä ei tarkoita sitä, ettei mutaatioita ja haarautumisia olisi tapahtunut aina (välillä yksisoluinen - ihminen), mutta haploryhmätutkimuksen ulottuvilla on vain nykyihmisen perimä.

harrysme
17.08.10, 20:49
En näe puhtaita äiti- tai isälinjoja mitenkään välttämättöminä. Esimerkiksi käynee jo sekin, että jo 10 sukupolven takaa eläneiden ihmisten jälkeläisistä on perin vaikea löytää nykypäivänä eläviä suoria isä- tai äitilinjoja. Kun prosenttiosuus on noinkin pieni, niin on mielestäni hyvin todennäköistä, ettei suoraa linjaa ole.

Mielenkiintoinen kysymys toisaalta taas on se, miten geenien periytyminen olisi tapahtunut, jos homo sapiens ja homo neandethalensis ovat eri lajeja, niin niiden yhteiset jälkeläiset olisivat todennäköisesti steriilejä (vrt. muuli).



Kaikki lähtee oletuksesta, että nykyihmisellä ja neardenthaliksella olisi yhteisiä jälkeläisiä.

En tiedä mikä on tieteen viimeinen sana, mutta myös nimitystä homo sapiens neandenthalis/ homo sapiens sapiens käytetään, eli ne olisivat alalajeja ja ehkä lisääntymiskykyisiä keskenään.

Kaikilla ei tietenkään ole puhtaasti mieskantaisia jälkeläisiä, mutta luulisi, että jos kantajoukko olisi vaikkapa 10.000 nykyihmistä ja 200 nenderthalista, suoria mies-, tai naiskantaisia jälkeläisiä olisi suurinpiirtein samassa suhteessa. Minäkin olen kyllä ymmärtänyt, ettei mitään viitteitä tälläisestä ole.

Tietenkään sukupuussa ei ole kadonneita haaroja, mutta viimeisimmät spekulaatiot olettavat, ettei haara ole kadonnut vaan haarat ovat yhdistyneet.

Benedictus
18.08.10, 11:19
Geenit ovat erinomaisen omalaatuisia rakenteita, vaikka paljon jo tiedetään niin tuntuu, että kokoajan löytyy uutta tietoa.
Erilaiset ominaisuudet voivat olla yhdessä geenissä tai joidenkin geenien yhdistelmissä tai jotain ...

Pullonkaulateoria on todistetuttu tosiasia ja tavallaan normaalijärjellä ajateltava fakta.
Ilmaston muutos, kulkutauti, degeneraatio tai äkillinen katastrofi voivat hävittää pienen tai harvan populaation.Tai isonkin.

Loistava esimerkki on nykytutkimuksen löytämät Etelä-Amerikan Amatzonas-laakson intiaaniyhteisöt 1400-1500 luvulta.
Alueella kävi yksi seikkailija 1500-luvun alussa, joka kertoi Eldoradosta, valtavasti kaupungeista ja runsaasta asutuksesta.
Sen jälkeen ei mitään sieltä löytynyt, vain alkeellisia heimoja.

Satelliiti kuvauksella ja maaperätutkimuksella on nykyisin kuitenkin pystytty paikantamaan asutusalueita koko jokilaaksosta.
Eräiden arvioiden mukaan alueella olisi asunut 1400-luvun lopulla jopa monta miljoonaa ihmistä!
Mikä hävitti asukkaa? Arvellaan, että eurooppalaisten tuomat kulkutaudit tappoivat suurimman osan asukkaista hyvin lyhyessä ajassa ja viidakko peitti loput.
Elikä vain harvat selviytyneet siirsivät kokonaisten kansojen geenit nykyisyyteen.

Eli voidaan ajatella, että Gro Magnon ja Neardartelilainen risteytyivät euraasiassa jo ennen viimeistä jääkautta.
Jääkausi oli se pullonkaula joka ehkä hävitti viimeiset Neardartelilais populaatiot.
Koska risteymäjälkeläis -ja Gro magnon populaatioita esiintyi myöskin samaan aikaan, voisi ajatella, että myös puhtaat, tummat Gro Magnonit tuhoutuivat kylmässä ilmastossa.
Täten pullonkaulan läpi pääsivät vain nuo kahden rodun risteymät, joilla oli kylmään ilmastoon sopeutuvampi perimä.Jonka näkyvä piirre on vaalempi iho.

