PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Säännöistä ja erityisesti eräästä sen kohdasta


Antti Järvenpää
14.04.10, 17:14
Sattuneesta syystä otan nyt esille foorumin sääntöjen kohdan:

Suku Forumin aihepiirien ulkopuolelle rajataan elossa olevat henkilöt (pois lukien lähdeviitteet tms). Julkisuuslainsäädännössä mainittuja arkaluontoisia tietoja ei ole syytä käsitellä sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden kuolemasta on kulunut vähemmän kuin 100 vuotta. Toisten henkilöiden yhteystietoja ei saa julkistaa ilman nimenomaista lupaa.

Tätä lukiessani, jäin miettimään, mitä tämä tarkoittaa ja mihin tässä viitataan, vaikkakin tiedän, että viittauksen tarkoitus on nyt esim ajanohtaisessa tapauksessa suojella tunnustamattoman aviottoman lapsen isän ja tai äidin yksityisyyttä, joka seikka on hyvä pitää mielessä, sillä siitä voisi olla nykylainsäädännön puitteissa seurauksia Foorumille.

Tässä siis viitataan julkisuuslakiin ja epäsuorasti henkilötietolakiin arkaluontoisissa asioissa, joista ko. laeissa löytyy seuraavat kohdat:

1) Julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621) , jossa arkaluonteisuus on esillä seuraavasti:

31 § (23.6.2005/495) Viranomaisen asiakirjan salassapidon lakkaaminen
….
Viranomaisen asiakirjan salassapitoaika on 25 vuotta, jollei toisin ole säädetty tai lain nojalla määrätty. Yksityiselämän suojaamiseksi 24 §:n 1 momentin 24–32 kohdassa salassa pidettäväksi säädetyn asiakirjan tai niitä vastaavan muussa laissa salassa pidettäväksi säädetyn tai muun lain nojalla salassa pidettäväksi määrätyn asiakirjan salassapitoaika on 50 vuotta sen henkilön kuolemasta, jota asiakirja koskee tai, jollei tästä ole tietoa, 100 vuotta.
….
24 §
Salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat:
……..
26) asiakirjat, jotka sisältävät tietoja rikoksesta epäillyn, asianomistajan tai muun rikosasiaan liittyvän henkilön yksityiselämään liittyvistä arkaluonteisista seikoista samoin kuin sellaiset asiakirjat, jotka sisältävät tietoja rikoksen uhrista, jos tiedon antaminen loukkaisi rikoksen uhrin oikeuksia tai hänen muistoaan tai läheisiään, jollei tiedon antaminen ole tarpeen viranomaisen tehtävän suorittamiseksi;
…….
32) asiakirjat, jotka sisältävät tietoja henkilön poliittisesta vakaumuksesta tai tietoja henkilön yksityiselämän piirissä esittämistä mielipiteistä taikka tietoja henkilön elintavoista, osallistumisesta yhdistystoimintaan tai vapaa-ajan harrastuksista, perhe-elämästä tai muista niihin verrattavista henkilökohtaisista oloista; asiakirjat, jotka sisältävät tietoja henkilön toimimisesta poliittisessa tai muussa luottamustehtävässä tai henkilön pyrkimisestä sellaiseen tehtävään samoin kuin henkilön osallistumisesta poliittisen puolueen perustamiseen ja rekisteröintiin tai valitsijayhdistyksen perustamiseen vaaleja varten, ovat kuitenkin julkisia.

2. Henkilötietolaki 22.4.1999/523

3 luku: Arkaluonteiset tiedot ja henkilötunnus
11 §: Arkaluonteisten tietojen käsittelykielto
Arkaluonteisten henkilötietojen käsittely on kielletty. Arkaluonteisina tietoina pidetään henkilötietoja, jotka kuvaavat tai on tarkoitettu kuvaamaan:

1) rotua tai etnistä alkuperää;
2) henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista;
3) rikollista tekoa, rangaistusta tai muuta rikoksen seuraamusta;
4) henkilön terveydentilaa, sairautta tai vammaisuutta taikka häneen kohdistettuja hoitotoimenpiteitä tai niihin verrattavia toimia;
5) henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä; taikka
6) henkilön sosiaalihuollon tarvetta tai hänen saamiaan sosiaalihuollon palveluja, tukitoimia ja muita sosiaalihuollon etuuksia.


