PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vähän suomalaisista suku-nimistä


kkylakos
27.04.10, 11:22
Muinosina aikoina oli kaikilla Suomalaisilla omat suku-nimensä.

Vähitellen he rupesivat niitä heittämään Ruotsin aikana.

Näetsen kun Ruotsalaiset ei käytäneet semmosia nimiä, niin tottahan ne eli virkamiehet rupesivat niitä hävittämään mikä missäkin paikkakunnassa.

Varsinni oli papit ja sotaherrat kiivaat niitä sortamaan.

Esim. Laukaan pitäjässä keski-Suomessa oli vielä ison-vihan aikana kaikilla pitäjäläisillä omat suomalaiset sukunimensä, niinkuin eräästä vanhasta kirkonkirjasta sen olemme nähneet.

Vaan kun Tuderus niminen mies pääsi kirkherraksi sinne, kas silloin rupesi hän heti noita nimiä hätyyttämään niinkuin ainakin vihollisiansa.

Ja siitä alkain ne häviävät Laukaan kirkon-kirjoista. Tämä Wolmar Styrbjörn Kilpisen tekstiä, luettavissa Kotuksen tekstikorpuksesta (http://kaino.kotus.fi/korpus/1800/meta/kilpinen/sukunimet1857_rdf.xml )

blue-eyed
27.04.10, 11:44
Olen lukenut ihan samaa asiaa jostain hämäläisistä kertovassa historiakirjassa. Kirjan nimeä en muista, mutta kirjassa oli jopa lueteltu joitakin sukunimiä, joita Hämeessä oli käytössä ennen kuin ruotsalaiset rupesivat kadehtimaan niitä. Heillä raukoilla, kun ei ollut muuta kuin tuo patronyymi, niin piti suomalaisetkin tasapäistää samaan kastiin. Kainuulaisiin ja savolaisiin tuo tasapäistäminen ei onnistunut.

Juha
27.04.10, 12:03
Hmm....mahtaisiko tuon kirjan kirjoittamisen ajankohdalla olla enemmän tekemistä päätelmien kanssa kuin varsinaisen tiedon kanssa?

Juha

Hannu Numminen
30.04.10, 18:32
En nyt tähän hätään muista mistä kirjasta luin tämän, mutta myös Satakunnassa oli käytössä vanhoja suomalaisia sukunimiä, tai lisänimiä, vielä 1500-luvulla ja kaiketi 1600-luvun alkupuolellakin. Nehän sitten virallisissa teksteissä korvattin patronyymeillä. Tätä on joskus kutsuttu jonkinlaiseksi ruotsalaistamiseksikin, mutta kaipa paremminkin kyseessä oli virkamiesten puolelta "normaalistaminen", myös Itämaan (Suomen) puolelta käytettiin emämaasta tuttua järjestelmää.