Eräs ajatus voisi olla, että juuri vaalea iho on sidoksissa geneettisesti myös kylmänsietokykyyn.
Tämän ajatuksen perusteella Euraasialaiset ovat kaikki risteymiä, ja huomioiden sukupolvien määrä, on mahdoton erotella geenistöstä kummankaan selkeitä linjoja.

En ole nähnyt noita dokumentteja, mutta jossain oli tutkimus,joka väitti, että Neardartalilaiset olisivat olleet täysin puhekykyisiä, liittyi jotenkin kurkun alueen luurakenteeseen.

Sami Lehtonen
18.08.10, 21:44
Tässä artikkeli, joka pohtii mm. neandertalinihmisen sijaintia lajien joukossa:
http://www.pnas.org/content/96/13/7117.long

Tilanne tällä hetkellä lienee se, ettei alan asiantuntijoilla ole konsensusta sen suhteen, onko kyse homo sapiens neanderthalensiksesta vai homo sapiens sapiensista.

Populaatioissa voi todellakin tapahtua merkittäviä muutoksia muutamassa sukupolvessa, jos olosuhteet ovat oikeat.

mika68
02.09.10, 10:36
Neandertalilaiset vetäytyivät Euroopan laidoille ja myöhemmin pohjoiseen? seuraten mannerjään vetäytymistä.
Baskiaines on ehkä neandertalilaista perua. Tätä ainesta tavataan DNA:ssa pohjois-saamelaisilla, jotka ovat osin Komsan kulttuurin väestön jälkeläisiä.

Mika J

skoykka
03.09.10, 06:09
Neandertalilaiset vetäytyivät Euroopan laidoille ja myöhemmin pohjoiseen? seuraten mannerjään vetäytymistä.
Baskiaines on ehkä neandertalilaista perua. Tätä ainesta tavataan DNA:ssa pohjois-saamelaisilla, jotka ovat osin Komsan kulttuurin väestön jälkeläisiä.
Mika J

Tarkoittanee siis haploryhmää U5? Itselläni taitaa olla tuo Neandertalin kyhmy, mutten ole lyhyt enkä tanakka. :rolleyes:

blue-eyed
03.09.10, 09:10
Tarkoittanee siis haploryhmää U5? Itselläni taitaa olla tuo Neandertalin kyhmy, mutten ole lyhyt enkä tanakka. :rolleyes:

Minäkin olen haploryhmää U5. Mitä tarkoittaa Neandertalin kyhmy? Iholtani olen vaaleaa helpostipalavaa tyyppiä, pisamainen ja pienikokoinen nyt vain 154 cm ja tumma-, melkein mustatukkainen (nyt harmaa) ja koko ikäni taistellut kilojani vastaan :)

Kuulunko joukkoon?

Jaska
03.09.10, 15:28
Minäkin olen haploryhmää U5. Mitä tarkoittaa Neandertalin kyhmy? Iholtani olen vaaleaa helpostipalavaa tyyppiä, pisamainen ja pienikokoinen nyt vain 154 cm ja tumma-, melkein mustatukkainen (nyt harmaa) ja koko ikäni taistellut kilojani vastaan :)

Kuulunko joukkoon?
Neanderthalilaisten mtDNA (äitilinjat) ei näytä periytyneen nykyihmiselle:

http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.0020057

Nina
03.09.10, 18:36
Mitä tarkoittaa Neandertalin kyhmy? Iholtani olen vaaleaa helpostipalavaa tyyppiä, pisamainen ja pienikokoinen nyt vain 154 cm ja tumma-, melkein mustatukkainen (nyt harmaa) ja koko ikäni taistellut kilojani vastaan :)

Kuulunko joukkoon?

