PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Truppförflyttningar Andra världskriget


Cecilia
25.04.10, 18:51
Finns det någonstans man kan få reda på olika förbands förflyttningar under andra världskriget? Har ett par personer som var med under kriget och jag är intresserad av att se var de befann sig rent geografiskt. Har deras personliga uppgifter men vissa av ortsnamnen är något svårlästa samt att jag har svårt att hitta igen orterna på dagens kartor.

tkukkonen
25.04.10, 20:51
Förra Krigsarkivet, numera Nationalarkivets avdelning i Sörnäs är den rätta platsen. Har man födelsedagen kan man beställa "kantakortti" (registerkort) som visar truppen eller trupper i vilka personen i fråga har varit med under kriget. Address: Työpajankatu 6 / Verkstadsgatan 6.

Vet man redan truppens namn så kan man börja med biblioteket. Det finns gott om litteratur i Krigsmuseets bibliotek. Se även http://sv.wikipedia.org/wiki/Krigsmuseet. De flesta krönikor fom finns på krigstidens enheter kan läsas där. Största delen baserar på krigstidens dagböcker, privata memoarer och officiella dokumenter.

Address: i hörnan av Elisabetsgatan 1 och Mauritzgatan 1 i Helsingfors.

Cecilia
26.04.10, 21:40
Tack för svaret. Jag har redan registerkorten men har problem med att tyda dem och jag har tyvärr ingen möjlighet att resa till Helsingfors.

Olarra
26.04.10, 22:24
Du kan ju också fråga här. Det är säkert många som känner till en massa olika platser och namn t. ex i Öst-Karelen där striden har tagit plats och kan kanske hjälpa till med tolkningen av olika namn varienter. Samma sak gäller tolkningen av militära förkortelser etc. Gamla kartor finns även i nätet.
mvh Olavi

Cecilia
28.04.10, 13:03
Jag gör ett försök med att fråga här, bifogar fil med kopia över ortnamn och hoppas att även andra kan öppna den. De första orterna tror jag hänger samman med "förband" JP 3. De övriga med 1 Psto/12 Pr (?), E/JR 12 (?),
2 JR/12 och 11/JR 33. Vissa av orterna har jag lyckats hitta, men är tacksam för alla eventuella svar.

tkukkonen
28.04.10, 16:09
Dessa länkar hjälper kanske. Alla är på finska.

Kiestinki, se: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiestinki

Klimetskinsaari finns på Äänisjärvi eller Onega, se: http://fi.wikipedia.org/wiki/Äänisjärvi (http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84%C3%A4nisj%C3%A4rvi)

Uulantavaara, Polkuvaara mm & JR33, se: http://fi.wikipedia.org/wiki/August_Mäkiniemi (http://fi.wikipedia.org/wiki/August_M%C3%A4kiniemi)

Hiisjärvi, se: http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiisjärvi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiisj%C3%A4rvi)

Rukajärvi, se: http://fi.wikipedia.org/wiki/Rukajärvi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Rukaj%C3%A4rvi)

Olarra
02.05.10, 09:28
Jag gör ett försök med att fråga här, bifogar fil med kopia över ortnamn och hoppas att även andra kan öppna den. De första orterna tror jag hänger samman med "förband" JP 3. De övriga med 1 Psto/12 Pr (?), E/JR 12 (?), 2 JR/12 och 11/JR 33. Vissa av orterna har jag lyckats hitta, men är tacksam för alla eventuella svar.

Hej Cecilia!
När jag nu hade lite tid, ville jag titta på namnen lite närmare:
En del av namnen är större byar och en del små orter i ödemark som det är väldigt svårt att hitta på kartan. Det tycks vara så, att din släkting började fortsättningskriget 1941 från norra Finland. Om du tar fram Finlands karta hittar du i Lappland en stad som heter Rovaniemi. Från Rovaniemi finns det järnväg österut till Kemijärvi och vidare till Salla. Se kartan här: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e=572237&n=7412902&scale=2000000&tool=siirra&lang=sv

Det är troligen från Salla som din släkting har börjat. Trupperna från Salla gick över gränsen för att tag tillbaka det som ryssarna hade tagit i vinterkriget 1939-40. Man fortsatte vidare över gamla gränsen för att nå linjer som det skulle strategiskt vara lättare att försvara. Målet blev Vita havets strand och sjön Onega samt Svir floden. Om du kunde finska, skulle du lätt hitta en massa böcker som skrivits om detta även på enstaka frontmännens synvinkel.

Men, från Salla fortsatte man till Ala-Kurtti och Kiestinki, som var lite större byar. Från Kiestinki försökte man via Louhi-landsvägen komma till Louhi, men det lyckades man inte nå. På vägen fanns många strider i mindre platser som Kirakkalampi, Polkuvaara, Kelsinkäinen, Nenäpelto, Voittojoki, Ala-Vilmajoki, Louhen maantie (Louhi landsvägen). Den sistnämnda nämns som genombrott. Hela det här området är närmast ödemark med lite befolkning och städer. Efter de här händelserna hade finska trupperna kommit fram till Sjön Onega (Vienan meri) och Svir-floden. Din släkting blev först placerad till ett stort näs som sticker till Onega (Ääninen) från norr och heter Äänisniemi (niemi är näs). Senare blev dom flyttad till Vienan kanava (Vita havets kanal, som även kallas Stalins kanal).

Efter Sovjets motattack i juni 1944 flyttade man i raskt takt trupperna från Svir till Karelska näset nära Finland andra största staden Viborg. Där pågick slaget om Finlands öde i Tali-Ihantala – största slaget någonsin i hela Norden. Stalin kunde inte tag Finland och vi förblev självständiga. Det finns många böcker som berättar om detta, och en nyligen gjort film, som man säkert kan komma till hand även i Sverige. Din släkting tycks ha varit med i kampen i Tali-Ihantala i avgörande kampen, så han är en av dom som vi som lever i Finland är tacksamma för vår frihet!

Här några linkar till Wikipedia om Onega, Svir, Stalins kanaloch Tali-Ihantala:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Onega
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svir
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitahavskanalen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Tali-Ihantala
P.S. Sätter man namnet på striden nära Alakurtti och Kiestinki i google, så hittar man många memoarer av veteraner som kämpat där (kanske tillsammans med din släkting). Försök t.ex. Kirakkalampi, Nenäpalo, Voittojoki och Alakurtti. Tyvärr är allt på finska.

Cecilia
02.05.10, 20:59
Tack för informationen, den var mycket intressant. Borde kanske varit lite tydligare med att det rör sig om två personers uppgifter och orter, men det spelar ju egentligen mindre roll. Tyvärr kan jag inte alls mycket finska, så det skulle nog bli svårt för mig att läsa några av de böcker du nämner, även om jag gärna skulle vilja det. Filmen som du nämner har jag däremot sett för några år sedan, men var då inte medveten om att släktingar varit med där, måste försöka se den igen.