Jos siis luetaan tarkasti lainsäädännöstä, mitä arkaluonteisuudella tarkoitetaan, tarkoittaa se laissa jotakin aivan muuta kuin nyt kyseessä oleva asia. Ylipäätänsä julkisuuslaki on säädetty viranomaisten toimintaa varten ja henkilötietolain arkaluonteisuuden luettelo käsittelee aivan jotakin muuta kuin sukututkimuksen polveutumista. Sanoisin, että henkilötietolain henki on siinä, että sen pitäisi suojata yksityistä ihmistä viranomaisten mielivaltaa vastaan samoin kuin suojata yksityistä ihmistä siten, että sen paremmin viranomainen, työnantaja tai jokin markkinataho käyttäisi henkilötietoja tai yhdistelisi niitä yksilön edun vastaisesti. Käytännössä henkilötietolaista sen soveltamisessa on tehty sensuurilaki, jota sensuuri aspektia erilaiset viranomaiset käyttävät jopa yksilön etua vastaan, enkä nyt puhu pelkästään sukututkimuksesta, vaan mitä ihmeellisemmistä yhteyksistä erilaisilla elämän saroilla, jolla tietoa evätään tai ylipäätänsä hankaloitetaan ihmisten joka päiväistä elämää.

Foorumin säännöt tässä tapauksessa menevät jopa lainsäädännön edelle eli itse-sensuurin puolelle. Laki viranomaisista sanoo 50 vuotta henkilön kuolemasta tai sata vuotta asiakirjasta - Foorum ulottaa itse-sensuurin 100 vuoteen henkilön kuolemasta. Mielestäni tällainen kummallisuus pitäisi korjata Foorumin säännöissä.

Se miksi otan tämän nyt esille, liittyy erääseen keskusteluketjuun, jossa tätä nimenomaista kohtaa Foorumin säännöissä on käytetty. Tämä aloitteeni ei muuta kyseistä tapausta suuntaan eikä toiseen, joten tämä kritiikki ei kohdistu moderaattoreihin tai heidän toimintaansa, vaan siihen, että tuo kohta säännöissä on kummajainen.

Yleisemmin haluan tässä jälleen kerran kohdistaa kritiikin myös henkilötietolakiin ja erityisesti sen soveltamiseen Suomessa. Henkilötietolain tarkoitus on suojella yksilö viranomaisten, työnantajien tai markkinamiesten mielivallalta, eikä tehdä yksilöistä näiden em. osapuolten mielivallan kohde. Foorumi tai sen moderaattorit toimivat tässä vain määräysten toimenpanijoina, mutta asian ydintä kannattaisi pohtia enemmänkin.

Kun ko. kohta nousi esille yhdessä keskusteluketjussa, aloin pohtimaan, kenen oikeus – isän vai lapsen pitäisi olla vahvempi ja ketä tässä suojellaan henkilötietolain "sensuurin" keinoin ja kenen oikeuksia poljetaan, ja laitan tähän oheen muutamia linkkejä koskien isyyttä ja lapsen oikeuksia saada tietää vanhempansa.

Eduskunnan Täysistunnon pöytäkirja PTK 37/2005 vp:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_37_2005_ke_p_5.shtml
Isyyslaki:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1975/19750700
Yleissopimus lasten oikeudesta:
http://www.unicef.fi/files/unicef/pdf/Lasten_oik_sopimus.pdf

Isyys on tietenkin herkkä asia ja kun lukee erilaisia hallituksen esitysten perusteluja ja valiokuntamietintöjä, huomaa, että asiassa on monta puolta. Kuitenkin ajattelen itse myös sitä inhimillistä puolta eri tapauksissa, jossa lapsi ja mahdolliset lapsen lapset kärsivät koko ikänsä siitä, että omat juuret ovat epäselvät. Voin kuvitella, että henkilötietolain tulkinnan suoma sensuurin muuri iskee joka puolella vastaan, jolloin sen mieltä painavan asian selvittäminen muodostuu ylivoimaiseksi - kaikki tiet ja lähteet sulkeutuvat henkilötietolain perusteella tässä mitä inhimillisemmässä asiassa.