Klikkaa tänne: siellä keskustellaan aiheesta 'Onko sinulla neandertal-kallo?'
http://www.tiede.fi/keskustelut/geenit-ja-biotekniikka-f10/onko-sinulla-neandertal-kallo-t29128-30.html

skoykka
03.09.10, 18:42
Minäkin olen haploryhmää U5. Mitä tarkoittaa Neandertalin kyhmy? Iholtani olen vaaleaa helpostipalavaa tyyppiä, pisamainen ja pienikokoinen nyt vain 154 cm ja tumma-, melkein mustatukkainen (nyt harmaa) ja koko ikäni taistellut kilojani vastaan :)
Kuulunko joukkoon?

En tiedä tarkkaan Neandertalin kyhmyn mallia, mutten ainakaan ole litteä kalloinen. :rolleyes:

Benedictus
03.09.10, 19:40
Miksiköhän meidän ajatuksissamme on väkisin tuo vanhentuneeksi todettu kuva neandertalilaisesta apinamaisena matala otsaisena ja kumarana tummana alkeisihmisenä.
Ja Homo sabiens salkeana ja vaaleana ja ryhdikkäänä länsieurooppalaisena.

Jos noin ilman ennakkoluuloja ajatellaan 40 000 vuotta sitten eläneitä homo sabiensiksia, niin tuolloiset sabiensikset olivat ulkonäöltään lähinnä nykyisiä koisaneita ja pygmejä sekä jo kadonneita hottentotteja. Joita pidetään vanhimpina Afrikan asukkaista.

Siis pieniä, kevytrakenteisia ja leveä nenäisiä tummmia ulkonäöltään.

Toisaalta nyky Eurooppaan on tullut jääkauden jälkeen kolme ihmiskerrostumaa. (Hyvin karkea yleistys).

1. Jääkauden läpi refugioissa säilyneet (pullonkaula-teoria) suomalaisten ja lappalaisten esi-isät, baskien ja komsan kulttuurin esi-isät, luultavasti etruskien esi-isät.

2. Kelttien tulo noin 6000 vuotta sitten? aika voi heittää sinne tänne, ei merkitystä asialle.
Ulkonäöltään tummia lyhyitä ja karvasia, kuten nykyisetkin ranskalaiset.

3.Germaani vaellukset eurooppaan, alkuperäinen ulkonäkö varmaankin sama kuin arjalais-sukuisilla heimokansoillaan Iranissa ja pohjois Intiassa. Elikä tummia,lyhyehköjä kevytrakenteisia.

Ylläolevasta voisi päätellä, että Neandertalin ihmisen geenit aiheuttivat vaalean ihon, siniset silmät, suorahkon vaalean tukan ja vanteran voimakkaan pitkän, ryhdikkään vartalon, ja korkean otsan muodon.

Mistä muualta tuollaiset ominaisuudet tulivat vallitseviksi keski ja -pohjois eurooppaan.
Eivät mitenkään noilta myöhemmiltä tulijoilta.

Mustanmeren refugion jälkeläiset toivat ne neardertalilaisilta meille.

Jaska
05.09.10, 02:37
3.Germaani vaellukset eurooppaan, alkuperäinen ulkonäkö varmaankin sama kuin arjalais-sukuisilla heimokansoillaan Iranissa ja pohjois Intiassa. Elikä tummia,lyhyehköjä kevytrakenteisia.
Täytyy muistuttaa siitä, että esigermaanien ja germaanien välillä on pitkä ajallinen kuilu. Eli kun indoeurooppalainen kieli noin 5000 vuotta sitten levisi alueelle jossa siitä vähitellen syntyi kantagermaani (tämä taso saavutettiin vasta noin 2500 vuotta sitten), niin on selvää, että geneettisesti germaaniekspansioon osallistuneet kansat olivat erilaisia kuin kantaindoeurooppalaiseen ekspansioon osallistuneet kansat. Kantagermaanit olivat pohjoiseurooppalaisia, kantaindoeurooppalaiset olivat kaakkoiseurooppalaisia.


