PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Narvan marssi


sukutut642
27.04.10, 13:02
Televisiossa on juuri meneillään suora lähetys veteraanijuhlasta ja siellä soitettiin mm. Narvan marssi. Tästä marssistahan on sanottu, että sitä alettiin esittää vuoden 1700 Narvan taistelun aikoihin, jolloin Kaarle XII hyökkäsi Narvaan. Marssi on kai kuitenkin alun perin jotain Keski-Euroopasta. Narvan taistelu oli joka tapauksessa meille (=Ruotsi-Suomelle) voitollinen, vihollinen lyötiin ja Narva vallattiin. Kysymys kuuluukin: miksi se sitten on surumarssi? Eihän siinä ole mitään logiikkaa.

Juha
27.04.10, 13:34
Ei se ollut surumarssi alunperin, vaan vasta ruotsalaisen sanoituksen myötä - sanat teki E.G. Geier kuningas Kaarle XII:n kuoleman muistolle

Viken, tidens flyktiga minnen!Stundens fröjder, bleknen, försvinnen!Natten nedsteg på våra sinnen,och för skuggorna är vår sång.Hågkomst av de framfarna dagar,som oss eldar och oss anklagar!Gråa gäst, som ej tid försvagar,följe ditt allvar vår dunkla gång! Efter hundraåriga skiftenvåga nalkas till hjältegriften!Plåna med tårar ut minnesskriften:hur den störste bland Karlar föll!Allt för stor för den nykloka tiden,kastad ur fornvärlden in i striden,svärd för rättvisan! – okänd för friden,tills den för evigt hjälten behöll.

sukutut642
27.04.10, 14:06
Kiitos nopeasta vastauksesta. Olisihan minun oikeastaan pitänyt tietää Erik Gustaf Geijer, koska olen joutunut opiskelemaan hänenkin tekstejään professori Björn Petterssonin luennoilla, mutta kun siitä opiskeluajasta alkaa olla jo 40 vuotta! Niin ne asiat tuppaavat unohtumaan. Ja pieni korjaus alkuperäiseen tekstiini ennen kuin joku ehtii huomauttamaan: se oli Venäjä, joka hyökkäsi ruotsalais-suomalaisten puolustamaan Narvan linnaan eikä päinvastoin.

KimmoK2
27.04.10, 18:49
Narvan marssilla on pidemmällekin meneviä juuria, joita toimittaja Paavo Helistö on ansiokkaasti selvitellyt. Helistön radio-ohjelman käsikirjoitus löytyy seuraavan linkin takaa. Lukemisen arvoinen juttu.

http://personal.inet.fi/koti/paavo.helisto/jutut/narva.html

- kimmo -