Vähin, mitä foorumi voi tässä asiassa tehdä, on se, että täällä ei ole lainsäädäntöä tiukempia rajoituksia, vaikka sekään ei ko. tapauksessa muuta moderaattorien tulkintaa.

Jouni Kaleva
14.04.10, 18:43
Antti

Ihan hyvä, kun avasit keskustelun tästä varsin syvällisestäkin periaatteesta.

Kun SukuForumia perustettiin, katsoimme tarpeelliseksi luoda hyvän tavan mukaiset kirjoitusohjeet, joita sitten säännöiksi muokkasimme. Meitä ohjasi näissä rajoitusalueissa eräät negatiiviset kokemukset muilta keskustelupalstoilta siitä, mitä voi mennä keskustelussa pieleen ja kuinka pyrkiä ohjeilla estämään kiistatilanteita.

Forumin sääntöjä ei pidä lukea pilkulleen juristin käsikirjaksi. Sääntöjä ei tietoisesti ole laadittu eksaktiin pykälämuotoon, vaan enemmän kertovaksi ja kuvailevaksi ohjeeksi. Näin säännöt eivät ole kaikenkattavat tai poissulkevat.

Sääntöihin jätetyllä viitteellä julkisuuslainsäädäntöön tarkoitimme esiin tuomaasi Henkilötietolaki 11§, ei Julkisuuslakia, koska Forum ei ole viranomainen.

Silti en näe, että säännöillä rajoitettaisiin enemmän kuin lainsäädännöllä. Tässä keskustelun synnyttäneessä esimerkissä näkisin juristeriaa tärkemmäksi pieteettiarvot. Jos esiintuodun valokuvan herrasmies olisi sattunut olemaan minun isoisäni, kuinka olisin reagoinut?

Vuosirajoituksesta 100 vuotta: emmehän, herra paratkoon voi olla varmoja edes siitä, onko kuvan herrasmies edelleen elossa! Täysin mahdollista, jos hän olisikin synt. vaikka 1920.

Inhimillisessä ja juridisessakin mielessä lapsella on oikeus saada (viranomaisilta) tietoonsa (esi)vanhempiensa identiteetti. Mutta kun asiaa haetaan julkisuudessa siten, että samalla paljastuu isoisään liittyvä mahdollisesti arkaluontoinen seikka, niin olisin hyvin pidättyväinen.

Forumin säännöissä sanotaan myös mm:
"Kiellettyjä ovat lainvastaiset, loukkaavat, uhkaavat ja alatyyliset viestit ja ilmaisut."

Emme voi tietää, olisiko tässä julkisuudessa jotakuta loukkaavaa ainesta.

Edelleen: "Suku Forumille viestin kirjoittanut henkilö luovuttaa tekstinsä julkaisuoikeuden Suomen Sukututkimusseuralle."

Siis SSS:n edustaja Forumin ylläpito toimii ikäänkuin päätoimittajana. Voitko kuvitella, että vaikkapa Sukutieto-lehti julkaisisi puhutun valokuvan täällä esiintuoduilla liitännäistiedoilla varustettuna?

Antti Järvenpää
15.04.10, 09:49
Moderaattorit toimi mielestäni hyvin harkiten esillä olevassa kysymyksessä, enkä tällä aloitteella viittaa niinkään siihen, vaan siihen yleiseen periaatteeseen, mitä pitää sensuroida - ja käytän tarkoituksella sanaa sensuroida.

Julkisuuslaki sanoo, että arkaluontoisissa asioissa rajat on:
- 50 vuotta henkilön kuolemasta, ja jos kuolemaa ei tunneta
- 100 vuotta asiakirjasta

Forumin säännöissä on 100 vuotta henkilön kuolemasta.

Tämä 50 vuoden venyttäminen 100 vuoteen on se itse-sensuuri, jonka mainitsin. Forumin säännössä pitäisi olla, jos ne noudattaisivat julkisuuslakia, - 50 vuotta henkilön kuolemasta tai jos kuolemaa ei tunneta, niin 100 vuotta tapahtumasta, valokuvasta, asiakirjasta tms. Siis tässä ko. tapauksessa 100 vuotta lapsen syntymästä.