Ylläolevasta voisi päätellä, että Neandertalin ihmisen geenit aiheuttivat vaalean ihon, siniset silmät, suorahkon vaalean tukan ja vanteran voimakkaan pitkän, ryhdikkään vartalon, ja korkean otsan muodon. Mistä muualta tuollaiset ominaisuudet tulivat vallitseviksi keski ja -pohjois eurooppaan. Eivät mitenkään noilta myöhemmiltä tulijoilta. Mustanmeren refugion jälkeläiset toivat ne neardertalilaisilta meille.
Osaa noista piirteistä onkin ajateltu neanderthalilaislähtöisiksi (vaaleus). Sen sijaan pituus ja korkea otsa ovat mahdollisimman kaukana neandertalilaisista ja selvästi cro-magnoidipiirteitä.

http://www.kaltio.fi/vanhat/indexfe13.html?255
(http://www.kaltio.fi/vanhat/indexfe13.html?255)
Pohjoiseurooppalaiset piirteet ovat peräisin varhaisimmilta nykyihmisiltä; myöhemmät tulokkaat ovat olleet tummempia. Ihmisiä on tullut monessa erässä, useammassa kuin mainitsemassasi kolmessa.

j.amnelin
06.09.10, 09:10
Mulla taitaa olla tuo kyhmy takaraivossa :p:

Tatupoika
17.09.10, 15:39
Ylläolevasta voisi päätellä, että Neandertalin ihmisen geenit aiheuttivat vaalean ihon, siniset silmät, suorahkon vaalean tukan ja vanteran voimakkaan pitkän, ryhdikkään vartalon, ja korkean otsan muodon.

Mistä muualta tuollaiset ominaisuudet tulivat vallitseviksi keski ja -pohjois eurooppaan.
Eivät mitenkään noilta myöhemmiltä tulijoilta.

Mustanmeren refugion jälkeläiset toivat ne neardertalilaisilta meille.

Eiköhän tässä ole nyt hieman liioiteltu ja yksinkertaistettu asioita. Mielestäni vain värisävy erottaa meidät afrikkalaisista ja se johtuu valon määrästä. Siniset silmät syntyivät mutaation tuloksena 6000-10000 vs yhdessä henkilössä. Ryhdikkyys ei ole eurooppalainen ominaisuus, ei myöskään vantteruus tai voimakas pitkä vartalo. Jos kaikki Afrikan ulkopuolella kehittyneet ihmiset kuolisivat, ei ihmiskunnan geenipooli menettäisi mitään, Afrikassa olisi kaikki, mistä taas mutatoitua eurooppalaiseksi.

Sami Lehtonen
17.09.10, 18:52
Eiköhän tässä ole nyt hieman liioiteltu ja yksinkertaistettu asioita. Mielestäni vain värisävy erottaa meidät afrikkalaisista ja se johtuu valon määrästä. Siniset silmät syntyivät mutaation tuloksena 6000-10000 vs yhdessä henkilössä. Ryhdikkyys ei ole eurooppalainen ominaisuus, ei myöskään vantteruus tai voimakas pitkä vartalo. Jos kaikki Afrikan ulkopuolella kehittyneet ihmiset kuolisivat, ei ihmiskunnan geenipooli menettäisi mitään, Afrikassa olisi kaikki, mistä taas mutatoitua eurooppalaiseksi.

Etpä sinäkään aivan vaatimattomaksi jäänyt yksinkertaistuksessasi. Geenipooli menettäisi vähintäänkin kaikki ne mutaatiot, jotka tuon jälkeen ovat syntyneet. Se, että jäljelle jää ihmisiä, joille voi tuo sama mutaatio osua kohdalle ei ole yhtä kuin geenin säilyminen. Yhtä hyvin voidaan sanoa, että jos kaikki Afrikassa elävät ihmiset kuolisivat, ei ihmiskunnan geenipooli menettäisi mitään. Euroopassa olisi kaikki, mistä taas (de)mutatoitua afrikkalaiseksi.

blue-eyed
18.09.10, 09:39
Se sinisilmäisyys on tietääkseni alkanut geenimutaatiosta. onhan esim. kissoissakin sinisilmäisiä, ja kissa on käsittääkseni asustellut ihmisen seurana Euroopassa vasta muutamia tuhansia vuosia.
eli sinisilmäisyys ei johdu auringonsäteilystä, vaan on yksinkertaisesti geenimutaation tulos.
mitä ihon väriin tulee, niin saamelaisissa on tummanvaaleaihoisia, mutta myös yllättävän vaaleita blondeja. toki nainen on luonnostaan miestä vaaleampi iholtaan.nuo tummanvaaleaihoiset saamelaiset ovat ehkä niitä baskisukuisia Komsan kulttuurin ihmisiä, joka alkoi Norjan Ruijan rannikolla 12000 vuotta sitten. eli 12000 vuodessa ei ihonväri ole juuri muuttunut.
no tämä on tämmöistä lauantaiaamun pohdiskelua, ei ihan tosissaan pidä ottaa.

