PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suomusjärvi hipoo täydellisyyttä!


PäiviKL
27.04.10, 11:18
Kiitos kaikille HISKI:n talkoolaisille!

Voisiko Suomusjärveltä olla enää enempää hiskissa?

Hain erästä, jonka sanottiin tulleen Kiskosta 1841 takaisin Uskelaan. Salo-Uskelassakin on SSHY:n sivuilla muuttoluetteloita ja siitä ISO kiitos SSHY:n talkoolaisille!
Luettelon mukaan oli renki mennytkin Suomusjärvelle 1838. Sieltä löytyi: samassa talossa, jossa oli myös Suomusjärven-Kiskon kirkonrakentajaksi mainittu Isaac Lindström.

Muutaman vuoden ajalta oli jopa muuttokirjat digikuvattu: kuva 43 renki Gustaf Anders (pitää olla Adolf) LIndström.

Oli toiminut kuten "Ulosveto 1805 vuoden Palkkaväen asetuksesta" määrää:

Niin pian kuin palkollinen toisesta pitäjästä Isännän tykö tullut on, näyttäköön kohta Isännälle sen Kirkkoherralta siitä pitäjässä, josta hän muutti, saadun Papinkirjansa, ja myös neljäntoistakymmenen päivän sisällä Kirkkoherralle siinä Seurakunnassa, johonga hän siirsi (nyt taisi tulla tulkintavirhe fraktuurasta times romanalle).
Se Isäntä, joka vastaanottaa palkollisen ilman papinkirjaa, ja se palkollinen, joka laiminlyö näyttää sitä nyt mainitulla muotoa, sakotetaan yhden Riikintalarin kolmekymmentäkaksi killinkiä Bankoa (?).

Että sillä viisii

Tiedän erään toisen, joka vissiin maksoi sakot kun häippäsi Jämsästä asti Turkuun "utan betyg" nahkurin oppiin. Ainakin hän tuli takaisin nahkurin kisällinä 8 vuotta myöhemmin. Taisi olla niin, että palkollinen joutui maksamaan sekä isännän että oman sakkonsa jos ei mennyt hattu kourassa papinkansliaan pyytämään ulosvetotodistusta.

Ja nyt me saamme tehdä netissä tämänkin homman...

PäiviKL