Henkilötietolaissa ei ole näitä aikarajoituksia ja periaatteessa henkilötietolaki koskee vain eläviä henkilöitä.

Kuten sanoin, jo tuossa aiemmin, tämä ei mitenkään muuttaisi nyt tapeetilla olevaa asiaa, enkä ota siihen kantaa, vaikkakin se oli virikkeenä tälle aloitteelle.

Sitten periaatteesta, minkä vuoksi kirjoitin sen minkä kirjoitin:
1. Sukututkimusta, joka on suuri kulttuuriteko jälkipolville, koitetaan hallinnollisin keinoin sensuroida monin keinoin.
- 1.1. Sulkemalla yksittäisten sukututkijoiden pääsyä lähteille
- 1.2. Uhkailemalla sukutukijoita rangaistuksilla, mikäli julkaisee jotakin sellaista, jonka pitäisi kuulua yleisen sananvapauden piiriin, mutta viranomaiset tulkitsevat tiedon henkilörekisterilain mukaiseksi tiedoksi.
- 1.3. Rinnastamalla sukututkimus ja erityisesti sukukirjan teko hyvin keinotekoisesti sellaiseen rekisterinpitoon, joka voi olla vahingollista yksilön oikeusturvalle.
2. SSS:n rooli tämän kulttuuriteon edistämisessä
- 2.1. Edistää kaikin tavoin sukututkimuksen lähteille pääsyä, koska sukututkimus ei inhimillisesti ottaen ole vahingollista kenellekään.
- 2.2. Edistää ja painottaa kaikin tavoin hienotunteisuutta koskien elävien ihmisten tietoja
- 2.3. Määrittää arkaluonteisuus yksikäsitteisesti selkeästi arkaluonteisiin tietoihin, eikä kaikkeen mahdolliseen. Peruste, että jokin sukututkimus tieto määritellään arkaluonteiseksi, pitää olla painava, eikä lista kaikista mieleenjohtuvista mahdollista asioista.
- 2.4. SSS:n pitää noudattaa lakia, mutta ei suorittaa itse-sensuuria. Lakeja kun aina tulkitaan, niin SSS:n linjan ja roolin pitäisi tässä olla suurin mahdollinen sukutukijan vapaus.

Forumilla on siis hyvä olla säännöt ja ne ovat mielestäni pääsääntöisesti hyvät. Lisäksi Forum on huomattavasti julkisempi media kuin esim. sukukirja, joten monet rajaukset ovat tarpeen ja hyväksyttäviä, kuten se, että elävistä tai todennäköisesti elävistä ihmisistä ei keskustella.

Se, miksi puutuin tähän asiaan, liittyy siihen, että meillä Suomessa on hyvin pitkä sensuurin ja itse-sensuurin kulttuuri. Yksittäisen ihmisen ei ole järkevää eikä tarkoituksen mukaista taistella sitä vastaan, mutta esim. SSS:n sukutukijoiden portinvartijan tulee olla tässä asiassa hyvin valveutunut. Hallinto virkamiehillä on kautta historian ollut taipumus tulkita sananvapauteen liittyviä asioita hyvin tiukasti ja se näkyy meillä henkilörekisterilain tulkinnassa. Kun sukututkimus on monessa muussa maassa jätetty tämän lain ulkopuolelle, niin meillä linja on toinen. Vaikka joudumme alistumaan siihen, niin sen ei pidä estää jatkuvaa kritiikkiä.