Mika J

Mika!

Löytyisköhän netistä keskiviikon 15.9. Iltalehden juttu "Ihmeelliset baskit", jos ei, voin yrittää skannata sen sinulle.

Olenhan äitini kautta U5 haploa eli saamelainen ja jos tuo pitää paikkaansa, että saamelaiset ovat baskeja, niin minun perheeseeni tuossa Iltalehden jutussa baskien tuntomerkit sopivat jetsulleen. Kuvassa olevalla miehellä on samanlainen nenä ja korvat kuin äidilläni ja enollani. Korvat ovat periytyneet pyös meille lapsille ja lastenlapsille. Ja baskeri oli ehdoton päähine äidilläni, hän piti sitä päässään niin ulkona kuin siälläkin, taisi jopa nukkua baskeri päässään.

Mukava juttu tuo Iltasanomien juttu, jospa saamelaiset sittenkin ovat baskeja.

t. Arla

mika68
18.09.10, 10:31
Mika!

Löytyisköhän netistä keskiviikon 15.9. Iltalehden juttu "Ihmeelliset baskit", jos ei, voin yrittää skannata sen sinulle.

Olenhan äitini kautta U5 haploa eli saamelainen ja jos tuo pitää paikkaansa, että saamelaiset ovat baskeja, niin minun perheeseeni tuossa Iltalehden jutussa baskien tuntomerkit sopivat jetsulleen. Kuvassa olevalla miehellä on samanlainen nenä ja korvat kuin äidilläni ja enollani. Korvat ovat periytyneet pyös meille lapsille ja lastenlapsille. Ja baskeri oli ehdoton päähine äidilläni, hän piti sitä päässään niin ulkona kuin siälläkin, taisi jopa nukkua baskeri päässään.

Mukava juttu tuo Iltasanomien juttu, jospa saamelaiset sittenkin ovat baskeja.

t. Arla

Löytyy se juttu varmaankin arkistosta, mutta maksaa 2,50 €. Jos viitsit, niin lähetä vaan minulle se skannaus.

mika J

blue-eyed
18.09.10, 13:20
Tulee, Mika!

skoykka
18.09.10, 15:03
Tulee, Mika!

Kiinnostais minuakin. :D:

blue-eyed
18.09.10, 15:53
Kiinnostais minuakin. :D:

Arvelinkin niin, mutta onko mulla sun sähköpostiosoitetta? Tähän ei liite mahtunut on liian iso. Voin laittaa sen sulle naamakirjaan :)

t. Arla

blue-eyed
18.09.10, 16:14
Voi itku! Mikan sähköposti ei toiminut, enkä millään saanut sitä tekstiä pdf-muodossa lähetetty Facebookiinkaan seinälleni, en edes sähköpostina. Kunpa osaisin kaikki konstit:mad: Joten laittakaa mulle osoitteitanne!

skoykka
18.09.10, 16:46
Arvelinkin niin, mutta onko mulla sun sähköpostiosoitetta? Tähän ei liite mahtunut on liian iso. Voin laittaa sen sulle naamakirjaan :)
t. Arla

Lähetin sähköpostiosoitteen. :D:
Kiitos!
Seija K

Miisamaija
31.12.15, 16:04
Biologi Juha Valste kertoo kiinnostavasti Kalle Haatasen vieraana siitä, mitä nykyään tiedetään neanderthalin ihmisistä. Eivät olleet mikään ihmisapinalaji vaan samankaltaisia kuin nykyihmiset ja onhan meissä kaikissa neanderthalilaista perimää.
http://areena.yle.fi/1-3094064

Neandertalinihminen – kadonnut lajitoveri
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neandertalinihminen_%E2%80%93_kadonnut_lajitoveri