Tämä kannanottoni, vaikka teenkin sen tällä areenalla, ei koske pelkästään sukutukimusta, vaan henkilörekisterilain, jonka pitäisi suojella yksilöä hallinnolta tai muilta suurilta organisaatioilta, tulkinta on kääntynyt monessa mielessä ihmisyyttä vastaan hyvin monella elämän alalla. Yhä useampi asia, tieto tai tiedonvälitys kielletään jopa omaisilta henkilörekisterilakiin vedoten, ja samalla näemme, että hallinto yhä kiihtyvällä tahdilla yhdistelee henkilörekisterin alaisia tietoja tai luovuttaa niitä eteenpäin hyvinkin kyseenalaisella tavalla. Mielestäni on sairasta, että elävän ihmisen nimestä ja iästä on tehty salaisuus, joita tietoja saa käsitellä vain näiden salaisuuksien portinvartijat. Ilmiö näkyy siinä, että lähes kaikki nimilistat ovat kadonneet kaikkialta. Vielä 10 vuotta takaperin löytyi niin puhelinluetteloista kuin netistäkin ihmisten nimet eri organisaatiossa. Nyt niitä ei löydy juurikaan, paitsi julkisten virkojen osalta. Joudun siis aina kysymään puhelinvaihteelta, että kuka ja minkä niminen asiaa hoitaa. Kun itse opiskelin, tenttitulokset olivat seinällä avoimesti, nyt ei saa olla. Alakoulun opettaja ei saa antaa toisten oppilaiden vanhempien puhelinnumeroita toisille vanhemmille jne. Kaikki tämä on täysin vierasta inhimilliselle elämälle ja sukututkimus on vain pieni osa tässä jatkumossa.

Sitten vielä näihin Jounin kysymyksiin koskien yksittäistä asiaa:
1. Miten olisin reagoinut, jos kyseessä olisi ollut isoisäni valokuva?
2. Olisiko kuva julkaistu sukutiedossa?

1. En ole lain edessä enkä moraalisesti vastuussa isoisäni sen paremmin kuin isänikään tai heidän esi-isien teoista. Heidän tekonsa eivät loukkaa minua, mutta saattavat vaikuttaa mielikuvaani heistä. Tietooni on myös saatettu isosääni koskeva huhu, joka koski aviotonta lasta. Olen myös itse tarkastanut sen ja löytämieni tietojen perusteella en usko huhun todenperäisyyteen, vaikkakaan sillä, että ne olisivat pitäneet paikkansa, ei olisi ollut mitään suurta vaikutusta. Moraalisesta näkökulmasta mielestäni miehen täytyy kantaa vastuu teoistaan ja tässä tapauksessa isyydestä. Se, että teko on joskus salattu, voi olla tekijälle häpeäksi, mutta mielestäni se ei ole moraalisesti arkaluonteinen tieto, vaan moraalinen vääryys jälkipolville, joka olisi pitänyt selvittää jo aikoja sitten. Mielestäni lapsella on yksikäsitteisesti oikeus tietää isänsä, ja sitä ei poista se, että asia on joskus vaiettu. Käytännössä asia tietenkin liittyy kaikenlaista, joka ei sitten olekaan niin yksinkertaista, mutta en puutu tähän puoleen, vaan viittaan tuolla edellä oleviin keskusteluihin eduskunnassa isyyslain yhteydessä. Asiasta toki voidaan esittää erilaisia kantoja, joita varmasti on monia, mutta kysyit epäsuorasti minun kantaani, ja se oli tuossa.

2. En usko, enkä julkaisisi itsekään, jos olisin päätoimittaja. Lisäisin vielä, että luultavasti ei myöskään Forumilla vastaisuudessa. Jään vain miettimään, että tällaisen isyyden etsijän eteen nousee joka puolella arkaluonteisuuden verho, jolla käytännössä estetään tiedon etsijän moraalinen oikeus tietää isänsä tai isoisänsä jne. Kysynkin, onko se moraalisesti oikein? Vastausta en odota, vaan kysymys on enemmänkin retorinen.

Antti Järvenpää
15.04.10, 10:46
Ehkäpä toinenkin aloite!

Nyt nämä Suku Forumin säännöt on ketjussa Suku Forum/Apua - Hjälp/Suku Forum tai suoralla linkillä http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=4823

Epäilen, että tuolla ne jäävät lukematta ja täytyy myöntää, että en ollut niitä itsekään muistaakseni lukenut ennen tätä. Nämä säännöt olisi ehkäpä hyvä olla linkin FAQ/Ohjeet alla, mistä niitä todennäköisemmin kaiketi tulee etsineeksi. Sieltä ainakin etsin niitä ensimmäisenä, enkä löytänyt. Sitten "etsi" komennolla löysin oikean paikan, johon en luultavasti satunaisesti selaamalla olisi päätynyt.

Jouni Kaleva
15.04.10, 15:52
Ehkäpä toinenkin aloite!

Nyt nämä Suku Forumin säännöt on ketjussa Suku Forum/Apua - Hjälp/Suku Forum tai suoralla linkillä http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=4823

Epäilen, että tuolla ne jäävät lukematta ja täytyy myöntää, että en ollut niitä itsekään muistaakseni lukenut ennen tätä. Nämä säännöt olisi ehkäpä hyvä olla linkin FAQ/Ohjeet alla, mistä niitä todennäköisemmin kaiketi tulee etsineeksi. Sieltä ainakin etsin niitä ensimmäisenä, enkä löytänyt. Sitten "etsi" komennolla löysin oikean paikan, johon en luultavasti satunaisesti selaamalla olisi päätynyt.

Antti

Kyllä olet lukenut ja hyväksynyt säännöt jäseneksi tullessasi, muuten et olisi päässyt sisään :)

Säännöt ovat jo alunperin ja edelleen kohdassa FAQ - rekisteröityminen.

Myöhemmin ne vietiin myös tuonne löytäämäsi viestiketjuun. Myönnetään, vaikea tietämättä löytää, mutta käyttämällä Forumin Etsi-toimintoa esim. "Suku Forum säännöt" alkaa löytyä.

Erkki Järvinen
15.04.10, 16:26
Antti

Kyllä olet lukenut ja hyväksynyt säännöt jäseneksi tullessasi, muuten et olisi päässyt sisään :)

Säännöt ovat jo alunperin ja edelleen kohdassa FAQ - rekisteröityminen.

Myöhemmin ne vietiin myös tuonne löytäämäsi viestiketjuun. Myönnetään, vaikea tietämättä löytää, mutta käyttämällä Forumin Etsi-toimintoa esim. "Suku Forum säännöt" alkaa löytyä.

Joskus jotain olen yrittänyt löytää käyttäen Forumin Etsi-toimintoa mutta kovin huonoin kokemuksin joten olen antanut sitten olla.

Säännöt tietysti hyväksytään läpi selatessa - on sitten eri asia kuinka tarkoin ne luetaan :D:

Antti Järvenpää
15.04.10, 16:50
Minun varmaankin pitää konsultoida Jounia alkavasta dementiasta:), mutta se lienee siellä arkaluonteisuuden puolella, joten ei siitä enempää.

admin
15.04.10, 20:48
...Säännöt ovat jo alunperin ja edelleen kohdassa FAQ - rekisteröityminen.

Myöhemmin ne vietiin myös tuonne löytäämäsi viestiketjuun. Myönnetään, vaikea tietämättä löytää, mutta käyttämällä Forumin Etsi-toimintoa esim. "Suku Forum säännöt" alkaa löytyä.
Kokeilkaa etsiä vaikka "säännöt" FAQ-osiosta (mikäli teillä on suomenkieli valittuna, muuten esim. "rules" englanniksi...)

Etsiessä Jounin aloittamaa aihe säännöistä voi siis etsiä "Etsi"/"Tarkennettu haku" -menetelmällä. Pelkästään "suku forumin säännöt" hakukentässä antaa liikaa tuloksia mutta rajaamalla haku esim. kirjoittaa ilmoittamalla tai esim. yli vuoden vanhoista viesteistä. (Asiaa mutkistaa että nähtävästi talkooporukkamme on kääntänyt jonkun forumisoftan lauseista väärin "ja myöhemmät"/"ja aiemmat" ovat käsittääkseni ristissä...)

Antti Järvenpää
16.04.10, 09:52
Kyllä nämä säännöt löytyy kohtuu helpolla, jos osaa kirjoittaa "Forumin säännöt" tai hämäläisittäin "Foorumin säännöt" ja jopa paremmin tuolla hämäläisellä kirjoitustavalla.

Vanmaankin orastavan dementia vuoksi, en kyllä muista tuollaisia katsoneeni liittyessäni, tai sitten se johtuu siitä, että olen liittynyt Forumille 15.6.2007 ja nuo säännöt on kirjoitettu 26.11.2008. Ehkä jo tuolloin varhaimminkin oli joku teksti, mutta muistikuva siitä on kadonnut.

Kun sitten etsin niitä FAQ:n alta, yritin katsoa joka sopukan, mutta ohitin sen kohdan "rekistöröityminen - mitä se tarkoittaa" jotenkin ajatuskululla, että siellä on vain rekistöröitymisohjeita, eikä muita.

Ihmisen mieli on mutkikas ohjelmistoergonomian kanssa. Luultavasti en ole tavannut oikein yhtäkään vehjettä tai ohjelmaa, jossa olisin tehnyt kaikki ensimmäisellä kerralla oikein. Jotenkin kaiketi ihmisten logiikka yksilöstä toiseen on kovin erilainen. Esimerkiksi sähköposti ohjelmien tai tietoliikenneyhteyksien virittäminen puhelimeen tai tietsikkaan, menee aina ensimmäisellä kerralla pieleen. Osittain siksi, että näkymät on erilaisia kuin ohjeissa tai sitten siksi, että kenttien nimet poikeavat ohjeesta.

Ei kai tämä kuitenkaan ole sen kummempaa kuin kaupassakäynti, jossa olettaa tavaroiden olevan tietyissä paikoissa, ja tietyt tavarat tiettyjen vieressä. Jos eivät löydy oletetusta paikasta, ei oikein tiedä mistä etsisi. Pahinta kaupoissa ja myös ohjelmistoissa on se, että tavaroiden paikat ja/tai menut ja hierarkkia laitetaan uudeksi. Siinä on pihalla pitkän aikaa, mitä mistäkin löytyy ja osa jää löytymättäkin, kunnes joskus sattumalta hoksaa.

Muistan hyvin tietsikasta ensimmäisen DVD-levyn katsomisen joitakin vuosia sitten. Näyttöön tuli ruutu, että pitää valita aluekoodi, mutta ei mitään tietoa mikä se sellainen on. Vieressä oli silloin yksi amerikkalainen kaveri, joka ihmetteli samaa asiaa, mutta totesi, että USA:ssa se on taatusti 1, koska tietokoneet on keksitty siellä. Arvasi oikein, vaikka ei oikeasti tiennyt sitä. Lisäksi ruutuun tuli silloin uhkaus, että sitä aluekoodia voi vaihtaa 5 kertaa ja vaihtoehtoja taisi olla kuusi. Nyt kun vaihdoin tietokonetta, oli asia jo sitten niin fiksu, että kone kertoi, mitä moinen aluekoodi tarkoittaa ja mikä Suomessa pitäisi valita.

Veikko Leskelä
02.05.10, 10:03
Sattuneesta syystä otan nyt esille foorumin sääntöjen kohdan:

Foorumin säännöt tässä tapauksessa menevät jopa lainsäädännön edelle eli itse-sensuurin puolelle. Laki viranomaisista sanoo 50 vuotta henkilön kuolemasta tai sata vuotta asiakirjasta - Foorum ulottaa itse-sensuurin 100 vuoteen henkilön kuolemasta. Mielestäni tällainen kummallisuus pitäisi korjata Foorumin säännöissä.

Se miksi otan tämän nyt esille, liittyy erääseen keskusteluketjuun, jossa tätä nimenomaista kohtaa Foorumin säännöissä on käytetty. Tämä aloitteeni ei muuta kyseistä tapausta suuntaan eikä toiseen, joten tämä kritiikki ei kohdistu moderaattoreihin tai heidän toimintaansa, vaan siihen, että tuo kohta säännöissä on kummajainen.


Pidän kyllä ymmärrettävinä foorumin sääntöjen linjauksia foorumin ylläpitäjän vastuun kannalta. Ennen kaikkea ylläpitäjä vastaa, ettei ylilyöntejä tule.

Kukaanhan ei tiedä, milloin tulee eteen sellainen arkaluontoinen julkistustilanne, jossa omaiset vaativat tietojen julkaisijaa/julkaisijoita tilille.

Sääntöjä kannattaa noudattaa ja jos on perusteltu tarve muuttaa niitä, niin se kannattaa tehdä.

Suoja-aikoja lyhyemmissä tilanteissa kannatta varmasti yrittää hoitaa tiedonhankintaa suljetumpien sivustojen, sähköpostin tai privaviestien avulla.

Aika helposti mennään itsekunkin lähipiiriin, jos foorumin suoja-aikoja radikaalisti lyhennetään.